20.4 C
Pals
Divendres, 12 abril 2024
- Publicitat -

Alidé Sans: “Estaria bé que hi hagués més producció en aranès”

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Alidé Sans: "Estaria bé que hi hagués més producció en aranès"
Loading
/

A la Fira Indilletres hi ha espai pel català, el valencià, el balear i, també, l’occità. La millor manera de fer-nos sentir aquesta llengua és a través de la literatura o la música. I abans de posar-se a cantar, la cantautora Alidé Sans, ens va visitar en aquest espai de Ràdio Capital.

Alidé Sans va començar a crear les seves pròpies cançons en llengua castellana amb 14 o 15 anys. Tenia com a referents de la Vall d’Aran un grup de música de rumba. A partir d’aquell punt va començar a passejar pels escenaris i va veure la necessitat de començar a cantar en occità per revindicar l’ús de la seva llengua.

La música d’Alidé Sans s’inspira d’artistes que reivindiquen l’ús de la seva llengua i la seva tradició popular com Tanxugueiras, Maria Hernal o Rodrigo Cuevas. La cantautora explica que durant els concerts intenta parlar la llengua que parla el públic, tot i que amb el públic català parla aranès. Al final, els catalans tenen una sensibilitat per la llengua que altres pobles no tenen.

A part de ser cantautora, Alidé Sans és activista de la llengua occitana. Creu que s’hauria d’apostar més per la producció en aranès, ja no només a nivell literari, sinó en tots els àmbits. Destaca que falta finançament i estimular a les persones perquè s’interessin per aquesta llengua.

La cantautora ha publicat diversos temes durant aquest 2022, Passat deman i Èran tres fraires, però està treballant per recuperar cançons de tradició oral i populars. Explica que “ens donen molta informació sobre la creació de l’imaginari col·lectiu”. Per això, vol treballar per transformar-les, adaptar-les i jugar amb elles per construir els nous temes.

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios