Carles Pi: “Hem de tirar endavant el nou POUM i treballar en temes com el vial Nord”

- Publicitat -

Avui ens visita Carles Pi, alcaldable de Pals per Junts per Pals, per avançar nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia senyor Pi.

Hola, bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es decidís amb tres adjectius.

Tres adjectius. Bé, crec que no ho sé. Sóc honest, treballador, i una mica tossut.

Podria destacar tres aspectes que hagi assolit el govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat?

Bé, tres aspectes. La veritat és que veient una mica el programa electoral que portàvem, hem complert molt bona part del programa electoral. Vull dir en aquest aspecte, estem, estem contents. Hi ha algunes coses que no s’han pogut assolir, però en primer lloc hem tingut cura, molta cura i hem millorat la imatge del municipi en diferents sectors. El sector comercial de la platja, feia molts anys que estava igual. És una part important del municipi. Hi ha molta segona residència i és un lloc molt turístic.

Hi hem tingut cura i hem posat en valor. Hi havia una zona comercial que costava passejar, doncs hem fet que es pugui passejar tranquil·lament. Hem millorat voreres, hem ajardinat una mica, en general tota la zona, han millorat les rotondes, hem fet molts arranjaments de voreres, també hem fet una mica enjardinament.Bé, per un costat és això la imatge del municipi que crec que hem de tenir de tenir molta cura i crec que en part ho hem aconseguit.

També bé, hem treballat en alguns aspectes, hem tirat temes molt antics, no de municipi, temes que estaven molt enrocats que els hem tirat endavant. Com per exemple, el nomenclàtor. La nomenclatura de carrers que és un tema de feia 10 o 12 anys que estava en un calaix i que que no sortia a la relació de llocs de treball de l’Ajuntament que hem aprovat en l’últim ple. I són aspectes que hem tirat endavant.

Altres també, com per exemple el camí verd o vial nord. Aspectes una mica controvertits, però feia molt de temps del camí verd, que és l’inici, que al final hauria de ser Platja de Pals, però com a mínim unir masos de Pals amb Pals. Es portava parlant des de feia molt de temps i estava en molts programes, de diferents partits. I l’hem tirat endavant, amb tots els tràmits, i ja està a punt de fer-se realitat.

El primer tram igual amb el vial nord, que era una carretera que va a la platja i que acabava en un canal i que el que vam haver de fer el 2019, doncs el primer que vam haver de fer va ser posar una sola direcció perquè realment no podia absorbir la quantitat de vehicles que hi havia. Evidentment això no s’ha portat a terme, però s’han fet tots els passos previs perquè això pugui se si és possible.

Per un altre costat, també hem apostat molt per la seguretat del municipi. Hem posat i hem instal·lat càmeres en el municipi entre el 2019 – 2020. Realment hi havia un punt com un punt negre perquè no hi havia càmeres. A Palafrugell hi havia càmeres, a Begur també n’hi havia, però la zona de Pals quedava com un punt negre i ha millorat molt en aquest aspecte, amb la seguretat també s’han consolidat moltes places d’agents de policia. Em sembla que aquesta legislatura n’hem consolidat cinc i és un aspecte important, però venia arran de la pandèmia i també hi ha hagut molta gent. També hi ha un dèficit que ho veiem sobretot en municipis petits a l’estiu que multipliquen per molts els habitants. Hi ha un dèficit de Mossos d’Esquadra i, per tant, jo crec que aquí també hem treballat i hem apostat per per la seguretat del municipi.

I bé, bé Ca la Pruna és una casa cultural de Pals que estava en obres, si bé també coses positives de la pandèmia que n’hi ha hagut, doncs que la supressió de les regles fiscals ens han permès també acabar aquest espai. Doncs que es feia un projecte en diferents fases i bé, aviam si aquest aquest any es podrà acabar ja la última fase.

Podria destacar tres aspectes que no s’hagin acabat d’assolir del tot durant aquests quatre anys de mandat?

Si, hi havia aspectes, que veiem part del programa que estàvem contents i parts que no s’han pogut afrontar. Una eina molt important i que hi hagi qui hi hagi s’haurà d’afrontar és el nou POUM. Nosaltres tenim un POUM molt antic, de l’any 86, i no s’ha pogut afrontar aquesta legislatura. La veritat és que hi havia un antic POUM, que es va iniciar en el 2015, va ser l’aprovació inicial. El 2017, la Comissió Territorial d’Urbanisme ens manava una sèrie d’esmenes que es van començar a treballar, però el 2019, el Pla Director urbanístic va quedar paralitzat i, evidentment, el POUM posat.

Al llarg d’aquesta legislatura hi ha hagut el Pla Director Urbanístic i per tant, ara s’han d’adequar tots els planejaments al Pla Director Urbanístic. No ens ha donat temps. És un procés molt llarg que no es podia iniciar a corre cuita i condicionar sobretot a nous futurs equips de govern i, per tant, això sí o sí, s’haurà d’afrontar a la propera.

Altres aspectes, com l’habitatge social és complicat també, però estudiar i sobretot en llocs poblacions que a l’estiu són molt turístiques, doncs els habitatges que molta gent que ho tenen posen en lloguer o el preu d’adquisició d’una casa és molt elevat. I per tant, sí que hi ha diferents bé llocs del municipi que s’hauria d’intentar estudiar la possibilitat d’apostar per aquest habitatge social.

I ordenar també espais que portava al programa, com el de les autocaravanes. És complexa perquè la legislació vigent és complexa, però sí que ordenar una mica aquest sector i més i potser una mica més, perquè tenim un municipi amb cinc càmpings i, per tant, es clar, és un tema complicat, però crec que també s’hauria s’hauria d’afrontar.

Quines són les iniciatives o accions prioritàries per un municipi com és Pals?

Bé, no. Pregunta pel programa. Una mica. El programa electoral l’estem. L’estem confeccionant. Puc fer una mica de pinzellada, però hi estem i estem treballant en l’actualitat. Bé, moltes de les coses que ja he dit és la continuació de moltes d’aquestes actuacions que són llargues.

Hem parlat del vial nord i hem fet el primer tram amb Massos – Pals. Però és imprescindible i des de fa molt anys fins a la platja sempre hi ha molta gent que passa arran de la carretera i no és un lloc segur ni amb bicicletes i inclús caminant. Hi ha molts càmpings també al voltant i, per tant, s’ha de continuar el projecte per tal que arribi a la platja. Aquest és un dels projectes que parlàvem. El vial nord és una carretera de la que he parlat abans, que és una de les carreteres que va a la zona de la platja del Grau, on hi ha molta segona residència i és un lloc molt transitat. Hem fet tots els passos previs perquè el plantejament era molt antic. Per tant, ja queda renaixement i marca el traçat que ha de seguir. Però a hem fet tot l’abans de pla perquè els diferents organismes es puguin pronunciar. Si és viable aquest traçat o hi ha una part del traçat que s’anuncia. Continuar una mica aquesta feina, que no és una feina de fa cinc i fa deu anys, sinó que és del segle passat. Per això estem parlant de potser jo tenia 16 o 17 anys i ja es parlava d’això. Per tant, s’ha de mirar endavant una mica. Continuar amb aquestes actuacions.

També s’ha de treballar amb energies renovables. No hi ha una part del nucli antic que, per patrimoni, sigui possible, ara per ara, que un particular es pugui posar plaques solars. Doncs aquí hem començat a treballar amb energies, comunitats energètiques en instal·lacions en edificis municipals. Aquí s’hauria de continuar una mica ja la feina que ja hem iniciat. I continuant amb energies energies renovables sí o sí. Evidentment, aquest és el futur.

Com he dit, el POUM. Sí, o si el POUM. Ja és complicat, però no pot ser, no pot ser. Tenim un POUM del 86 i per tant, per complicat que sigui, s’ha d’afrontar. S’ha de tirar endavant i perquè, sense dubtes, és un dels punts que també figuraran en el programa. Potser també canviar una mica paisatgísticament les entrades del municipi de Pals que ja ho portàvem en l’anterior programa, i potser també hem de seguir treballant en aquest aspecte.

I bé, una mica les pinzellades, no ho sé. Ara marxes populars com la marxa dels arrossars, que era molt popular. Treballar i que torni ara fa uns anys que no es fa. Tornar a què sigui possible i treballar en aquest aspecte. Són aspectes aquests que segur que hi seran més en uns altres que també també hi apareixeran.

Ens podria explicar què diferencia la seva candidatura política de la resta de candidats que es presenten a les eleccions d’enguany.

Bé, no ho sé. La veritat és que no ho sé. Potser nosaltres no, no ens hem trobat amb una visió molt política. Com he hem explicat ara una mica, no hem tirat endavant o hem apostat per projectes controvertits que sabíem el desgast que era afrontar moltes d’aquestes actuacions. I hem estat valents i els hem afrontat. Són projectes que evidentment, no són senzills. Però ens hi vam posat, no per mirar a un altre costat. O sigui, evidentment ha comportat un desgast, però hi hem treballat i ens hi continuem dedicant. Potser aquesta visió no partidista que no tenim ni partidista ni de ningú, ni d’interessos partidistes ni d’interessos particulars, sinó apostar pel que creiem que necessita el municipi i tirar-ho endavant amb les conseqüències que siguin.No ho sé, crec que una mica. No sé si això ens diferencia o no. La veritat és que no ho sé, però parlo des de la nostra vessant. Jo crec que això és un dels aspectes que nosaltres tenim marcats per continuar endavant.

Finalment, m’agradaria preguntar li si és el cas, que no assoleixen la majoria absoluta a les eleccions d’enguany, estarien disposats a pactar amb altres formacions polítiques?

Bé, no ho sé jo aquesta pregunta, jo ara de moment no la puc contestar. Evidentment, ara estem a l’equip de govern i estem en coalició. Per tant, en el seu moment, si arriba en aquest tessitura, evidentment que ens ho haurem de plantejar. Realment mirem una mica el que volem i veure com surten aquestes eleccions i a partir d’aquí, un cop hagi acabat el període electoral, després decidirem. Ens ho plantejarem. Ara, de moment, no estem en aquest punt.

Doncs moltíssimes gràcies per visitar els estudis de Ràdio Capital i esperem que tingui molta sort i encerts en aquestes eleccions d’enguany.

Moltíssimes gràcies a vosaltres per convidar-me!

- Publicitat -