21.1 C
Pals
Dissabte, 22 juny 2024
- Publicitat -

Joan Bonet: “Amb la pandèmia vam veure que el factor social i la salut anaven de bracet”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Joan Bonet: "Amb la pandèmia vam veure que el factor social i la salut anaven de bracet"
Loading
/

Aquest divendres 24 i dissabte 25 l’ABS de Palafrugell celebra els 25 anys, i els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) han preparat diferents activitats per commemorar-ho. Per avançar-nos alguns detalls d’aquests dos dies de celebració ens ha visitat el director del CAP de Palafrugell, Joan Bonet. Unes jornades que, segons avança Joan Bonet, serviran per fer gaudir a la gent del municipi.

Les jornades comencen demà, amb un col·loqui al Museu del Suro de Palafrugell a les 19 h. Durà per nom “Passat, present i futur de l’ABS de Palafrugell” i vol ser una jornada de reflexió i debat sobre els inicis i futur de l’ABS de Palafrugell. Per a fer-ho es comptarà amb professionals i alcaldes i exalcaldes de la vila com són en Lluís Medir i en Joan Vigas.

L’ABS de Palafrugell va néixer l’any 1997 i va suposar un gran canvi per la població d’aquest municipi i pel sistema sanitari de tot el país. Joan Bonet explica que hi va haver debat en el moment de naixament del servei.

Aquest canvi en el servei va permetre incorporar més metges, infermers, admissions, entre d’altres. Aquesta ABS és una de les més grans que hi ha actualment a les comarques gironines. A més, la seva creació no només es basa en la construcció d’un edifici sinó que també va ser important la seva incorporació dins el consorci, que posteriorment es convertiria en el SSIBE.

El creixement del CAP

Repassant el passat d’aquest equipament, Joan Bonet, ha fet una menció a l’època de la pandèmia i quines conseqüències va tenir aquest fet a l’ABS.

La pandèmia, a més, va relacionar el factor social amb la salut. Joan Bonet explica que aquesta necessitat va fer que s’incorporessin nous serveis al CAP com una nutricionista comunitària, el psicòleg de benestar emocional, l’auxiliar d’infermeria, entre d’altres. Tot i això, el CAP com a edifici encara haurà de créixer més per poder acollir més serveis.

Per això, Joan Bonet valora de manera molt positiva l’ampliació del CAP de Palafrugell. El director del CAP explica que aquestes obres es preveu que comencin d’aquí a un any i mig o dos anys. A més, aquest CAP de Palafrugell ha canviat molt en aquests últims anys, donant més importància a la figura de l’infermer.

Les entitats i l’ABS de Palafrugell

La jornada del dissabte 25 està plena d’activitats gratuïtes i populars per la població de Palafrugell. Joan Bonet explica que quan van organitzar aquesta jornada va especificar que volien crear una jornada “pel poble i amb el poble”.

La jornada començarà a les 9:30 h amb una tamborinada a càrrec d’Els Voltors de La Bisbal. A les 9:45 h hi haurà una sessió de ioga a càrrec de Calma Ioga (cal dur màrfega). En acabat, en Tonietti realitzarà un espectacle infantil per als més menuts i menudes. El matí continuarà amb música amb un vermut musical amb La Paula. Hi haurà servei de barra. Durant tot el matí hi haurà un taller de maquillatge a càrrec de l’Associació Cultural Els Trompats; i un servei de canguratge gràcies a l’espai de cures de l’àrea de benestar de l’Ajuntament de Palafrugell.

Per acabar el cap de setmana, la Sala Gran de Llofriu acollirà un sopar de germanor adreçat a tots i totes les persones treballadors que han format part del CAP o l’ABS. Serà amenitzat amb música de Marc Dunjó DJ.

El futur del CAP

Joan Bonet espera que el CAP pugui anar creixent al llarg dels anys i acollir tots els serveis que necessita i demana la població de la zona. És conscient, però que d’aquí a uns anys s’haurà de valorar quins són els serveis que demanda la població. També ha incidit en la importància de l’Atenció Primària.

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios