Laia Cañigueral: “Hem d’assolir els ODS i, alhora, gestionar les problemàtiques del dia a dia”

- Publicitat -

Per fer balanç i parlar dels reptes immediats i futurs, la col·laboració entre els diferents actors de la societat i la creació de xarxes de cooperació quan parlem dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ens ha visitat en el sisè programa de la sèrie Empordà 2030 la delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral.

Laia Cañigueral admet que cal fer canvis com a societat per poder arribar a assolir aquests ODS. “Per assolir aquests objectius no només ha de treballar l’administració pública, sinó que també s’han d’implicar els diversos actors de la societat”, explica la delegada territorial.

Apunta, però, que des de la Generalitat de Catalunya hi ha, actualment, un pla per treballar aquests ODS, aprovat el setembre del 2019. “Els ODS els hem agafat per impulsar les polítiques que treballem des de l’administració”, apunta Laia Cañigueral. La delegada territorial explica que hi ha quatre línies d’actuació que han aplicat des del govern de la Generalitat durant l’actual mandat: la transformació democràtica, la transformació verda, la transformació feminista i la transformació social.

Laia Cañigueral reconeix que cal fer “una anàlisi crític” de la societat que ens envolta i les necessitats que cal treballar per assolir els ODS. “A nivell mundial, encara hi ha molts de reptes que cal superar per poder assolir algun dels ODS”, apunta la delegada territorial. Per això, apunta que cal fixar-se en el territori i veure quines són les actuacions que s’estan aconseguint per treballar els ODS marcats per l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

La gestió dels ODS

A les comarques gironines, per exemple, s’ha incrementat el pressupost en educació i sanitat per part de la Generalitat. “Hem de garantir aquesta salut física i emocional”, admet Laia Cañigueral, “a les comarques gironines estem apostant pel campus de salut”. Pel que fa a l’educació, Laia Cañigueral explica que estan reforçant el nombre de professors. “Estem perseguint la prosperitat econòmica per millorar les condicions de la ciutadania”, admet la delegada territorial.

Laia Cañigueral reconeix que s’han d’assolir els ODS, però gestionant les problemàtiques que es van presentant. “Hem anat tard per fixar aquests objectius”, afegeix Cañigueral. La delegada territorial posa d’exemple la sequera que està afectant el país: “hem hagut d’ampliar el pressupost per millorar canonades i sistemes de canalització d’aigua, per exemple”. Laia Cañigueral admet, però, que a poc a poc estan avançant per assolir aquests ODS.

A més, l’administració pública no treballa al mateix nivell quan es parla de grans municipis o poblacions amb menys població. Laia Cañigueral recorda que per treballar aquests ODS cal la implicació de les diverses administracions i agents que formen part d’aquesta societat. Per això, una de les iniciatives que s’ha impulsat a Catalunya és l’Aliança Catalunya 2030, on es tenen en compte les diverses veus de la societat per assolir els ODS.

A part de treballar amb aquests sectors de la societat, des de la Generalitat també teixeixen ponts amb l’administració estatal i l’europea per mirar d’assolir aquests ODS i, també, buscar finançament per poder-los treballar. A més, Laia Cañigueral apunta que les subvencions ajuden al sector públic i privat a avançar cap a una millora dels ODS.

- Publicitat -