Colla Garnatxa: “Al final el més important és sortir a passar-ho bé”

- Publicitat -

A Veus de l’Empordà, amb la Mar Coll, ens visita la Colla Garnatxa, una colla de Carnaval que fa més de 42 anys que són de festa. El cap de la colla Garnatxa, Lluís Payet, i Esther Beyret, membre de la mateixa colla expliquen  la història de la colla i l’impacte de les Festes de Primavera de Palafrugell.

Tal com afirma Payet les colles tenen més membres, per això el nombre de colles és menor. Lluís Payet i Esther Beyret van començar a la colla al mateix any, però hi van entrar de manera diferent. En el cas de l’Esther, els seus pares eren a la colla i la van portar amb només 6 anys. En el cas d’en Lluís, hi va entrar per treballar. A la colla els hi ha quedat pendent la celebració dels 40 anys, a causa de la pandèmia.

Dins la colla, cadascú té una tasca. Tot i això, els integrants quan toca treballar i acabar la feina tots hi col·laboren. Actualment, la colla compta amb 120 membres i amb una llista d’espera. La colla Garnatxa és una colla molt variada, tal com explica l’Esther.

A vegades hi ha persones de l’any anterior que no volen sortir al Carnaval i marxen per deixar entrar a altres persones. Sempre hi ha fluctuació de persones que venen i van. El màxim de persones que es poden apuntar a la Colla Garnatxa són 120 persones.

La carrosa

A part del tema, en Lluís explica que la carrossa ha de tenir un impacte visual al carrer. Tenen una carrossa gran i una més petita que han d’anar conjuntades amb el ball, la disfressa, etc. Llavors es treballa el tema d’acord amb la pregunta de “Com poder lluir aquesta carrossa al carrer?”.

Pel que fa al material, la Colla Garnatxa té patrocinadors i altres vies de finançament com els premis de Carnaval. La colla ja fa uns mesos que treballa amb la carrossa, el ball i la disfressa. La construcció comença entre els mesos de desembre o gener. Per assajar el ball es fa set setmanes abans de les Festes de Primavera, que són a principis de juny.

Les Festes de Primavera

L’any 2020 la Generalitat de Catalunya va reconèixer les Festes de Primavera de Palafrugell com Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional. En Lluís explica que van rebre aquesta notícia com un reconeixement molt merescut.

Les Festes de Primavera és una cosa que identifica a Palafrugell i tot i que han evolucionat és una manera d’agrair aquesta feina a la població. La colla ha guanyat 17 cops les Festes de Primavera, tot i que també han anat evolucionant al llarg dels anys. Però el més important, destaquen l’Esther i en Lluís, és passar-ho bé.

- Publicitat -