24 C
Pals
Dijous, 18 juliol 2024
- Publicitat -

Els productors de poma poden perdre uns 26 MEUR si abans d’estiu no s’incrementa el preu de venda

En els primers mesos del 2022 els preus d'aquesta fruita han caigut un 3,5%

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Els productors catalans de poma poden perdre uns 26 milions d’euros si abans d’estiu no augmenta el preu de venda en almenys 15 cèntims el quilo. Així ho assegura la Federació Espanyola d’Associacions de Productors Exportadors de Fruites, Hortalisses, Flores i Plantes Vives (Fepex), davant la impossibilitat de fer front a la pujada de costos d’aquest producte i del descens del preu del 3,5% els primers mesos de l’any. A l’Estat, les pèrdues poden superar els 52 milions d’euros. Catalunya, com a principal productora de poma perdria la meitat dels danys econòmics estimats, però també es veurien molt afectats l’Aragó i Castella i Lleó, segons aquesta entitat de la qual forma part l’Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat).

En aquest últim any, els costos en la producció de la poma s’han disparat un 40% a causa de la pujada de la mà d’obra i, sobretot, a causa de l’increment del preu de l’energia que ha repercutit en el procés de manipulació, compra d’embalatges, conservació i transport, disparant els costos tant al camp com a les centrals hortofructícoles, assenyalen des de Fepex.

D’altra banda, i a partir de les dades corresponents als primers mesos del 2022, s’ha detectat un descens en el preu de venda de la poma estatal del 3,5% respecte a l’any passat, segons Infolineal, sistema d’informació sobre preus de fruita en els punts de venda de l’Estat que porta a terme Afrucat.

“Ens trobem en una situació alarmant en què els preus de la poma en el punt de venda, no només no s’han incrementat en relació amb la pujada dels costos, sinó que sofreixen una reculada en el lineal posant en perill la viabilitat de les explotacions”, remarca Joan Serentill, president del Comitè de Fruita de Llavor de Fepex.

Així, explica que encara hi ha més de 26 milions de quilos de poma en els magatzems estatals que es posaran a la venda en els pròxims mesos i defensa que la producció necessita repercutir aquest increment de costos en el preu de venda per poder “almenys deixar els comptes a zero i no posar en risc milers de llocs de treball”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Rosa Regàs, lliure i lectora. Descansa en pau

Em comuniquen la trista notícia que ha mort la Rosa Regàs justament quan surto de la Biblioteca Nacional d'Espanya,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -