24.1 C
Pals
Dijous, 24 setembre 2020

Armilles de colors i grups de quinze treballadors com a màxim: comença la campanya de la poma més atípica

La covid-19 obliga a intensificar mesures de seguretat al camp i a preveure allotjaments per aïllar possibles positius

El més llegit

La Policia Local de Begur deté la persona que trencava les barreres del camí vell de Tamariu

Aquesta matinada, la Policia Local de Begur ha detingut la persona que feia malbé les barreres del camí vell de Tamariu.

Comencen les obres del Camí de Ronda de Palamós

Les obres del port Marina de Palamós ja han començat. La reforma del camí de ronda ha aixecat polseguera. Segons...

Avui surt a les llibreries el llibre Ànima de Tramuntana, de Núria Esponellà

La nova obra de Núria Esponellà, Ànima de Tramuntana, guanyadora del 53è premi Prudenci Bertrana, sortirà avui a les...

Una quarantena de voluntaris recullen prop de 190 kg de residus a la Gola i a les cales Montgó, Ferriola i Pedrosa, de Torroella...

Aquesta acció ha amb la participació de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’EMD de l’Estartit, l’Associació Base A i...

Comença a les comarques gironines la campanya de la poma més atípica. No per la producció, sinó per les restriccions de seguretat que obliga a adoptar la pandèmia. Al camps, els treballadors es mouen en grups estables de com a màxim quinze persones. Porten armilles de colors per diferenciar-se, els torns de treball entren de manera esgraonada i les mascaretes, l’hidrogel i els termòmetres són part del dia a dia. Des de la IGP Poma de Girona, el seu secretari Venanci Grau subratlla que la majoria de treballadors –fins a un 60%- estan en nòmina tot l’any. I que de l’altre 40%, el gran gruix són fixes discontinus. Això sí, s’han adaptat els allotjaments i hi ha habitatges gestionats per la Creu Roja per si calgués aïllar casos positius.

La campanya de la poma ha començat aquest dilluns amb la recollida de les varietats més primerenques, com la Royal Gala. De mitjana, els productors que s’agrupen sota el paraigües de la IGP Poma de Girona –la majoria, són a l’Empordà- produeixen unes 90.000 tones anuals.

Les previsions per a aquest 2020 es donaran a conèixer demà. Però la feina sobre terreny ja ha començat. Sigui com sigui, però, com passa a tot arreu, la campanya d’aquest any ve marcada pel coronavirus, i les mesures de seguretat que ha obligat a prendre la pandèmia.

El secretari de la IGP, Venanci Grau, ja assegura però que la situació a la demarcació, en cap cas, serà com a Lleida. D’entrada, perquè la recollida de la poma mobilitza molts menys treballadors. “Estem parlant que, en total, se situen entre uns 1.800 o 2.000”, concreta Grau. Però a més, perquè la majoria d’aquests –de fet, fins al 60%- ja treballen tot l’any a les explotacions.

“I del 40% restant que contractes, la majoria d’ells són fixes discontinus; és a dir, gent que ja té la disciplina incorporada i que ja coneix quina poma han de collir, guiant-se per aspectes com el calibre o la coloració”, subratlla. El secretari de la IGP admet que la pandèmia sí que ha suposat alguns problemes per a la contractació en origen (en països com el Marroc o Romania) però també explica que, “per sort”, aquests darrers dies, en gran part, s’han pogut anar solucionant.

Colors, grups homogenis i termòmetres

A l’Armentera (Alt Empordà) l’empresa Serrater SL té una de les explotacions més grans de pomeres que formen part de la IGP. S’estén al llarg d’unes 115 hectàrees i aquest any hi arribaran a treballar fins a 110 treballadors. La majoria, durant els mesos de setembre i octubre, que és quan es concentra el gruix de la recollida.

Aquí, els treballadors s’han separat formant grups homogenis de, com a màxim, quinze persones. I per diferenciar-se els uns dels altres, cadascun d’ells porta una armilla de color diferent. Les entrades al camp es fan esgraonades, a cadascú se li pren la temperatura quan arriba i és obligatori treballar amb mascareta.

“Generem els grups en funció de la relació que tinguin entre ells els treballadors; per exemple, aquells que viuen junts o bé que comparteixen transport”, concreta Venanci Grau. A l’explotació, a més, cada grup disposa d’unes taquilles i unes neveres diferenciades que, per primer cop, s’han situat en un porxo exterior.

“Tot allò que eren elements interiors els hem traslladat sota cobert; d’aquest manera, cada grup disposa d’una zona concreta per evitar interaccions i minimitzar riscos”, diu el cap de producció de Serrater, Raül Sánchez. Fins i tot, a la zona on hi ha taules per menjar, s’han posat cintes de plàstic a cadascuna (per garantir les distàncies de seguretat). I aquí, cada grup esmorza o dina per separat.

Sense positius
El secretari de la IGP Poma de Girona admet que, tot i que la campanya de recollida s’allargui fins al novembre, el moment de “màxim risc” és ara. Per això, explica que s’han coordinat amb el Departament de Salut i el d’Agricultura, per poder actuar en cas que algun dels treballadors presenti simptomatologia compatible amb la covid-19. “Disposem d’habitatges, que gestionarà la Creu Roja, on poder fer els aïllaments”, concreta Venanci Grau.

De totes maneres, el secretari també deixa clar que, fins ara, no s’ha detectat cap positiu als camps. “D’ençà que va començar la pandèmia, aquí hem tingut una cinquantena de persones treballant les pomeres, i cap d’elles ha contret el virus”, subratlla Grau. I la mateixa situació, destaca, també s’ha donat en el cas de les tres grans distribuïdores que s’apleguen sota la marca de la IGP: Girona Fruits, Fructícola de l’Empordà i Giropoma Costa Brava.

Les mesures de prevenció també s’estenen del camp als allotjaments on viuen els temporers o bé aquells treballadors fixes discontinus. A Serrater, per exemple, tenen cinc habitatges repartits entre l’Armentera i Jafre (Baix Empordà). En total hi poden viure uns 60 treballadors, però Venanci Grau –que també dirigeix l’empresa- ja diu que aquest any n’hi haurà menys.

A cadascun dels habitatges, un responsable s’encarrega de vetllar perquè es compleixin les mesures de seguretat. “Ens prenem la temperatura cada matí i cada tarda i ens apliquem hidrogel quan és necessari; la nostra salut també està en joc”, admet un dels treballadors que ve de Romania, Viorel Catescu. Ja fa anys que ve a l’Empordà per participar a la campanya de la poma, però abans també anava a d’altres llocs a fer recollida (per exemple, a Andalusia). Aquest 2020, però, assegura que es quedarà aquí.

Venanci Grau subratlla que des de la IGP consciencien cada treballador sobre les mesures de seguretat que ha d’aplicar per prevenir la covid-19. “És veritat que quan acaben jornada no podem controlar la vida de la gent; però d’allò que es tracta, en definitiva, és que cadascú sigui responsable”, conclou el secretari de la IGP Poma de Girona.

- Publicitat -
Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La Maternitat d’Elna, un monument d’humanitat

CONTINGUT PATROCINAT Quatre anys i mig d’esperança en un país en guerra La Maternitat Suïssa d’Elna és un espai de memòria...

Grups valencians que no sonen prou: Eldemuro, Atzembla, Allioli i Malparlat

Eldemuro és un raper de la localitat de Muro, un poble de la comarca d’El Comtat. Es caracteritza per ser un MC descarat, directe i explícit, i els seus temes estàn plens d’ironia, humor, sarcasme, crítica social i autocrítica. A més a més, forma part del grup Cactus. Atzembla és una agrupació de la comarca…

Avui surt a les llibreries el llibre Ànima de Tramuntana, de Núria Esponellà

La nova obra de Núria Esponellà, Ànima de Tramuntana, guanyadora del 53è premi Prudenci Bertrana, sortirà avui a les llibreries. Com ens hi té acostumats...

Sotrac comencen una nova etapa amb ‘La Nit dels Ignorants’

El grup de Llagostera i Sant Feliu de Guíxols ha destinat els últims dos anys a composar i enregistrar el seu nou LP, procés que els ha permès submergir-se fins les arrels del seu projecte i expandir-lo a tots els nivells. L’Helena, en Gerard i l’Artur, els tres integrants del grup, es mostren molt satisfets…

Enter Shikari actuaran a Barcelona el setembre de 2021

Els britànics Enter Shikari aprofiten la reconfiguració de la seva gira europea per afegir un concert el 28 de setembre de 2021 a la Razzmatazz 2 de Barcelona. Les entrades ja estan a la venda a LiveNation.es i a la xarxa Ticketmaster. A més de presentar-nos el seu sisè treball en estudi “Everything Is Possible”,…

Altres notícies