18.3 C
Pals
Dimecres, 19 juny 2024
- Publicitat -

La Feliu i els referents pel futur de la nostra cultura

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
La Feliu i els referents pel futur de la nostra cultura
Loading
/

Amb el fred vent del nord que arriba tramuntant,

amb el fred vent del nord que torna el cel brillant.

El clar país, el meu.

El que us acabo de llegir és un fragment de la cançó “el clar país” adaptació al català de “Le Plat Pays” de Jacques Brel que va fer famosa la gran Núria Feliu. El passat dijous la vaig poder escoltar de la veu de la gegant Marina Rosell a l’acte d’homenatge a Núria Feliu al Palau de la Música. La Rosell, amiga íntima de la Feliu, va fer una versió bonica, sentida i que em va emocionar de veritat.

A l’homenatge també hi van participar Joan Manel Serrat, Josep Cuní, la Coble Ciutat de Girona, l’espectacular big band Els Deixebles de la Feliu i molts altres. Va ser preciós i també necessari.

Em fascinen els personatges i les persones com la Núria Feliu, persona i personatge a l’hora. Icona de la música popular catalana i pionera del jazz en català. Folklòrica i coqueta. La tieta de Catalunya. Impulsora de les versions catalanes de clàssics americans, francesos i italians d’amor i fins i tot picantetes. Una dona oberta al món, però amb el cor robat pel seu barri, Sants i pel seu país, Catalunya.

Mireu, Jaume I, els reis catòlics, en Pitu i la Lluna, Pere II, Dalí i la Núria Feliu són dels pocs afortunats que poden dir que tenen un gegant a al seva semblança.

Recordo perfectament el dia que vaig veure a Núria Feliu cantant en directe a Plaça Nova, a Palafrugell, amb en Lucky Guri al piano. Jo era molt petit, però ho recordo amb gran emoció l’èxit d’aquella nit.

Sabeu que? Hem de reivindicar aquestes figures i és una gran noticia que aquests homenatges els impulsi la pròpia Generalitat de Catalunya.

Pel futur de la nostra cultura, de la nostre llengua, de la nostra identitat nacional i de les nostres particularitats, és vital donar la notorietat i la importància que es mereixen aquelles persones que l’han fet créixer, que l’han passejat per tot arreu, que han estat pioneres i que han obert camí. Si ho fem, les noves generacions les poden tenir com a referents per seguir fent camí en català. Som-hi!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios