Bon dia a tots. Aquest cap de setmana, a l’altra banda de les Gavarres, a Cassà de la Selva, s’hi ha fet el festival Càntut. No n’he parlat abans perquè jo hi tenia un paper com a músic i no em semblava prou honest fer servir Ràdio Capital com a plataforma d’autobombo. Però bé, ara que ja ha passat i ara que ja s’ha constatat l’èxit de la iniciativa, em sento obligat i entusiasmat a parlar-ne.

Càntut és un projecte en comú per recuperar les cançons tradicionals que són de tots i que a tots ens pertanyen. Càntut és un arxiu a l’abast de tots i ampliable gràcies a la col·laboració de tots. Si, avui mateix, voleu anar a gravar aquella àvia, oncle o veí que sabeu que en sap un munt de cançons antigues, ho podeu fer amb el mòbil mateix i enviar les gravacions a la web de Càntut.cat per així ampliar el fons de cançons de l’arxiu. Amb aquesta excusa podreu fer cantar a la vostra gent i podreu cantar vosaltres.
Aquesta web també s’ha convertit en un festival. I aquest festival s’ha fet a Cassà de la Selva. No us podeu imaginar el revulsiu que ha significat per Cassà aquesta idea. Cassà s’ho mereixia, perquè té una llarga tradició de cantaires i la conjunció entre Càntut.cat i Cassà de la Selva ha sigut magnífica.

Us animo doncs a cantar, gravar-ho, i si la cançó és un testimoni d’un altre temps que us permet retornar als orígens i connectar amb la pròpia història, enviar-ho a Cantut.cat i l’any que ve fer una visita a Cassà per cantar entre tots com s’ha fet amb gran èxit aquest any.