Carles Motas: “Volem continuar transformant la ciutat i apostar per grans projectes com és el Museu Thyssen”

- Publicitat -

Avui ens visita Carles Motas, alcaldable de Sant Feliu de Guíxols per Tots per Sant Feliu, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Motas.

Què tal? Bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.

Amb tres adjectius. Sóc persistent, tenaç. I no ho sé. Tres. En principi ja dic persistent, traç i m’agrada treballar, crec que soc treballador, disfruto fent el que faig diéssim.

Llavors podria dir tres aspectes que hagi assolit el govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat?

Tres aspectes. Jo crec que el que hem pogut fer des del govern de Sant Feliu de Guixols aquests aquest darrer mandat ha sigut consolidar un projecte de ciutat a pesar de les dificultats de la pandèmia, del Glòria. I ja sabeu que aquest ha sigut un mandat molt, molt difícil, perquè ens ha condicionat a tots, sobretot el tema de la pandèmia, que hem estat dos anys on hem pogut executar tots els projectes que volíem. Però sí que hem pogut marcar la línia d’un projecte de ciutat en el qual la cultura esdevé un dels eixos referents.

I hem pogut desenvolupar molts projectes que feia anys que estaven adormits o que semblava que seria impossible de desenvolupar a Sant Feliu.Podria parlar del tema de l’aparcament o com hem pogut connectar la plaça del Monestir amb el mar. O molts altres. Una renovació de les voreres a Vilartagues que semblava que seria impossible i hem pogut destinar un milió d’euros.

Però renovació de les instal·lacions esportives bé hem pogut desenvolupar en aquests dos anys en els quals hem estat executant totes les obres que volíem fer en aquests darrers quatre un model de ciutat. Jo crec que la gent que visiti Sant Feliu veurà que en els darrers anys ja està marcada una línia i que en mica en mica l’anem assolint amb l’objectiu de fer una ciutat millor, bàsicament.

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que potser no hagin acabat d’assolir durant aquests quatre anys de mandat?

Home, sí, per descomptat, hi ha coses que voldríem haver fet més i que no i que no ens ha donat temps però que tenim ben embastat. Començaré per un, per exemple, un que fa temps que hi estem treballant i que ara, darrerament, ens han presentat l’estudi del dimensionat de la residència i la nova residència Surís per a la gent gran.

En aquesta tenim l’estudi que hem de fer amb l’empresa Sumar, que és una empresa depenent de la Diputació de Girona i que ens ha fet un estudi del dimensionat perquè ja saps que arrel de la pandèmia a tot lo que són residències de gent gran han canviat la seva manera de ser. De fet, hi ha una nova normativa que es va aprovar aquest darrer estiu que et marca com ha de ser la residència que vulguis fer a la gent gran. Aquest és un projecte que nosaltres volíem executar en aquest mandat, que arrel de la pandèmia, per descomptat, i amb aquesta nova llei, en nosaltres teníem previst una residència de grans dimensions i ja hem vist que som molt vulnerables a aquest tipus de pandèmia.

I ara el que ha fet ha sigut dimensionar les fins a espais més petits amb més unitats de convivència que en diuen no? I aquest dimensionat que ens ha fet l’empresa Sumar, que ja he dit que depenent de la Diputació es dóna una mica, ens orienta cap on hem d’anar en aquest nou model de residència que m’agradaria de poder desenvolupar en el proper mandat.

Altres coses que ens han quedat pendents. Home, mira, tenim una activitat que fa temps que hem estat parlant amb en Costa amb Ports de la Generalitat, sobretot per desenvolupar la zona portuària des de la casa de camp, des del carrer Colom fins arribar al Tinglado. Nosaltres allà volíem col·laborar amb Ports de la Generalitat en crear un passeig amb zones d’aparcament amb places públiques. I amb això ho hem estat també treballant hi. Bé, també. Aquesta legislatura no ha donat temps a poder ho desenvolupar. Aquesta és una de les una de les tres façanes marítimes que té Sant Feliu que volem desenvolupar. 

I l’altre que també comentava és el tema de les façanes marítimes, tant del passeig de Sant Feliu com també del passeig de Sant Pol, que requereixen inversió. Hem estat fent una molt important en els darrers anys a tota la zona de Sant Feliu, però sí que és veritat que la zona de Sant Pol amb les converses que hem tingut amb Costes. Tots aquest ha sigut un projecte que està avançant. Ens falta desenvolupar un projecte executiu de la zona de renovació del Passeig de Sant Pol, però també del passeig de Sant Feliu, que espero poder-ho fer en el proper mandat. Però ja et dic, sempre tenim en aquests espais on entrem en zona maritimoterrestre, hem de tenir la col·laboració d’altres administracions, en aquest cas de Costes. I tot el tema dels aparcaments que han pogut desenvolupar una fase però que volem desenvolupar la següent en el proper mandat.

Perquè això són coses que potser no s’han acabat de resoldre durant aquest mandat. Però quines són les altres iniciatives o prioritats per un municipi com és Sant Feliu de Guíxols?

Bueno nosaltres tenim la prioritat que jo crec que hem aconseguit, que és esdevenir el referent referent a la Costa Brava en molts aspectes, en el cultural, perquè som la ciutat degana dels festivals de música de Catalunya. Aquest any celebrem el 61è aniversari del Porta Ferrada. Però també amb el projecte que tenim Desenvolupament d’un projecte cultural en el monestir, un projecte cultural de nivell de país que en el qual hi tenim posades moltes esperances, sobretot perquè genera un canvi en el model econòmic de la ciutat que ha de ser un revulsiu molt important sense renunciar a res del que tenim.

Per nosaltres som un turisme de sol i platja que ens ha funcionat molt bé perquè tenim patrimoni i tenim espai natural excel·lent. Però volem afegir hi la cultura com aquest motor de canvi de canvi en el model, en el model econòmic. I jo crec que ens posiciona a nivell no només de l’arc de la Costa Brava, sinó jo diria que ens fa singulars a nivell de l’arc mediterrani.

Jo crec que això també ho hem de buscar-ho. I a més, una ciutat de 22.000 habitants que pugui comparar-se amb qualsevol altra capital del Mediterrani per l’aposta cultural que fa. Doncs això ho podria tenir Sant Feliu. Vull dir, estem treballant en aquesta línia de poder de poder generar aquests espais.

Que es facin. Que siguem una ciutat referent, que jo crec que mica en mica ho anem fent. De fet, el reconeixement de la gent que ens visita el tenim i el reconeixement de les altres administracions també el tenim, perquè si no, no hauríem pogut assolir les el nivell de subvencions que hem tingut aquest any, no que hem assolit rècords mai vistos a la ciutat, no? Amb més de 10 milions d’euros en subvencions vingudes d’altres administracions, no te’ls regalen. Si no tens un projecte de ciutat que vulguis desenvolupar i que estigui en línia amb aquests projectes de nivell europeu que s’estan fent a altres ciutats.

Llavors, Sant Feliu està orientada a ser una ciutat referent en el món de la cultura. Una ciutat que es pugui assimilar a la tendència que hi ha a Europa en aquests moments. I jo crec que estem pel camí d’assolir-ho.

I llavors, ja centrant-nos una mica més en la candidatura, que és el que diferencia la seva candidatura respecte als altres partits que es presenten a les eleccions d’enguany?

Bé, nosaltres tenim una força molt important. Fixeu-vos que el desgavell polític que ha tingut el país en aquests darrers quatre anys és evident. A nivell de país, els partits polítics tradicionals no paren de tirar-se els plats pel cap. Nosaltres som una candidatura totalment independent, som una candidatura la més àmplia que tingui Sant Feliu. La nostra candidatura supera les 50 persones en la llista. I som som persones de tots els barris de Sant Feliu, de totes les edats, de totes les professions amb ideologia política diversa. Però amb un objectiu comú que és treballar per construir una ciutat millor. I això jo crec que som els pocs que podem fer-ho, perquè… Bé, jo crec que els únics que poden fer ho a Sant Feliu, com a grup independent, que no depenem de ningú de fora, ningú vindrà de fora de Sant Feliu a dir-nos què és el que hem de fer millor amb la nostra ciutat. Nosaltres tenim aquesta capacitat ha mantingut sempre que no ens hem deixat influir per per ningú i això jo crec que és és un aval, és una garantia que ens avala i a altres, tota la resta de partits polítics depenen d’altres d’altres companys del seu propi partit en altres llocs, que no és el cas de Sant Feliu de Guixols.

A més a més, hem demostrat que sent un grup independent es pot governar una ciutat gran com és Sant Feliu i que a més a més es pot governar bé. Aconseguir el, com et deia fa un moment el nombre més ampli de subvencions d’altres administracions, però també hem aconseguit destinar la inversió més gran feta a la ciutat en la seva història. I això ho hem fet des de des d’un equip plural, com a dir que és Tots per Sant Feliu, però que té aquest objectiu de treballar per a la ciutat i construir una ciutat millor. I jo crec que això ho hem pogut demostrar a base de fets, no de paraules, que són els que. La resta de partits polítics es presentaran a Sant Feliu, doncs tindran moltes propostes, però que no poden demostrar res perquè han tingut l’oportunitat de governar la ciutat durant tota la seva història i no ho han. Quan han arribat Tots per Sant Feliu, ha estat el govern que ha generat aquest canvi. Fins ara no s’havia vist.

Hi ha gent que em pregunta, “si sou capaços de destinar aquest volum d’inversió a la ciutat què es feia amb els diners abans?” Això no puc contestar-ho jo. Jo puc contestar el que nosaltres fem, que és posar tota la inversió que ha estat possible per part de l’Ajuntament en el carrer per millorar la vida de les persones que vivim i que treballem a Sant Feliu de Guixols. I aquest és el nostre objectiu per continuar ho fent.

Llavors, ja centrant nos una mica més en el programa electoral, quines són les propostes o les línies generals d’aquest programa electoral que presenteu a les eleccions d’enguany?

Nosaltres ens presentem amb la voluntat de continuar transformant la ciutat. Nosaltres vam néixer per fer aquesta ciutat, aquesta ciutat sigui una ciutat millor. Llavors, totes les línies que nosaltres presentem van orientades a aquest objectiu de construir una ciutat millor en tots els àmbits. Per exemple, tenim un programa molt ambiciós en quant a habitatge, que és una de les coses que també hem estat treballant en aquests darrers quatre anys i que quan vam arribar al govern, doncs no hi teníem res.

Hem obert una nova oficina d’habitatge. Estem comprant sòl per construir habitatge. Estem promocionant també tot el tema en l’àmbit esportiu, a part de renovar. Les instal·lacions esportives que tenim a Sant Feliu. Volem promoure tot el que sigui l’esport femení en aquest àmbit. També volem, com et deia projectes que milloren la vida dels ciutadans com el que et deia de les residències. Però volem continuar invertint en la ciutat, millorant els carrers, millorant les voreres. Continuar amb el projecte que tenim de desenvolupar aparcaments. És la primera vegada que Sant Feliu hem tingut un aparcament de gran capacitat, amb l’última tecnologia que hi ha hagut al país i que ara veureu que s’estén arreu i que em consta que altres municipis també han vingut a veure.

Volem continuar desenvolupant les fases que tenim d’aparcament perquè crec que l’aparcament és una part molt important, perquè si volem créixer com a si volem créixer com a ciutat i atraure més turistes, els turistes també ens vindran. Alguns d’ells o la majoria vénen, vénen en cotxe i en algun lloc l’han de deixar.

I llavors nosaltres. La nostra aposta és ubicar dos grans zones d’aparcament, dues bosses grans a les entrades de la ciutat, en aquest cas fent la segona fase de l’aparcament que acabem de construir a la zona de l’estació d’autobusos. Serà a la carretera de Tossa i l’altre que volem fer a la zona de la carretera de Palamós. Que puguis entrar, que puguis deixar el teu vehicle i que et desplaci a fer un passeig cap al centre de la ciutat o allà on vulguis. En això no estic parlant d’una utopia, d’una cosa que vingui a futur. Això es pot fer ja, actualment, amb la renovació que hem fet de tota l’avinguda Juli Garreta i la urbanització de la plaça del Monestir, que ja són una realitat, no?

En definitiva, la nostra candidatura i les nostres propostes. Van orientades a intentar atendre totes les demandes ciutadanes que tenim en tots els àmbits possibles i destinant hi esforços sense varetes màgiques, perquè durant aquests darrers quatre anys tothom ha vist que les dificultats han sigut maxima. Però des de Sant Feliu de Guixols, que podem dir amb orgull que hem fet un pas endavant per estar al costat dels ciutadans quan les dificultats han sigut extremes. I a Sant Feliu de Guixols ho hem fet i aquesta vegada volem tornar-ho a fer. A més a més, amb un equip que m’acompanya, un equip renovat, un equip amb moltes ganes de continuar treballant per la ciutat i un equip preparat per fer-ho, que això també és molt important.

No n’hi ha prou en tenir l’objectiu de guanyar les eleccions, que és el nostre objectiu principal, però també. De poder treballar l’endemà, de poder treballar eficaçment i amb garanties. I per això estic molt content d’aquest equip humà que m’acompanya i que crec que junt amb ells assolirem aquests objectius que tenim.

Doncs ja endinsant-nos cap a la part final de l’entrevista, m’agradaria preguntar-li si és el cas, que no assoleixen una majoria absoluta a les eleccions, estarien disposats a pactar amb altres formacions polítiques?

Per descomptat, és clar. Nosaltres ja ho hem demostrat. Estem oberts a converses amb partits que puguin tenir programes similars al nostre. Sí que aquells que tinguin projectes que no siguin incompatibles, doncs evidentment no els podrem compartir, però amb les formacions polítiques que tinguin projectes que siguin compatibles amb els nostres, per descomptat, amb matisos, que pot haver-hi perquè tothom no té la mateixa visió de tota. Però nosaltres ja ho hem demostrat hem estat capaços de governar diferents partits polítics anteriorment amb Esquerra Republicana i el grup municipal socialista, en aquests moments també amb el PSC. Vull dir, però nosaltres estem oberts als pactes. Sí, sí, si calen i si calen a qualsevol formació que tingui un objectiu democràtic, per descomptat, i que tingui un programa similar als que nosaltres volem desenvolupar a Sant Feliu.

No, no, no. Pensem que cal la ciutat, no la construïm nosaltres sols. Vull dir, això sí que és una visió. Jo crec que molt normal, molt terrenal i sobretot molt pragmàtica, eh? Que hem d’estar de peus a terra i que com més siguem la ciutat millora en el sentit de que tens una altra visió, eh? Vull dir que nosaltres no tenim vetos a l’hora de fer de formar govern, perquè crec que això no és bo per a la ciutat.

Doncs moltes gràcies per visitar els estudis de Ràdio Capital i esperem que tinguin molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals.

Moltes gràcies a vosaltres! 

- Publicitat -