10.3 C
Pals
Dijous, 8 desembre 2022
- Publicitat -

Intents d’espoli al jaciment ibèric d’Ullastret

Des del mateix MAC (Museu d'Arqueologia de Catalunya), asseguren que es tracta d'un fet preocupant, ja que els intents de saqueig van afectar nivells arqueològics d’aquest assentament.

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

S’han detectat intents d’espoli a la ciutat ibèrica d’Ullastret, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Segons informa El Punt Avui, si bé cada any hi algun conat de robatori a la zona on se situa tot el conjunt arqueològic – i fins i tot en alguna ocasió enxampant els lladres en plena acció-, aquesta és la primera vegada que s’ha intentat dur a terme dins del perímetre de la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Va ser durant el mes d’agost passat quan, en un control rutinari al jaciment de l’illa d’en Reixac (que és un sector no visitable), membres del personal de la institució patrimonial van detectar l’existència d’una trentena de forats, que podrien ser susceptibles  d’una temptativa d’espoli amb detector de metalls. Els fets han estat denunciats per xarxes socials i al web de la pròpia seu d’Ullastret del MAC (Museu d’Arqueologia de Catalunya).

Des del mateix MAC asseguren que es tracta d’un fet preocupant, ja que els intents de saqueig van afectar nivells arqueològics d’aquest assentament. El responsable del MAC d’Ullastret, Gabriel de Prado, diu que l’incident ha estat posat en coneixement dels Agents Rurals i també s’ha denunciat als Mossos d’Esquadra. De Prado subratlla que és la primera vegada que detecten els danys que provoquen els detectors de metalls, però per contra, no als delinqüents.

Habitualment els espoliadors buscaven material arqueològic al límit del perímetre del jaciment, però mai com ara a l’interior del conjunt arqueològic. De Prado denuncia que s’ha dut a terme tot amb molta cura i coneixement, ja que han actuat en una zona amagada per la vegetació i de difícil vigilància, i tots els forats que han trobat s’han fet en zones cobertes pels arbres.  Fins i tot destaca que els presumptes lladres van tenir precaució de tornar a tapar els trenta forats (d’entre 4 a 30 cm de profunditat), i en alguns casos fins i tot la brossa i la ferralla.

La incertesa en aquests moments rau en el fet que, com assegura De Prado, no poden saber amb exactitud si s’han endut objectes de valor, perquè ha afectat nivells de gran valor històric i arqueològic. Segons la llei vigent, si s’enxampa una persona en plena acció i amb material espoliat per valor de 400 euros, aquesta podria ser jutjada per la via penal. Des del MAC s’està treballant per millorar les mesures de seguretat ampliant el circuit de càmeres de seguretat exterior. L’objectiu és poder evitar actuacions arqueològiques no autoritzades que poden provocar danys irreparables en el patrimoni.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Judith Lloberol: “La intenció de la fira és donar a conèixer un producte com el vi català”

En l'edició d'enguany a la fira s'hi podran trobar més d'un centenar de referències de vi d'una seixantena de cellers d'arreu de Catalunya.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -