Laia Bofill: “El meu objectiu ha estat arribar als mundials i aquest any ho he aconseguit”

- Publicitat -

La natació amb aletes i monoaleta és un esport poc conegut a la comarca, tot i que una nedadora de 17 anys de l’Aquàtic Club Xaloc està participant en els campionats mundials de la categoria júnior que se celebren del 19 al 24 de juny al Caire. Aquest és el primer cop en els 30 anys d’història del Club Aquàtic Xaloc que una noia participa en uns campionats mundials. Per parlar-nos una mica més d’aquest viatge ens ha visitat a Veus de l’Empordà la nedadora de Peratallada que participarà en aquests campionats, Laia Bofill.

La natació amb monoaleta, a diferència de la natació clàssica, es fa amb unes aletes als peus. Aquestes aletes poden ser separades (bialeta) o poden estar ajuntades (monoaleta). L’equipació per poder fer aquest esport es complementa amb un tub per poder respirar, quan es fan proves de superfície, o amb una bombona  d’aire (escafandre), quan es fan proves d’immersió. La Laia Bofill practica les dues modalitats, tot i que se centra sobretot en aquestes proves d’immersió.

Camí del Caire

Laia Bofill reconeix que un dels objectius de la temporada va ser entrar a la selecció espanyola per poder participar en els campionats mundials en la categoria júnior que se celebren aquesta setmana al Caire. Afirma que ha estat “un somni” poder aconseguir aquest objectiu, tot i que no ha estat “senzill”.

La nedadora explica que les dues proves que sol nedar de manera més freqüent són els 100 i 400 metres escafandre. Properament, explica, afegiran els 200 metres escafandre, que és una prova que els nedadors experts en immersió estaven esperant des de feia temps. A part d’aquestes dues proves, Laia Bofill també competirà en els 400 metres superfície. Aquesta prova i els 400 metres escafandre són proves de mitja distància, mentre que els 100 metres escafandre és una prova feta pels velocistes.

La Federació Espanyola d’Activitats Subaquàtiques (FEDAS) subvenciona totes les despeses dels nedadors que s’han de desplaçar fins al Caire. A més, els envien una caixa amb roba i equipació per poder anar fins als mundials. Laia Bofill ha hagut de fer diverses competicions per poder aconseguir les marques de temps necessàries per poder participar en els mundials.

A part d’aquestes competicions també ha fet diverses reunions i concentracions amb els altres nedadors de la Selecció Espanyola per preparar de manera conjunta els mundials. L’últim cop que es van reunir al CAR de Sant Cugat van fer alguna xerrada, entrenaments i proves per veure la resistència del nedador.

Nedar i estudiar

Cal recordar, que Laia Bofill té 17 anys i ara mateix combina els estudis amb la natació. Està cursant actualment el batxillerat científic i durant les tardes estudia fins a les 19 h. És llavors quan va a entrenar a Sant Feliu de Guíxols. La nedadora entrena sis dies a la setmana durant dues hores de manera aproximada. Però la preparació de cara als mundials varia una mica.

Laia Bofill viu i estudia a Peratallada i per practicar aquesta disciplina de natació s’ha de desplaçar fins a Sant Feliu de Guíxols. Havia començat fent natació clàssica a la Bisbal i a Palafrugell. I en una competició del Consell Comarcal del Baix Empordà un entrenador li va dir que hauria d’anar en un altre club si volia seguir creixent, i es van acabar fixant en l’Aquàtic Club Xaloc.

Laia Bofill reconeix que encara no sap si marxarà a Barcelona o es quedarà a estudiar a Girona, però vol seguir entrenant per participar en els campionats europeus i repetir l’experiència als campionats mundials amb la Selecció Espanyola.

- Publicitat -