Cua per votar a Can Mario, Palafrugell

Molts ajuntaments tanquen aquest dimarts per la vaga general que ha convocat la Taula per la Democràcia. Els ajuntaments que fan vaga són gairebé tots. Tenim la confirmació de Palafrugell, Palamósla Bisbal, Calonge, Sant Feliu, Pals, Torroella, Begur, Parlavà, la Tallada, Colomers, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, GualtaBellcaireVerges i l’EMD de l’Estartit. El consell comarcal també tanca les seves dependències i no prestarà cap tipus de servei, inclosos els de menjador i transport escolar.

Hi ha convocades protestes a diferents punts de la comarca. A Sant Feliu, surten des de les 11 del matí a la plaça Salvador Espriu i recorreran tots els col·legis electorals. A Palafrugell, han convocat una manifestació a les 7 de la tarda. Sortirà des de la plaça Mil·lenari, recorrerà tot el carrer Torres Jonama fins arribar a la plaça Can Mario. Al matí, organitzen un “esmorzar” al pont del riu Ter de Torroella, on hi haurà piquets al llarg del matí.

Serveis municipals

Els serveis municipals estan tancats durant tot el dia, a excepció de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, que oferirà serveis mínims al matí. “L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni suspèn totalment la seva activitat institucional així com la prestació de tots els serveis que no siguin imprescindibles”, diu en un comunicat.

Les dependències de l’Ajuntament de Begur també romanen tancades perquè els treballadors municipals han decidit unir-se a l’aturada general. La vaga també afecta el servei de recollida porta a porta. A Begur, també s’ha suspès la donació de sang programada demà a la tarda al Casal de la Gent Gran.

Les policies locals mantindran el servei habitual.

L’hospital de Palamós i els i CAP de la comarca també s’han unit a la convocatòria d’aturada general. Per tal d’assegurar el funcionament del serveis sanitaris, s’han establert els serveis mínims d’acord al conveni laboral. Han posposat les visites mèdiques, però es mantenen les urgències.

Els empresaris, amb l’aturada general

L’Associació d’Empresaris de Castell-Platja d’Aro insta a les empreses perquè participin en l’aturada durant tot el dia “per la dignitat del nostre poble”. Asseguren que la violència de la policia espanyola és “absolutament inadmissible” i és “una violació de drets civils i polítics i de la convivència”. Alhora, expressen la seva solidaritat amb els prop de 900 ferits.

La Unió d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre recomana a hotels, allotjaments i restaurants que participin de l’aturada general. Recomana no fer servei d’habitacions o no oferir serveis de sopar. La Federació de Comerç de la Bisbal també s’ha adherit a l’aturada, encara que deixa que cada botiguer decideixi si obrir. A Sant Feliu, l’associació de comerciants també convoca als empresaris i autònoms a sumar-s’hi. Condemnen les accions violentes de les forces de l’Estat i mostren el suport a les institucions catalanes. Creuen que cal trobar una solució política que també impliqui organismes internacionals. Qui també tancarà serà el viver d’empreses Nexes de Forallac i la Confraria de Pescadors de Palamós.

La patronal gironina FOEG, en un comunicat, recomana que els treballadors pactin com recuperar les hores en què participin en la vaga i que les empreses busquin la manera per no perjudicar els “serveis essencials” que han de prestar.

Escoles i entitats

La majoria d’escoles i instituts també secunden la vaga.

El Palamós CF ha suspès tots els entrenaments previstos i les oficines del club estan tancades. També s’hi uneixen entitats com el Consell Esportiu del Baix Empordà, Nautilus, l’Estació Nàutica de l’Estartit i el Aquàtic Club Xaloc de Sant Feliu de Guíxols.