6.6 C
Pals
Dilluns, 25 gener 2021

A les Portes de Troia – 29 setembre 2019

El més llegit

Quatre municipis del Baix Empordà demanen que se’ls tracti com un de sol amb les restriccions i decidir com aplicar-les

lam conjunt dels quatre municipis del Baix Empordà per ser tractats com un sol perímetre, i tenir veu i vot tant amb les restriccions de la covid-19 com amb les ajudes europees. Els seus alcaldes han redactat una carta conjunta on reclamen "ser escoltats" i poder aplicar les mesures per frenar la pandèmia tenint en compte la realitat de cada lloc.

En llibertat un home acusat de robar en una llar d’infants i en una fundació de Palafrugell

El presumpte lladre hauria forçat els accessos, en un cas una porta i en l’altre una finestra, per colar-se dins l’immoble i sostreure diners en metàl·lic

Torroella de Montgrí multarà l’excés de velocitat al Passeig Vicenç Bou i Passeig Catalunya a partir de l’estiu

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí fa una valoració molt positiva de les mesures adoptades els darrers sis mesos per pacificar la circulació i incrementar la seguretat

“La població de senglars està desbocada”

Nova queixa dels pagesos per la gran població de senglars que hi ha a les comarques de Girona
Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -

La monarquia hispànica de finals del segle XVIII i de bona part del segle XIX és una institució profundament endeutada i amb bancarrotes freqüents. Els canvis econòmics provocats per la incipient liberalització de l’economia europea, la despesa de les colònies i una mala economia interna serien algunes de les principals explicacions.

Tot i això, els polítics il·lustrats i posteriorment els liberals tractaran de posar fil a l’agulla a aquests problemes intentant posar a la venda terrenys en “mans mortes”, la majoria de l’Església. I és que la història de la conversió d’Espanya en un Estat Liberal passa per entendre com, mica en mica i amb un estira-i-arronsa continuat, la propietat de la terra passa a circular en un mercat, com és propi del liberalisme econòmic. Una eina fonamental en tot aquest procés és el que es coneixerà com el procés desamortitzador, que va durar dècades i va tenir el seu moment culminant els anys 1836 i 1837 amb un avisat polític i home de negocis liberal de nom Juan Álvarez Mendizábal.

Avui tractarem de posar una mica de llum a un moment complex de la història d’Espanya però absolutament cabdal per entendre les transformacions econòmiques en sentit liberal que el país va admetre per a la consolidació del sistema capitalista.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Santa Cristina repartirà un miler de mascaretes gratuïtes contra la covid-19 a la població

Les Àrees de Turisme i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro han encetat una nova iniciativa sota el lema ‘Protegeix-te, protegeix-me’.

Altres notícies