15 C
Pals
Divendres, 1 març 2024
- Publicitat -

Al final s’han petat les vaquetes

Miquel Curanta
Miquel Curanta
Em dic Miquel Curanta i sóc de Pals. Gestor cultural i de mitjans, he treballat a diverses emissores de Ràdio (Ràdio Begur, Ràdio Costa Brava, 40 Principals, M80 ràdio, Cadena SER, Flaix, Flaixbac, Ona Catalana, Catalunya ràdio). He estat director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (2018 - 2022) i del Club TRESC (2008 - 2018). També he fundat una productora de televisió (Creativa Audiovisual) i el 2001 vaig fundar Ràdio Capital de l'Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Definitivament no hi haurà vaquetes a Torroella de Montgrí, o almenys a l’espai públic del poble. Ho ha rematat (perquè decidir, ja ho havia decidit l’Ajuntament) el Parlament de Catalunya. Només per un vot, però en la votació a les esmenes dels pressupostos (algú m’ho haurà d’explicar això) s’ha acabat traient Torroella del llistat de pobles on les vaquetes encara estan protegides, tal i com ja va passar amb Roses i Olot.

No sé ben bé com ha anat, però coneixent els “intringulis” de la política, m’imagino que a Roses i a Olot la petició era unànime i en canvi a Torroella, Convergència s’hi oposava i això explicaria que a la banda convergent de Junts pel Sí, s’hi oposessin. Per tant, no parlem d’una estratègia o visió de país animalista, o com es digui, sinó que es pacta en funció d’afinitats de partit. Talment com quan es planteja suprimir els toros, però com que a certes parts del territori afecta electoralment, es mantenen correbous, bous envolats, vaquetes i altres històries.

Més enllà de les pràctiques clarament delictives, corruptes o abusives, hi ha un altre mal que perjudica la imatge que els ciutadans tenim de la política i més en aquests temps que no admeten matisos. És l’ambigüitat i la incoherència. És el “aquí voto això”, però allà voto una altra cosa perquè em convé. Siguem clars: si es suprimeixen els toros perquè l’animal pateix i se l’estressa, cal fer el mateix amb les vaquetes, correbous i altres festes d’aquest tipus. Perquè si no, s’entra en fangars al donar peu a interpretacions de tipus ètnic o cultural. Que els toros són casposos i antics? Sí. Rotundament. Però no ho són menys els correbous, que al capdavall tenen en la demostració de bravura, el seu atractiu. I això és igual de cutre tant si es porta capa i traje de luces, o espardenya i barretina.

Així que particularment celebro que Torroella no tingui vaquetes, però bàsicament perquè l’animal pateix (per més que el portaveu de la Penya San Marcos digui que les vaquetes fan esport) i perquè sí: em sembla tan antic i innecessari un correbous a Torroella, o una corrida a la Maestranza de Sevilla.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palafrugell tanca la liquidació del pressupost de 2023 amb un romanent de més de 6 MEUR

Aquest estalvi permetrà al consistori de Palafrugell executar projectes addicionals als pressupostats inicialment.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -