La xef empordanesa Iolanda Bustos és especialista en cuina botànica

Ja s’acaba l’estiu, i molts cuiners tenim la mirada ja en els ingredients que han de venir amb la nova estació. Amb ganes de crear nous plats per les cartes dels nostres restaurants, oferir suggeriments que evoquin aquests dies de cels rogencs, ingredients que ens connectin amb la tardor i el seu paisatge. Un dels productes protagonistes a la tardor com tots sabeu són els bolets. Però aquest any venim d’una sequera important, tot i que abans de l’estiu tots els boletaires ens vam emocionar collint ous de reig, fora de lloc i de temporada… Allò ens va fer il·lusionar pensant que seria un bon any… Però el pronòstic real és el que ara tenim; just ha plogut a mitjans de setembre, el que significa que fins d’aqui tres setmanes no començarem a veure’n algun. Penseu que el micel.li no està en les seves millors condicions i que el bosc necessita temps per crear l’ambient boletaire.

En tot cas us explico tot això perquè el col.lectiu de Cuina de l’Empordanet, del que jo formo part, teniem preparades unes jornades gastronòmiques titulades TOCATS PELS BOLETS, havien de celebrar-se durant tot l’octubre a tots els restaurants del col.lectiu, però com el nostre propòsit sempre ha estat la cuina sostenible, responsable, de territori i paisatge… hem decidit anular la campanya dels bolets però continuar amb la moguda gastronòmica a fi de continuar fent fressa després de l’estiu i per això la campanya gastronòmica s’ha convertit en un TOCATS PER LES BOMBOLLES! es tracta de menús degustació personalitzats de cada restaurant però maridats amb cava.

El “Tocats per…” és un terme que ens agrada utilitzar a les campanyes gastronòmiques de la Cuina de l’Empordanet, perquè ens escau molt culturalment, qui no ha estat tocat d’alguna cosa a l’Empordà? la tramuntana, del bolet… Gràcies al nostre paisatge tenim la sort d’estar tocats per moltes coses, així que si no trobeu bolets, no us atabaleu i no cal anar a buscar-los a Romania o altres paisos de l’est, podeu fer plats boníssims amb magranes, codonys, figues, carbasses, raïms, avellanes, ametllons…

Consumim el que la natura ens dona per anar de la seva maneta amb salut i sabor!