5.3 C
Pals
Diumenge, 29 gener 2023
- Publicitat -

Jordi Casademont: “Volem recuperar part de la cultura popular que conformen els Gegants”

Sant Feliu de Guíxols es prepara per celebrar la Festa de Sant Sebastià aquest dissabte 21 de gener. Per celebrar aquesta jornada la Colla de Gegants del municipi proposa diverses activitats per grans i petits. Per avançar-nos alguns detalls de l’edició d’enguany ens ha visitat al Supermatí el president de la Colla Gegantera de Sant Feliu de Guíxols, Jordi Casademont.

El president de la Colla Gegantera explica que entre els segles XIX i XX a Sant Feliu de Guíxols ja se celebrava la Festa de Sant Sebastià, però es va deixar de fer. Però des de la Colla Gegantera del municipi van decidir recuperar-la, juntament amb la passada de cultura popular on hi apareix l’home dels coxins.

Aquesta festa i la recupreació d’aquesta figura de l’home dels coixins ajuda a difondre aquesta cultura gegantera. En el cas d’aquest home dels coixins el seu origen no és gaire clar. Tot i això, surt referenciat en un llibre de Joan Amades, El costumari català, i des d’allà la Colla Gegantera ha decidit crear un capgros (ja que en el llibre s’explica que era una persona disfressada).

A la ballada del matí hi participen unes 30 persones entre les quals hi podrem trobar l’home dels coixins, els cavallets de la ciutat, els capgrossos, els gegantons, els grallers i els timbalers. Però a la tarda la participació encara serà major ja que hi ha de convidats els gegants de Torroella de Montgrí, que ballaran amb 60 persones més. Des de la Colla Gegantera promouen la unió entre les colles del Baix Emprodà.

A més, en aquesta jornada la colla gegantera de Sant Feliu presenta als gegants restaurats. Les dues figures es van restaurar en un taller de Solsona. Jordi Casademont explica que aquests gegants són nous, es van estrenar fa cinc anys, però que tot i això necessiten un manteniment.

Jordi Casademont explica que el programa s’ha creat pensant en tots els públics. Les activitats del matí estan destinades a un públic infantil amb tallers i zones per dibuixar. En canvi, a la tarda l’acte serà més protocolari ja que es faran diversos balls de les figures de Sant Feliu de Guíxols.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios