13.1 C
Pals
Divendres, 1 desembre 2023
- Publicitat -

Andreu Buenafuente presenta ‘Jazz’, la seva primera exposició de pintura en solitari a la Fundació Cuixart a Palafrugell

La mostra engloba 21 obres que expressen l'alegria del català per tornar a casa després d'anys vivint fora

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Andreu Buenafuente inaugura aquest divendres la seva primer exposició de pintura en solitari. Ho fa amb una mostra de 21 peces anomenada ‘Jazz’ a la Fundació Cuixart de Palafrugell (Baix Empordà). Elaborades amb pintura acrílica sobre paper o taula i de diferents formats, les obres exposades al taller del pintor Modest Cuixart giren entorn de l’expressionisme i del fauvisme, amb influència de l’art brut, colorista i també de grans artistes com Miró, Henri Matisse o, inclús, amb tocs de Dau al Set. Buenafuente porta ara més de 30 anys pintant i diu que ha arribat el moment d’exposar part de l’obra perquè ara “tenia un projecte”. Les obres, explica, transmeten l’alegria de tornar a Catalunya després de temps vivint a Madrid.

Buenafuente, com a personatge polifacètic que s’ha dedicat principalment a l’humor a televisió, però també ha estat locutor de ràdio i productor de televisió, mostra ara al públic la seva faceta pictòrica. Es defineix a si mateix com “autodidacte”, tant en pintura com en tot el que ha fet “a la vida”. “Aprenc dels que m’agraden i em deixo influir”, detalla. I afegeix que sempre “roba coneixement” preguntant com es fan les coses. “Així ho he fet en totes les meves facetes”, afirma, i és que tampoc té formació ni en televisió ni en ràdio. Ara fa més de 30 anys que omple llibretes amb les seves il·lustracions i pintures. Diu que ho fa a tota hora. “A vegades dic de broma que tot el dia estic dibuixant i pintant i faig pauses per fer els programes”, assegura.

Després que la comissària d’aquesta exposició, Mercè Puy, fes anys que li insistís a exposar, s’ha decidit a fer-ho. Explica que és perquè aquest cop tenia “un projecte amb cara i ulls per ensenyar”, i que no ho hauria pogut fer abans. A més, assegura que l’espai de la Fundació Cuixart també li ha posat fàcil perquè està al taller d’un pintor on “tot té una harmonia”.

El projecte engloba un total de 21 obres multicolor que denoten, segons descriu el mateix Buenafuente, “alegria”. Són obres plenes de punts suspensius. Primer sols i separats i cada vegada més junts, a mesura que avancen els mesos en què la pandèmia va perdent força. Segons la comissària de l’exposició, Mercè Puy, és un retrat que evoca l’evolució de la pandèmia entorn de la distància social que mantenia la població en cada moment i la distància amb la seva família, que “són el seu motor i havien tornat a Catalunya”.

Per la seva banda, Andreu Buenafuente considera que la mostra titulada ‘Jazz’ reflecteix també un “canvi de vida”. La tardor passada va encarar el projecte coincidint amb la fi d’etapa de treballar a Madrid i el planejament inicial de tornar a Catalunya. De sobte, detalla l’artista, “entra llum i color” a la seva vida. I afegeix: “Em sento feliç i content i crec que les obres transmeten això”.

Homenatge a la música

A més, Buenafuente ha creat aquest projecte inspirant-se gràcies al jazz que sonava de fons al seu taller mentre pintava. “L’Andreu és molt fan d’improvisar i no és d’estranyar que el jazz l’hagi inspirat”, afirma Puy. Buenafuente reconeix que ha decidit titular la mostra “Jazz” com a “homenatge” a la música que l’acompanyava i que l’ha “ajudat tant” a passar la soledat de la pandèmia.

L’exposició, convidada al taller de Cuixart on des del 2014 s’hi instal·la un pintor per any, es podrà veure des d’avui i fins al 3 de setembre, de dijous a dissabte de 18 h a 21 h  i els diumenges de 10 h a 13 h. En paral·lel, i coincidint amb l’exposició, la Fundació Cuixart ha reprès aquest estiu el cicle de concerts de jazz als jardins de l’espai amb cinc actuacions fins al setembre.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

L’Ajuntament de Palamós acull l’acte commemoratiu amb motiu del Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí

Palamós s’ha sumat al Dia internacional de solidaritat amb el poble palestí, que es commemora cada 29 de novembre
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -