16.9 C
Pals
Divendres, Setembre 20, 2019
  • Notícies
  • Cultura

Descobreixen objectes de ceràmica mentre es feien obres a un habitatge de la Bisbal

El més llegit

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

Turisme, allò que fan els altres.

Un estiu més hem llegit i escoltat com desenfeinats experts en no res, doctorats en la teoria de la conspiració, han pontificat sobre la malignitat de l’activitat turística a la Costa Brava.

Segueixen els moviments polítics a l’entorn del servei d’abastament d’aigua potable de la Bisbal

L'Assemblea de la Cup ha ratificat el seu compromís amb la municipalització del servei d'abastament d'aigua potable de La Bisbal i el PSC bisbalenc ha presentat una moció que insta a la resta de grups a decidir sobre el tipus de gestió del servei

Estudiants d’ESO de Sant Feliu inicien una campanya de plantar arbres

Vendran bosses de cotó reciclat per recaptar diners

Presentació de “Parant Taula” al Terracotta Museu de la Bisbal

La iniciativa uneix 20 ceramistes de la Bisbal amb els restaurants del col·lectiu Cuina de l’Empordanet i és un interessant maridatge entre la ceràmica de la Bisbal i la cuina del Baix Empordà
Daniel Cortés Morés
Daniel Cortés Moréshttp://danicortes.cat
Coordinador de redacció i responsable de projectes de Ràdio Capital

El Terracotta Museu de terrissa i ceràmica industrial de la Bisbal té des de fa pocs dies nous objectes que podran passar aviat a formar part de l’exposició permanent. Es tracta d’un descobriment que s’ha realitzat mentre s’estaven fent obres a una casa del carrer del Pont del municipi.

La casa es va construir al segle XVIII i s’hi observa la tècnica de la volta catalana. Aixòés important perquè aquest sistema consisteix en un sostre en forma d’arc que es situa sota d’un sostre recte. La punta de la volta i el sostre només es toquen en un punt. L’espai que queda buit als laterals, entre el sostre i l’arc, el que s’anomena carcanyol, s’havia d’omplir per tal que l’habitatge no es fes malbé.

El que s’ha descobert, mentre s’estaven fent es obres, són objectes de ceràmica que servien per omplir aquest espai.

Són unes 40 peces com càntirs, poals, o algun orinal. La gran majoria són peces que no es van arribar a utilitzar perquè es van trencar o esquerdar en el moment de coure la terra. S’aprofitaven perquè tenen poc volum i pes. També hi ha peces que s’havien arribat a utilitzar però que es volien llençar en el moment de la construcció de la casa.

Aquest ús de la ceràmica, segons explica el director del Museu Terracotta, Xavier Rocas, es troba només a municipis com la Bisbal.

No és un cas únic, ja que a La Bisbal s’hi han trobat altres casos semblants, però Rocas la qualifica de “força interessant”.

Ara, les peces es catalogaran, s’inventariaran, es netejaran i es restauraran, si cal, i algunes s’exposaran a l’exposició permanent del museu.

Últimes notícies

Cap de setmana inestable. Dissabte hi ha perill de fortes tempestes

Divendres el temps comença a canviar amb cel variable i més nuvolositat al final del dia. Dissabte serà una jornada plujosa, on les tempestes poden ser intenses, i diumenge el pas d'un front portarà una devallada del termòmetre amb temps insegur.
audio

Ningú no és perfecte – 19 setembre 2019

Aquesta setmana al programa de cinema i sèries d'ha parlat de Stranger Things! Si t'ho has perdut ho pots escoltar al nostre web!

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

L’Ajuntament de Verges denuncia un abocament descontrolat d’amiant a Mas Peixet

L'Ajuntament de Verges ha denunciat, a través de Facebook, l'abocament descontrolat d'amiant al costat d'una pista de terra de la zona del Mas Peixet

Estudiants d’ESO de Sant Feliu inicien una campanya de plantar arbres

Vendran bosses de cotó reciclat per recaptar diners

Més notícies