4.3 C
Pals
Dimarts, 7 desembre 2021
- Publicitat -

Veurem nevar al Baix Empordà?

Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

Divendres

A les portes del cap de setmana tindrem un divendres amb un matí amb més clarianes i estones de sol, i nuvolositat que anirà incrementant-se al llarg del dia, sobretot cap a la tarda i nit. La temperatura segueix a la banda baixa del termòmetre amb valors mínims 1-2ºC i es  tornaran a produir gelades més localitzades a l’interior.  La màxima quedarà acotada novament per sota els 10 ºC.

Dissabte

A partir de la propera matinada i fins dissabte el matí es produiran precipitacions, en general febles, que esporàdicament poden ser en forma d’aiguaneu o neu a cotes de 200-100 m. La precipitació continuarà la resta de dissabte però ràpidament la cota de neu pujarà per sobre els 500 m. També es reforçarà el vent, inicialment de component nord amb tendència a virar a gregal durant la jornada de dissabte. En aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill per alteració marítima amb mar brava i onades que poden superar els 4 metres. Tot i que l’ambient serà molt fred, la temperatura mínima es mantinarà al voltant de 0 ºC o  lleugerament positiva a causa d’un cel més tapat.

Situació Meteorològica de Perill per neu pel dia: 09/01/2021. Emès pel Servei Meteorològic de Catalunya el 08/01/2021 a les 09:46 TU

Diumenge

La setmana acabarà amb temps inestable, cel variable i encara algunes precipitacions. No és descartable, tot  i que sí poc probable, que el mateix diumenge es pugui escapar algun floc de neu en cotes relativament baixes tot i que aquesta rondarà els 400-600 m.

Discrepàncies entre els models meteorològics

Els principals models globals de predicció numèrica del temps, el GFS (model americà) i el ECMWF (model europeu) acostumen a convergir cap a un mateix pronòstic a mesura que queden menys hores per l’esdeveniment o dia d’interès a pronosticar. No és pas el cas de la situació en què ens trobem: mentre que el GFS insisteix que al Baix Empordà la precipitació serà entre minsa i poc abundant i sempre en estat líquid (pluja), l’EMCWF indica més precipitació tant dissabte com diumenge i que aquesta serà en forma de neu durant la matinada i matí de dissabte.

Previsió de neu acumulada fins el 10-01-2021 pel model GFS. Font: www.windy.com
Previsió de neu acumulada fins el 10-01-2021 pel model ECMWF. Font: www.windy.tv

Una de les eines que també s’utilitzen en meteorologia per mesurar el grau de dispersió d’un pronòstic, és la previsió per conjunts o ensemble. La següent figura mostra el pronòstic de neu per cada una de les 30 pertorbacions que configuren la previsió per conjunts del GFS per a la Bisbal d’Empordà. L’eix verticals indica, en centímetres, el gruix de neu acumulat. Si bé observem pertorbacions de fins a 11 cm de neu, la gran majoria pronostiquen 0 cm de neu i la mitjana es situa en menys d’1 cm entre la matinada de divendres a dissabte.

Model de pronòstic per conjunts (ensemble) dels 30 membre del GFS. Font: www.wetterzentrale.de

Aquestes diferències es deuen fonamentalment a la posició i recorregut que pugui fer la borrasca Filomena actualment ubicada al sud-oest peninsular.

Tant si s’acaba produint alguna nevada com no, el que és segur és que l’ambient gèlid que ens ha acompanyat aquest inici d’any, continuarà els propers dies.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Pere Aragonès fa una visita institucional a la Bisbal

Durant la visita, Aragonès ha declarat que la Constitució Espanyola està "obsoleta" i que "limita les aspiracions de Catalunya". El president ha visitat, entre d'altres, el Terracotta Museu.
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -