20.6 C
Pals
Divendres, 29 setembre 2023
- Publicitat -

Així evoluciona la jornada electoral al Baix Empordà

Avui és diumenge 28 de maig, dia d’eleccions municipals. A Ràdio Capital estarem pendents de tot el que passi tot el dia i us ho explicarem a través de la ràdio i també, minut a minut, a la nostra pàgina web i xarxes socials. 

Durant el dia d’avui, les més de 132.000 persones que viuen al Baix Empordà passaran per les urnes dels col·legis electorals arreu de la comarca. Moltes d’aquestes ja ho han fet durant el matí i la primera hora de la tarda.

Fem un repàs de com ha anat el matí i les primeres hores de la tarda de la jornada electoral.

La Bisbal d’Empordà

A la Bisbal, aquest any estan cridades a les urnes 7319 persones, 232 més que fa quatre anys. De moment han votat més de 2870 persones, unes 1500 més que al migdia. La majoria de les meses estan al 40% de participació. Són xifres molt semblants a les del 2019. A només dues hores de tancar els col·legis, l’afluència degent és constant, tot i que les cues han baixat.

Enguany, a la Bisbal es presenten sis llistes: Compromís per la Bisbal sota el paraigües de Junts, que aquest cop estrena candidata: l’ex socialista Eva Rovira; La Bisbal en Comú Podem, que també estrena cap de llista: Bilal Bensahid; Tots x la Bisbal, encapçalada per Xavier Dilmé, antic diputat de CiU; el partit socialista en què repeteix Òscar Aparicio que va ser alcalde del 2011 al 2014; la CUP, que presenta com a candidata Alba Solès, actual regidora de Medi Ambient i Esquerra Republicana de Catalunya en què opta a l’alcaldia Enric Marquès, actual alcalde des del 2019.

ERC va ser qui va guanyar les eleccions ara fa quatre anys, amb un 33% dels vots.Tot i això, no va obtenir majoria i aquests quatre anys ha governat un tripartit d’esquerres format per la mateixa esquerra republicana, la CUP i En Comú Podem. Enguany, les llistes de La Bisbal són força paritàries, en quatre d’elles, gairebé el 50%de la llista està formada per dones. Tot i això, només dues, la CUP i Junts, presentendones a l’alcaldia.Fins ara la Bisbal només ha tingut una alcaldessa dona. Va ser Núria Anglada de Convergència i Unió que va governar només un any, l’últim d’un mandat que va compartir amb el socialista Òscar Aparicio.

Palafrugell

La participació, de moment, ha baixat a Palafrugell. Avui estan cridades a les urnes més de 15.000 persones. De moment, amb les dades de les 14 h, sabem que ja han votat 4.110 persones.Una jornada sense incidents en què ja hem vist votar a gran part dels candidats. Undels primers a fer-ho ha estat el candidat del PP, Ángel Vila. L’han seguit la d’ERC, Mònica Alcalà, el de Junts, David Martín, i aquesta tarda també ho ha fet el candidat del PSC, Juli Fernández. Hem parlat amb alguns d’aquests candidats per saber com estan vivint les últimes hores de la jornada.

Torroella de Montgrí

L’índex de participació electoral a les 14h de Torroella de Montgrí i l’Estartit era de30,02%, amb 2.337 votants. Un percentatge 5,56 punts per sota que les darreres eleccions municipals del 2019. Ara, a les 18h, tot just s’acaben de publicar les dades de participació amb un 42,51%amb 3.309 votants. Un percentatge-8,27 punts per sota que les darreres eleccions municipals del 2019. De moment, ni la meitat de la ciutadania amb dret a vot ha anat a les urnes.

Calonge i Sant Antoni

A les dues de la tarda la participació a Calonge havia baixat gairebé 7 punts respectea l’any passat. El 2019 a les sis de la tarda la participació era del 48%, així que veurem si es va acostant a aquesta xifra. Al llarg de la jornada electoral tots els candidats i les candidates han votat, al col·legide Calonge o al de Sant Antoni.

Palamós

A Palamós els candidats han estat matiners i abans de les dues del migdia la granmajoria ja havien dipositat el seu vot a la urna corresponent. A les dues del migdia la participació al municipi era del 31,79%, empitjorant dades respecte les eleccions del 2019 on un 34,29% dels electors havien anat a votar.

 

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios