24.4 C
Pals
Diumenge, 23 juny 2024
- Publicitat -

La política, o la fas o te la fan

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
La política, o la fas o te la fan
Loading
/

Aquest  any el mes de maig és ,el podríem definir, com el mes de les promeses i bones intencions. Estem immersos a la última setmana de campanya electoral i això vol dir candidats i candidates a tots els municipis, que –fins i tot – ens cansen amb actes, passejades, trobades i sobretot per explicar-nos expectatives de futur. Sovint ,totes i tots cerquen les deficiències que constaten en el seu entorn -especialment si les seves sigles estan a l’oposició del govern municipal- i ens prometen millores de tota mena ,tant de caire social com de prosperitat econòmica, per guanyar persones votants aquest proper diumenge.La ciutadania, parlarem i cal que ho fem quants més, millor, lliurament ,a la opció que creiem més adequada pel nostre poble o ciutat . Ja sabem la dita que s’ha popularitzat d’ en Joan Fuster: “La política o la fas o te la fan” o  aquell eslògan que es va fer famós de “Si tu no hi vas ,ells tornen”
Ho farem  amb un gest que a moltes persones ens agradaria poder realitzar més sovint i amb més temes .Voldríem des de votar com a democràcia participativa per exemple tots els  pressupostos municipals o les decisions de caire social i econòmic, com fan en altres països,per exemple Suïssa on molts dictàmens o novetats rellevants es consideren apropiats per ser consultats i per tant votats i referendats pel conciutadans. Es tracta sovint, de votacions de temes ben variat des dels que afecten al país com a votar el futur del país com ha passat en països que permeten deixar decidir el seu futur a la ciutadania en l’àmbit de l’autodeterminació com el Canada al Quebec, Gran Bretanya a Escòcia o a les independències del segle XX d’ Europa ,com Dinamarca, Xipre, Malta, Eslovàquia , Montenegro , Islàndia, Eslovènia, Croàcia…però, això ja són figues d’un altre paner !
La realitat és que el mes de juny serà el mes de la veritat i la realitat .Res està tancat, perquè pot ser que tot i haver guanyat o perdut en vots el dia 28, per acords establerts després de dies de negociacions entre les formacions, el dia 18 tjuny, inguem un govern municipal diferent del que tenim i el Baix Empordà no n’és l’excepció.
Què ens cal com a empordanesos? Primer de tot anar a votar ,diumenge,-sigui a qui sigui però quedar-nos a casa abareteix la democràcia i afavoreix el vot d’aquells que no volem,segur. I després, estar amatents durant els quatre anys propers, que aquells temes que han estat debat i promeses  durant la campanya, temes importants que van des de l’habitatge davant l’emergència habitacional a la deficiència dels actuals mitjans de transport o des de la transparència del bon govern a l’escolta activa de la ciutadania es converteixin en una realitat el més immediat possible, per assegurar que des dels governs municipals es facin passos ferms i valents. Necessitem, no només que les promeses en campanya es converteixin en realitat pel dia a dia sinó que des dels governants municipals sàpiguen adaptar-se als nous reptes que la ciutadania hem d’afrontar en el present i en el futur immediat.Ja saps a qui votaràs en el teu municipi ?
Jo sí .i com diuen … compara, tria i vota per un Empordà millor!!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios