16.5 C
Pals
Dijous, 6 maig 2021
- Publicitat -

Josep Pla: 6 milions de lectors i una amant

Els lectors de Pla estem de sort. Ho pensava aquest cap de setmana mentre em cruspia el darrer llibre d’en Xavier Febrés ‘Josep Pla: sis amics i una amant’ publicat a l’editorial Empúries. I és que se’ns gira feina, perquè la Càtedra Josep Pla, capitanejada per Xavier Pla a la UdG, no para de prometre’ns nous tresors. Si en aquests darrers mesos s’han publicat dos inèdits i dos epistolaris, ens informen ara que tenen en preparació, un inèdit de 1939-40 i dues correspondències. Caldrà fer espai a les prestatgeries.

Però tornem al llibre del periodista Febrés per demanar a tots els oïdors de Ràdio Capital que procedeixin a gaudir del magnífic pròleg. 45 pàgines d’un resum de la història palafrugellenca i comarcal, amb una mirada experta (Febrés va viure molts anys a la Vila del Peix Fregit) però apassionada. Caldria plantejar aquest pròleg com a lectura obligatòria a tots els instituts de la comarca. Dels7 protagonistes que es passegen per el llibre, jo només vaig tenir la sort de conèixer a Josep Martinell, gràcies a l’eficient amfitrió local, Quim Turró, que ens va deixar en un malaguanyat accident, deixant-nos orfes de llibreries, polèmiques i activitat literària bategant.

Quim Turró barrejava a la Polèmica cigars i llibres, dos grans vicis junts. Però tornem al llibre d’en Febrés perquè és ell el que més ha posat el dit en una nafra que no se’ns pot escapar: com eren les dones de Pla? Què se n’ha fet de la correspondència amb Aurora? Desitjo com els sis milions de lectors que deu tenir Pla que algun dia surtin a la llum i aquesta (o aquestes amants) ens aportin grans moments de la literatura catalana. De moment, facin-me cas i corrin a llegir aquest llibre d’en Febrés. Salut!

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios