27.4 C
Pals
Dimecres, 17 juliol 2024
- Publicitat -

El Consell d’Alcaldies del Baix Empordà es reuneix per tractar l’acollida dels refugiats ucraïnesos

La comarca ha atès a més de 700 persones refugiades de la guerra d’Ucraïna

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Empordà ha acollit una sessió extraordinària urgent del Consell d’Alcaldies amb l’objectiu de tractar la gestió d’acollida de les persones refugiades d’Ucraïna. La reunió ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro; la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Girona, Marta Casacuberta i alcaldes i alcaldesses d’arreu del territori.

L’esclat de conflicte bèl·lic i l’inici de la invasió militar d’Ucraïna per part de Rússia el passat 24 de febrer ha provocat l’existència d’una afluència massiva de persones desplaçades procedents d’Ucraïna que s’han vist obligades a fugir del seu país.

Per donar resposta a les persones que arriben al Baix Empordà buscant refugi, el Consell Comarcal, amb coordinació amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de comarques gironines ha establert els primers circuits d’acollida i derivació en l’àmbit municipal. A la pàgina web del Consell Comarcal s’ha creat un espai on es va penjant tota la informació rellevant i contrastada referent al procés d’acollida de persones refugiades de la crisi d’Ucraïna.

Pel que fa als municipis més grans de 5.000 habitants, com Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Castell-Platja d’Aro, Torroella de Montgrí, Calonge i la Bisbal d’Empordà han establert un circuit de derivació propi i una persona referent s’encarregarà de fer la primera atenció a les persones que arribin, de manera coordinada amb el Consell Comarcal.

En el cas dels municipis més petits, també de Santa Cristina d’Aro, el referent serà el Servei d’Acollida Comarcal del Baix Empordà. El circuit de derivació és enviar un correu electrònic a [email protected] amb el nom i cognoms, telèfon, municipi de residència i còpia escanejada del passaport de tota la unitat familiar (si és possible) i si tenen alguna persona referent aquí que parli l’idioma.

Alhora, i atès que l’entitat de referència en temes de refugi és Creu Roja, s’ha establert una coordinació amb les diferents assemblees locals de Creu Roja per tal de donar cobertura en l’atenció jurídica i canalitzar les demandes per acollir-se al Programa de refugi.

Al llarg d’aquestes setmanes, l’Àrea d’Acollida del Consell Comarcal ha estat treballant en diferents accions relacionades amb l’acollida de persones provinents d’Ucraïna, entre elles es destaca la creació d’una taula d’emergències, l’assessorament en els casos d’acolliments per part de famílies, la iniciació de la contractació d’un traductor d’ucraïnès, la dinamització d’espais de trobada de famílies ucraïneses que ja vivien al territori amb famílies nouvingudes, entre altres.

Avui dia, pel que fa al territori que engloba l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Consell Comarcal, s’han atès un total de 453 persones, sense tenir en compte les persones que s’han atès des de Palafrugell (88 persones) i Sant Feliu de Guíxols (217 persones).

Per a Marta Casacuberta, directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes a Girona, “en aquests moments volem agrair la feina que estan fent els tècnics d’acollida i de serveis socials que tenen les entitats locals, així com la tasca d’altres departaments de la Generalitat, com els d’Educació i Salut, que també estan responent a aquesta situació important d’arribada massiva de persones a la nostra demarcació”.

Per la seva banda, Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, “sobretot esperem que aquesta guerra s’acabi i que els refugiats puguin tornar a on volen, a casa seva. Tanmateix, si no és així, farem el possible perquè es puguin establir aquí en bones condicions”. El president també ha posat en relleu que “des de les àrees de Benestar Social i d’Ensenyament s’està treballant de valent per agilitzar el procés d’escolarització dels nens i nenes ucraïnesos, oferint-los també beques menjador i de transport”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La gran novel·la del Baix Empordà – Capítol 2

Després d'introduir els personatges i les situacions, aquesta setmana la Gran Novel·la del Baix Empordà segueix a partir de...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -