13 C
Pals
Divendres, 22 Novembre 2019

Detectat un excés d’endeutament per part de l’ajuntament de la Bisbal

El plenari de la Bisbal declara la no disponibilitat de crèdits per import de 1.809.877,22€ la qual cosa pot comportar la paralització de bona part dels projectes previstos per aquest exercici

El més llegit

El TSJC prohibeix fer un nou supermercat a la Bisbal d’Empordà

El TSJC tomba el pla parcial SUD-2 de la Bisbal d'Empordà, que afectava uns terrenys de l'entrada del municipi

Tres persones assalten una casa a Calonge, encaputxats i amb pistola

Els propietaris de l'immoble van ser amenaçats a punta de pistola perquè obrissin la caixa forta i així els lladres es van poder emportar joies, diners i telèfons mòbils

Torroella crea una ordenança de civisme i convivència ciutadana

Ha estat aprovada inicialment i algunes de les seves finalitats passen per "unificar criteris" i "millorar el sistema de cobrament de sancions"

Una empresa de Fontanilles crea el primer aiguardent de poma destil·lat i doblement envellit

Ho ha fet juntament amb una empresa de Les Preses (La Garrotxa), i s'han inspirat en el Calvados, un prestigiosa beguda DO de la Normandia

Demanen 20 anys de presó, acusat de maltractar i agredir sexualment una noia de 15 anys a Palafrugell

L'acusat hauria retingut a la seva exparella en un aparcament de Palafrugell després d'una baralla violenta, la defensa en demana l'absolució perquè consideren contradictòria la declaració de la víctima

El punt setè de l’ordre del dia del ple municipal de dilluns 29 de juliol desvetlla un informe de l’anterior interventora de l’ajuntament datat el 6 de maig que constata l’incompliment per part de la corporació del seu propi Pla Econòmic Financer aprovat el setembre del 2018. En el document es traslladen a la corporació les mesures coercitives previstes en la vigent llei d’estabilitat pressupostària i en conseqüència es va haver de declarar la no disponibilitat de crèdits per import de 1.809.877,22€, el que pot comportar la paralització de bona part dels projectes previstos per aquest exercici.

Projectes que podrien patir alguna afectació

El crèdit que es va declarar com a no disponible era el que estava previst que en aquest any 2019 financés inversions considerades com a prioritàries pel nou equip de govern sorgit de les últimes eleccions municipals. Projectes com ara l’adequació del marge i arranjament del Daró al pas per la biblioteca, el dipòsit d’aigua potable del Puig Negre, les millores previstes en vies i espais públics, la reparació de la xarxa d’aigua del carrer Garbí, l’enjardinament del polígon B2 de l’Aigüeta i les millores previstes en instal·lacions esportives queden sense finançament i en el millor dels casos hauran d’esperar a l’any que ve.

La primera fase del vestidors del pavelló esportiu i la consolidació de façanes del Castell pateixen una retallada superior del 90% en el primer cas i del 80% el que enguany les fa pràcticament inviables. Altres projectes com ara les millores previstes en equipaments municipals arrossegaran dificultats de finançament mentre que les obres del carrer Ample perden també una partida de 100.000€ que donada la magnitud del projecte s’hauran de treure d’alguna altra partida pressupostària.

Indicadors de solvència

La proposta signada per l’alcalde Enric Marquès que va ser finalment aprovat pel plenari enmig de les crítiques de l’oposició, assenyala que amb la declaració de no disponibilitat del capítol 6 d’inversions per import 1.809. 877,22€ l’ajuntament compleix amb la resta dels indicadors de solvència excepte el que fa referència al període mitjà de pagament a proveïdors, incompliment que atribueix a la problemàtica amb l’empresa Sorea, una interpretació que només va satisfer als grups que conformen el govern de la Bisbal (ERC, CUP i En Comú Guanyem).

L’oposició en bloc va qüestionar la gestió de l’equip de govern  del propi informe d’intervenció, que és de data 6 de maig i anterior per tant a la celebració de les eleccions el que els fa sospitar que se’ls hi  amagués deliberadament per tal que no influís en el resultat, tenint en compte que la situació econòmica de l’ajuntament va ser un dels punts més calents de la campanya. Els tres grups de l’oposició (Compromís-Junts per Cat, Tots per la Bisbal i PSC) es van queixar de que el préstec es demanés amb data posterior al dia 21 de maig que hi va haver-hi ple municipal i tot i que l’informe d’intervenció ja era conegut per l’equip de govern no van ser informats.

Tots els grups a excepció del qui conformen l’equip de govern entenen que   l’informe de  la intervenció municipal és un nou toc d’atenció per la gestió econòmica dels comptes públics doncs segons el seu parer la situació és greu i cal un redreçament urgent de la política econòmica de l’ajuntament.

Últimes notícies

Efemèrides – 22 novembre

Les efemèrides d'aquest 22 de novembre!

Salsa Picant – 22 novembre 2019

Acabem setmana amb l'espai més picant del Matí Capital!

“El contrari de l’amor no és l’odi. És tenir por.” – Jeanette Winterson

De seguida ens posem amb l'actualitat del Baix Empordà i del món, però val la pena parlar una mica d'una de persones que passen...

Supermatí – 22-11-2019

Ja pots tornar a escoltar el Supermatí d'avui

Aquest cap de setmana us proposem 7 plans per exprémer al màxim el vostre temps!

Des d'una "Caminada" silenciosa fins a un concert en homenatge a Lluís Llach, aquest cap de setmana hi ha activitats per a tots!

Més notícies