23.2 C
Pals
Dijous, 21 setembre 2023
- Publicitat -

La Generalitat es fixa que l’abocador de Vacamorta s’hagi buidat del tot el 2041 i hi destinarà 188,75 MEUR

El Govern n'assumirà el cost i assegura que exigiran "responsabilitats" als qui van cometre "aquesta barbaritat"

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El pla per buidar l’abocador de Vacamorta dona resposta al compromís que va assolir el director de l’ARC, Isaac Peraire, a l’última reunió de la comissió de seguiment. En aquella trobada, celebrada al març, Peraire va assegurar que el document s’enllestiria en tres mesos.

Ara, la Generalitat ja el té damunt la taula. I aquesta tarda l’ha presentat al territori, en una nova reunió de la comissió que s’ha celebrat al Consell Comarcal del Baix Empordà. Sota el paratge de Vacamorta, situat al terme municipal de Cruïlles, s’hi acumulen fins a 3.539.629 tones de residus; són tots aquells que s’hi van abocar d’ençà que es va obrir l’abocador, comptant també mitja tona de terres amb què es van segellar les escombraries el 2014.

Gairebé la meitat de tot aquest volum (el 49%) són fangs procedents de plantes de tractament de residus i d’aigua. A aquests, els segueixen un 27% de residus d’indústries; un 13% de construcció (terra i pedres); un 5% de processos químics orgànics, i en menor mesura, residus d’indústries tèxtils i pelleteres o de fusta i paper (un 2% cadascun).

El director de l’ARC subratlla que el pla de buidatge els inclou a tots. És a dir, que es retiraran totes les deixalles que es van abocar al paratge des del minut 1 (tot i que el focus del litigi faci referència a la llicència ambiental, atorgada el 2003). “Com ens hi vam comprometre, el buidem tot”, ha subratllat el director de l’ARC.

Isaac Peraire ha explicat que, a l’hora de treure les escombraries, es farà servir el mètode de “mineria d’abocador”. És a dir, que se’n prioritzarà la reutilització, el reciclatge i la recuperació energètica. L’objectiu és que tan sols calgui traslladar-ne a un altre abocador la menor part possible. A on es portaran, i quina quantitat serà, se sabrà a mesura que avanci l’operació; segurament, quan es redacti el projecte executiu per extreure el gruix de les deixalles.

“La política que estem assumint des del Govern no és la d’obrir nous abocadors”, ha concretat el director de l’ARC. “És evident, però, que caldrà trobar espais on portar aquells que no es puguin reutilitzar; i d’abocadors existents al país, ja n’hi ha”, ha afegit Isaac Peraire.

Les primeres 20.000 tones, a finals d’any

El pla de buidatge de l’abocador de Vacamorta s’estén fins al 2041. A partir d’ara i fins al 2025, se’n faran els treballs previs. Que de fet, ja inclouen la retirada de les primeres 20.000 tones. La Generalitat ja ha tret aquesta operació a concurs públic. Costarà 2,5 MEUR.

Isaac Peraire ha dit que l’objectiu és que aquesta retirada de deixalles, que servirà per testejar “la mineria de residus” i el buidatge total de Vacamorta, comenci “aquesta mateixa tardor-hivern”. “Abans que acabi el 2022, doncs, veurem com es comença a buidar l’abocador”, ha subratllat.

A partir d’aquí, quan s’enllesteixi aquesta primera retirada, es redactarà i s’adjudicarà el projecte de buidatge de la resta dels 3,3 milions de tones de deixalles. Aquesta fase durarà uns dos anys i costarà 250.000 euros. Per últim, entre el 2024 i el 2025 es destinaran 2 MEUR a millorar el segellat temporal de l’abocador, perquè la retirada de residus durarà anys.

El buidatge efectiu, el 2026

L’objectiu de la Generalitat és que el buidatge efectiu de l’abocador s’engegui el 2026 que s’allargui setze anys, fins al 2041. Aquesta operació costarà 184 MEUR; és a dir, que anualment s’hi destinaran 11,5 MEUR. El buidatge es farà seqüencialment, a partir dels set sectors amb què es va anar omplint Vacamorta.

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha explicat que el Govern cobrirà íntegrament tot el cost del buidatge a través de transferències de la Generalitat a l’ARC. I això, malgrat que la nova llei de residus que ha tirat endavant l’Estat els juga en contra, perquè ha fet desaparèixer el cànon de residus català. “Econòmicament suposa un gran esforç per a la Generalitat; però ens hem compromès amb el territori, i ho hem de portar a terme”, ha dit Barnadas.

Exigir “responsabilitats”

Anna Barnadas ha posat en relleu que el pla de buidatge de Vacamorta és “efectiu” i s’allunya d’aquelles previsions que parlaven de fins a 191 anys per retirar les deixalles. “Allò que semblava impossible, ha estat possible; estem parlant d’uns terminis viables”, ha afirmat la secretària d’Acció Climàtica.

Barnadas, però, ja ha avançat que s’anirà fins al final per exigir “responsabilitats” a aquells “qui no van fer bé la feina en el seu moment”, en referència als qui van “transgredir la llei” amb l’abocador de Vacamorta. La secretària, que ha admès que l’afer és complex -perquè fins i tot una pota del litigi és a l’Audiència Nacional- sí que ha subratllat que el Govern “hi seguirà insistint”. “Estem parlant de molts milions d’euros per fer el buidatge de Vacamorta, que es pagaran amb diners públics”, ha dit.

Per la seva banda, el director de l’ARC no ha amagat que el buidatge de Vacamorta suposa licitar “un paquet immens” de recursos per retirar les deixalles que s’acumulen al subsol del paratge. “És una autèntica barbaritat fruit d’aquesta gestió anterior; ens hem trobat amb un problema immens, molt gros, però l’hem abordat de cara”, ha insistit.

Planta de triatge mòbil

Un cop comencin a extreure’s els residus, tant en aquesta primera fase com quan s’engegui el buidatge efectiu, de tot aquell conjunt de deixalles que s’extreguin caldrà fer-ne un primer cribratge. En aquesta tria se separaran els materials inerts (com l’argila, la terra, les pedres o les restes de construcció) que, degudament tractats, es podran reutilitzar per restaurar Vacamorta o per reblir altres terrenys propers.

Per fer aquesta extracció i triatge, s’instal·larà una planta mòbil que s’anirà desplaçant a mesura se salti d’una àrea a una altra. Se situarà dins el recinte de l’abocador o, de manera alternativa, en un lloc extern proper. Pel que fa a plàstics, metalls, fusta, paper, cartró o altres residus reciclables, es prioritzarà portar-los a empreses de gestió ja existents per donar-los un nou ús.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Ens cal un món estable

El món està canviant i les organitzacions internacionals creades després de la II guerra mundial estan quedant desfasades en...
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -