20.4 C
Pals
Dimecres, 19 juny 2024
- Publicitat -

El testament vital, ara també davant el CAP

El testament vital o Document de voluntats anticipades, és aquell document mitjançant el qual donem instruccions mèdiques per si es donen una serie de circumstàncies, les dues principals son que ens trobem al final de la nostra vida i que hem perdut la capacitat d’expressar la nostra voluntat.

Les persones que han viscut de prop una llarga malaltia terminal d’un familiar, comprenen més fàcilment la importància del testament vital o Document de voluntats anticipades. Mitjançant aquest document, un pot manifestar abans que la malaltia li hagi pres la capacitat d’expressar-se, si en un escenari terminal irreversible,  prioritza rebre tractaments mèdics que alleugin el dolor encara que puguin escurçar la vida, o no vol que es prolongui inútilment de forma artificial la seva vida mitjançant tècniques de suport vital. Les instruccions i supòsits poden ser variats, existint diferents models que podem trobar a la xarxa o consultant als professionals adequats. Generalment també es designa una persona per ser el nostre interlocutor amb el personal mèdic, atès que com hem subratllat, un mateix ja no pot expressar-se ni donar instruccions a l’equip sanitari. Finalment, també és un moment adequat per expressar si volem ser incinerats o quin tipus de cerimònia volem pel nostre comiat.

Fins l’abril de 2024, el Document de voluntats anticipades es podia atorgar només de dues formes: davant notari o bé amb un document signat amb tres testimonis dels quals dos no poden ser familiars de qui atorga el document. Però actualment, amb una petita però pràctica modificació de la Llei 21/2000, del 29 de desembre, sobre els drets d’informació concernent la salut i l’autonomia del pacient, i la documentació clínica, apareix una tercera forma:

«c) Davant un professional sanitari de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària, preferentment dels centres de referència per al pacient.»

Així doncs actualment ja és possible dirigir-se al CAP per tal que s’inscrigui el nostre Document de Voluntats anticipades sense necessitat d’acudir a un notari o de que el document el signin tres testimonis.

Marc Trayter Vilagran.

www.advocatgirona.cat

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios