23.7 C
Pals
Dissabte, 28 maig 2022
- Publicitat -

Benet Cuyàs: “No tinc paraules per explicar el que vam veure a la frontera d’Ucraïna”

Ja fa uns dies que el comboi de Galgos 112 i la Penya Blaugrana de Monells, amb el suport de membres de l’EREC, van sortir de Girona en direcció a la frontera ucraïnesa. I no va ser fins ahir a la nit que van tornar al Baix Empordà amb 36 refugiats ucraïnesos. Per això, Benet Cuyàs, membre de la penya Blaugrana de Monells que s’ha desplaçat fins el país.

Tot va començar quan dos membres de la Penya Blaugrana de Monells tornaven de veure un partit de bàsquet de Barcelona. Estaven aturats en una estació de servei i en aquell moment un autobús ple de refugiats d’Ucraïna va aturar-se. I allà van adonar-se de la gravetat de la situació. Va ser llavors quan va arrencar el procés per anar fins a Ucraïna.

La frontera entre Polònia i Ucraïna

Des de la televisió ja havien vist imatges de la frontera, però no hi ha paraules per explicar el que van veure allà. A l’hora de descarregar, van anar a un magatzem i van tenir la sort de que un camió marxava en dues hores a Kyiv. Ho van retransmetre en directe a les seves xarxes socials i aquesta acció solidaria va arribar a una gran quantitat de persones.

Quan van arribar al centre comercial, tenien molts espais i pisos per acollir a refugiats. Tot i això, el que buscaven els refugiats no era un lloc per dormir, sino que només volien marxar de la frontera. Per això, es van haver d’organitzar i oferir el transport fins a Barcelona. Triar a la gent per tornar ha estat una feina dura pels membres del comboi.

La tornada a Catalunya i el futur

Durant les primeres hores de viatge, el silenci regnava a les furgonetes. Però al final es va crear un vincle entre els ocupants que durarà per sempre. A més, la solidaritat dels polacs amb el comboi va ser extraordinària, sobretot en l’hotel on es van aturar.

La major part dels refugiats que van arribar amb el comboi vol tornar al seu país. Alguns encara tenen familiars que estan al país. El que volen escoltar a la ràdio és que la guerra s’ha acabat i que en poc temps tornaran per reconstruir el seu país. Tot i això, hi ha families que no tornaran. La intenció d’aquest comboi és tornar a portar material i recollir a més refugiats de la frontera.

Però aquesta expedició no hagués estat possible sense les donacions, que els van fer arribar fins als 20.000 €. Encara es poden fer transferències, que serviran per la propera expedició que facin per anar a recollir refugiats a la frontera.

[rt_reading_time label="Temps de lectura:" postfix="minuts" postfix_singular="minut"]

Més àudios