En Miquel Curanta és el codirector de Ràdio Capital i és el director del Club TR3SC

En biologia, l’evolució és el procés de canvi en els trets heretats d’una població d’organismes entre una generació i la següent. S’utilitza per descriure el procés de canvi d’una forma simple, a una més complexe i/o avançada.

I com tots, l’ésser humà també ha evolucionat amb el pas del temps. Cap a una forma més complexe? Segur! Més avançada? Ja no ho tinc tan clar.

Resulta que abans d’ahir dimarts, a Barcelona hi havia vaga de taxistes. La vaga implicava una aturada de la ronda de dalt, col·lapsant-la sobremanera i atrapant a qualsevol pobre desgraciat que s’hi trobés. Enmig del caos i després de moltíssima estona, una senyora que era dins un cotxe va agafar una crisi d’ansietat i presa per l’angoixa, va començar a cridar d’impotència.

Fins aquí la primera part del capítol, que per sí mateix ja és prou trist. El més greu de la situació és el que va passar després, quan la gent que era allà (taxistes, m’imagino), lluny d’acostar-s’hi, ajudar-la o intentar calmar-la, van començar a treure mòbils per enregistrar-la per fer-ne burla.

Només cal veure les imatges, que han circulat per les xarxes. A gairebé totes es parla de la dona “histèrica”, en majúscules i en totes, s’hi escolten comentaris de burla cap a la pobra dona que no sabia que la seva desgràcia més gran d’aquell dia, estava per arribar.

I fins aquí la segona part del capítol. La tercera, comença quan els espectadors, entre els que m’hi compto, davant la imatge de la senyora tenim una primera reacció de sorpresa i no és difícil que ens vingui al cap el pensament, “aquest vídeo sortirà a l’APM?” o similar.

En cap cas, de tots els que he sentit, ningú s’ha compadit de la senyora. Ningú ha retret que cap taxista s’acostés a calmar-la. Ningú s’ha parat a pensar, com n’és de mesquí usar la misèria dels demés, per a la rialla general. I això no és nou. S’ha fet tota la vida, però se suposava, que l’ésser humà havia evolucionat.