24.3 C
Pals
Divendres, Setembre 20, 2019
  • Cultura

Josep Pla: 6 milions de lectors i una amant

El més llegit

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

Turisme, allò que fan els altres.

Un estiu més hem llegit i escoltat com desenfeinats experts en no res, doctorats en la teoria de la conspiració, han pontificat sobre la malignitat de l’activitat turística a la Costa Brava.

Estudiants d’ESO de Sant Feliu inicien una campanya de plantar arbres

Vendran bosses de cotó reciclat per recaptar diners

Presentació de “Parant Taula” al Terracotta Museu de la Bisbal

La iniciativa uneix 20 ceramistes de la Bisbal amb els restaurants del col·lectiu Cuina de l’Empordanet i és un interessant maridatge entre la ceràmica de la Bisbal i la cuina del Baix Empordà

Segueixen els moviments polítics a l’entorn del servei d’abastament d’aigua potable de la Bisbal

L'Assemblea de la Cup ha ratificat el seu compromís amb la municipalització del servei d'abastament d'aigua potable de La Bisbal i el PSC bisbalenc ha presentat una moció que insta a la resta de grups a decidir sobre el tipus de gestió del servei
Carme Fenoll
Carme Fenoll
Bibliotecària

Els lectors de Pla estem de sort. Ho pensava aquest cap de setmana mentre em cruspia el darrer llibre d’en Xavier Febrés ‘Josep Pla: sis amics i una amant’ publicat a l’editorial Empúries. I és que se’ns gira feina, perquè la Càtedra Josep Pla, capitanejada per Xavier Pla a la UdG, no para de prometre’ns nous tresors. Si en aquests darrers mesos s’han publicat dos inèdits i dos epistolaris, ens informen ara que tenen en preparació, un inèdit de 1939-40 i dues correspondències. Caldrà fer espai a les prestatgeries.

Però tornem al llibre del periodista Febrés per demanar a tots els oïdors de Ràdio Capital que procedeixin a gaudir del magnífic pròleg. 45 pàgines d’un resum de la història palafrugellenca i comarcal, amb una mirada experta (Febrés va viure molts anys a la Vila del Peix Fregit) però apassionada. Caldria plantejar aquest pròleg com a lectura obligatòria a tots els instituts de la comarca. Dels7 protagonistes que es passegen per el llibre, jo només vaig tenir la sort de conèixer a Josep Martinell, gràcies a l’eficient amfitrió local, Quim Turró, que ens va deixar en un malaguanyat accident, deixant-nos orfes de llibreries, polèmiques i activitat literària bategant.

Quim Turró barrejava a la Polèmica cigars i llibres, dos grans vicis junts. Però tornem al llibre d’en Febrés perquè és ell el que més ha posat el dit en una nafra que no se’ns pot escapar: com eren les dones de Pla? Què se n’ha fet de la correspondència amb Aurora? Desitjo com els sis milions de lectors que deu tenir Pla que algun dia surtin a la llum i aquesta (o aquestes amants) ens aportin grans moments de la literatura catalana. De moment, facin-me cas i corrin a llegir aquest llibre d’en Febrés. Salut!

Article anteriorLords of Chaos
Article següentSupermatí – 19-06-2019

Últimes notícies

Ràdio Capital comença temporada amb moltes novetats

Amb el final de l'estiu Ràdio Capital presenta una nova temporada amb força novetats a la seva graella radiofònica i als canals digitals de l'emissora. A partir del dilluns 23 a les vuit del matí, torna el Supermatí. L'informatiu radiofònic de referència a la comarca incorpora noves seccions que se sumen als espais dedicats al medi ambient, la literatura, la tecnologia, les sèries i la ciència. I com cada dia, Dani Cortés i Gerard Escaich alternaran la conducció de l'informatiu, elaborat des de la redacció de l'emissora, amb Manel Magrinyà, Maria Monteis, Alba Legide, Eugenia Güell, Pedro Ruiz, Pau Punseti i Judith Saez.
audio

What Can I do about it?

Un company advocat anglès amb discapacitat, John Horan, en una presentació seva sobre la participació de les persones amb discapacitat en els procediments judicials, ha descrit la seva lluita pels drets de les persones amb discapacitat com una lluita constant, decebedora a vegades.

Cap de setmana inestable. Dissabte hi ha perill de fortes tempestes

Divendres el temps comença a canviar amb cel variable i més nuvolositat al final del dia. Dissabte serà una jornada plujosa, on les tempestes poden ser intenses, i diumenge el pas d'un front portarà una devallada del termòmetre amb temps insegur.
audio

Ningú no és perfecte – 19 setembre 2019

Aquesta setmana al programa de cinema i sèries d'ha parlat de Stranger Things! Si t'ho has perdut ho pots escoltar al nostre web!

Ciutadans Torroella de Montgrí demana la dimissió del regidor de la CUP per “amenaçar” el Cos de Policia Nacional a través de twitter

El cupaire ha demanat disculpes a través de les xarxes socials destacant que la seva intenció no era "ofendre ni ferir sensibilitats"

Més notícies