Joaquima Puig: “la nostra botiga és de tota la vida”

- Publicitat -

La Joaquima Puig regenta la botiga Sala i Puig de Pals. Aquest és un negoci amb més de 130 anys d’història que es coneix amb el sobrenom de “el Corte Inglés de Pals”. Per això, la seva propietària visita les Veus de l’Empordà amb la Mar Coll, per acostar-nos la història i la vida d’aquest negoci de Pals.

El negoci de la Joaquima Puig

Tal com explica la Joaquima, ella va néixer en aquest negoci, ja que ha passat de generació en generació. Els avis de la Joaquima van comprar uns terrenys i van construir-hi la botiga d’espardenyes i cordes. El seu avi i el seu pare anaven de casa en casa venent els seus productes.

Quan van arribar els primers turistes a Pals, eren suïssos. I la botiga va començar a canviar i va ampliar la seva gamma de productes. La Joquima Puig explica que a poc a poc van arribant els canvis. Tot i això, encara feien espardenyes, i la Joaquima encara té els estris per fer-ne. Per Nadal i cap d’any en fa algunes pel pessebre de la població. Tot i que hi ha una gran majoria de productes a la botiga dedicats al turisme, des del negoci intenten conservar els productes fets amb espart: les catifes, els cabassos d’anar a comprar, per la llenya, etc.

Els canvis en el turisme de Pals

La Joaquima Puig explica que fa 20 anys no existien botigues grans, supermercats o altres botigues a l’engròs. Per això, quan arribaven els estrangers a la seva botiga se sorprenien: podien trobar des d’un ganivet, a un seient o pasta de dents. Per això, es va començar a conèixer com “el Corte Inglés de Pals”.

Els productes que més es venen són els cabassos per llenya, les espardenyes, entre d’altres. També tenen joguets més clàssics, alguna cosa de ferreteria o mitges. En definitiva, tenen una mica de tot. Però la Joaquima destaca que hi ha hagut un gran canvi al poble que ha influenciat inevitablement a les compres de la botiga.

Ara és la filla de la Joaquima la que regenta el negoci, a més de tenir una botiga prop de la platja de Pals. Tot i això, la Joaquima segueix atenta al negoci. D’altra banda, Pals ha anat canviant i molts dels negocis que hi havia abans han anat desapareixent.

Ens coneix molta gent, tant del poble com de fora. Hi ha moltes persones que encara tornen a la seva botiga. La gràcia del comerç local és l’atenció individualitzada que es fa a cada client i l’ajuda que reben de propietaris com la Joaquima.

- Publicitat -