6.4 C
Pals
Divendres, 23 abril 2021
- Publicitat -

Cuita de Calç al Forn Gran d’en Torró de Fonteta

Es couran 100 tones de pedra calcària al Forn Gran d'en Torró de Fonteta

El més llegit

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

Forallac torna a coure pedra calcària. Des d’aquest dimarts i fins al 5 de juny es fa la cuita de calç al recuperat Forn Gran d’en Torró de Fontenta, que l’any 2011 va ser declarat bé cultural d’interès natural. El procés va començar el febrer de l’any passat amb l’inici de les tasques de condicionament del forn, per arribar just a temps al moment de la cuita. Des d’aquest dimecres i fins al 5 de juny s’hi couran unes 100 tones de pedra calcària, que s’ha traslladat minuciosament des d’una antiga pedrera. La cuita requereix una temperatura de prop de 1.000 graus, que s’assoleix amb la crema de milers de feixines de bruc dins del forn. Les pedres, a més, s’han de col·locar seguint la tècnica tradicional. La cuita s’allargarà fins dimarts de la setmana que ve. Finalment, el dissabte 9 de juny, a partir de les 10 del matí, s’obrirà el forn i es desenfornarà.

Amb aquesta activitat Forallac vol fer homenatge i deixar testimoni d’un ofici que va marcar una època, donada la importància que va tenir la calç en la configuració social i econòmica del municipi fins al segle XX. La fabricació de calç va ser una de les principals activitats de Fonteta i Sant Climent de Peralta i bona part de les famílies hi tenien algun vincle, ja fos fent llenya, a la pedrera, als forns o en el transport. La recuperació de la cuita de calç s’afegeix a altres dues activitats de gran valor etnològic: la cuita anual de carbó a la Carbonera del paratge del Sobellàs, i la rajoleria del Mas Frigola, una de les millor conservades de les Gavarres.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Ginestà ens presenten ‘L’Eva i la Jana’

Aquesta mitjanit Ginestà, la banda liderada pels germans Serrasolsas, han estrenat ‘L’Eva i la Jana’, el primer senzill del seu nou disc. La cançó explica la història de dues noies que es coneixen des de l’adolescència. El videoclip ha estat dirigit un cop més per Sara Hermo i Adrián Martos. La mescla i la masterització…
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -