21.2 C
Pals
Dijous, 6 octubre 2022
- Publicitat -

2,5 milions d’euros per prevenir inundacions al Baix Ter

L’import de la subvenció atorgada és 2.528.062,56 euros. El projecte es començarà a executar a partir del proper mes d'octubre i acabarà el desembre de 2025

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Més de dos milions d’euros del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (finançat pels fons NextGeneration) es destinaran a prevenir inundacions al Baix Ter. Això es deu a que, en el marc d’aquest pla, s’ha s’ha resolt favorablement el projecte «HidroNet Baix Ter». És un projecte que té per objectiu evitar inundacions i fomentar la biodiversitat aquàtica del curs baix del Baix Ter. Va ser presentat des de la Diputació de Girona, i hi han treballat la UdG, el Consorci del Ter, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i els ajuntaments de Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta.

L’import de la subvenció atorgada és 2.528.062,56 euros. El projecte es començarà a executar a partir del proper mes d’octubre i acabarà el desembre de 2025. Genís Pigem, regidor de Món Rural de Torroella, explica que estan molt satisfets amb aquesta subvenció perquè les inundacions són una “realitat en períodes de pluja” que afecten molt diversos àmbits d’aquests municipis.

A la convocatòria s’hi van presentar 230 propostes i se n’han seleccionat només 37. El projecte Hidronet Baix Ter ha estat el més ben valorat dels 5 seleccionats a Catalunya (Martorell, Vendrell, Vic i municipi Lleida) i ha rebut una puntuació de 80 sobre 100.

Genís Pigem explica que quan plou als municipis, l’aigua queda estancada i causa problemes. Per això, es duran a terme accions per erradicar aquest problema en dues vies: o estancar l’aigua en punts on no molesti, o reconduir-la per tal que arribi a punts estratègics.

Així doncs, l’objectiu del projecte Hidronet Baix Ter és canviar el model de drenatge actual basat en la ràpida evacuació a través de canals pavimentats per un basat en una xarxa interconnectada d’aiguamolls de laminació que alenteixin el flux d’aigua i redueixin el risc de desbordament. Aquest model, a més de beneficis hidrològics, té importants beneficis ambientals d’increment de la biodiversitat (les zones humides són riques en biodiversitat) i de millora de l’estat ecològic dels sistemes aquàtics (retenció de nutrients i contaminants).

A Torroella en concret, el projecte contempla la creació d’estancs temporals que funcionen com a basses de laminació amb una superfície prevista de 13 ha que permetrà millorar tot el sistema actual de drenatge reduint el risc d’inundació dels terrenys de l’entorn i facilitant el drenatge del sistemes receptors (Rec Vell i els aiguamolls del Ter Vell). El cost previst per l’actuació de Torroella de Montgrí és de 859.287,78 euros.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Una producció rodada a l’Empordà es converteix en la primera d’Europa en finançar-se amb NFT

El llargmetratge 'Calladita' està protagonitzat per Ariadna Gil, Luis Bermejo i Paula Grimaldo
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -