10.1 C
Pals
Dilluns, 6 Abril 2020

Cal definir la Consciència Col·lectiva.

El més llegit

16 morts i 183 positius per coronavirus al Baix Empordà

Un augment de deu casos diagnosticats de coronavirus al Baix Empordà i dues morts més, la primera al centre de Palamós Gent Gran

Denuncien una persona fent surf a Llafranc

El surfista ha aprofitat el bon temps, malgrat el confinament

Empreses del Baix Empordà: teniu bates, mascaretes o guants?

El Consell Comarcal del Baix Empordà fa una crida per poder-ne donar a les persones que cuiden gent gran

TV3 es fa ressò del projecte “Cançons per la gent gran” dels cantants de la Bisbal

Sanjosex, Miquel Abras i Mazoni encapçalen la solidaritat bisbalenca amb la Residència Zoilo Feliu de la Bisbal
Andreu Paneque
Andreu Paneque
Politòleg
Temps de lectura: < 1 minut

Una cosa està clara, o si més no sembla que hauria d’estar clara per tothom: actualment la consciència col·lectiva ha de primar a la consciència individual. El problema, com tot, és determinar com definim aquesta consciència col·lectiva.

Per un costat tenim Torra definint el col·lectiu com Catalunya, per altra banda tenim l’estat Espanyol relacionant aquest col·lectiu amb l’estat espanyol. Trobem Vox fent apologia al racisme. Més enllà d’això, tenim empresaris demanant facilitats per a fer un ERTO, i per altra banda, trobem la resposta dels treballadors i sindicats defensant els seus drets, i definint el seu propi grup.

Punts que sense cap mena de dubte mereixen el nostre orgull? Les persones dels serveis sanitaris d’aquest país, juntament amb les onades de solidaritat que s’han generat al nostre país.

El problema? El de sempre, sempre que hi ha una crisi, sigui quina sigui, qui acaba assumint tota la càrrega sempre son els mateixos, els més vulnerables. L’economia i el capitalisme fan treure el pitjor de nosaltres. La crisi que està vivint el nostre país, de la mateixa manera que la majoria dels països europeus, ha posat en relleu com la majoria dels poders fàctics de l’estat només apel·la a la citada consciència col·lectiva per aquelles accions que més interessen. Quan està en perill determinats guanys o pèrdues de capital, llavors el primer és el primer.

Aquesta crisi ens ha d’ajudar a veure que només amb la solidaritat i la coordinació podrem sortir-nos-en. Ni el capitalisme, ni l’afany de poder ens ajudaran ni en aquesta ni en qualsevol de les crisis que la nostra societat ens depara.

Si volem superar la crisi sanitària, climàtica, o la que sorgeixi, només la solidaritat i la coordinació ens ho permetran.

Mirar-nos el melic només farà que perpetuar aquell model que ens ha fet arribar fins aquí.

Últimes notícies

Obren comptes corrents per fer aportacions solidàries

Fins al moment, n'han obert els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà i l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro

Palamós celebra les Juntes de Govern Local per via telemàtica

És l'òrgan on l'alcalde i els regidors de l'equip de govern aproven mesures per al municipi i que, degut al confinament, s'ha fet per videoconferència

Ja es pot anar a l’hort a collir productes per l’autobastament

També està permès si és un hort en el que es tenen animals que s’han de cuidar o si es tracta d'una activitat econòmica. Queden fora els horts que es troben en cases de segona residència.

L’Orquestra DiVersiones treu una cançó sobre el confinament

L'han titulat "No Tornaré a Casa" i parla de tot el que faran quan acabi el confinament

Passejar el gos a Palamós: no més lluny de 300 metres i de manera individual

El Ban municipal sobre les limitacions de treure a passejar el gos en època de coronavirus també estableix que no es pot anar a comprar i passejar el gos a la vegada.

Altres notícies