15.7 C
Pals
Diumenge, 14 abril 2024
- Publicitat -

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà vol reduir el dèficit de la Residència Geriàtrica Zoilo Feliu

El consistori bisbalenc vol implementar mesures per poder permetre la viabilitat de la residència geriàtrica

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Durant el mes de febrer passat, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va organitzar una trobada amb les famílies dels usuaris de la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu per explicar la situació actual del centre. L’objectiu de l’Ajuntament és avaluar diverses millores en la gestió de la residència per aconseguir un servei més eficient que permeti reduir el dèficit i garantir-ne la sostenibilitat a llarg termini.

Segons l’alcalde bisbalenc Òscar Aparicio, en un municipi amb una població d’aproximadament 11.000 habitants i un pressupost d’uns 12 milions d’euros, és essencial gestionar els serveis municipals de manera eficaç per aprofitar al màxim uns recursos que es consideren limitats. Aparicio també destaca la importància d’identificar les àrees amb dèficits significatius al començament de cada legislatura i estudiar com reduir-los per millorar i garantir el futur dels serveis afectats.

L’endeutament creixent de l’Ajuntament ha suposat un augment en l’amortització de préstecs, passant de 500.000 euros anuals el 2019 a 1.400.000 euros per enguany. Això ha limitat la capacitat de finançar inversions amb recursos propis, augmentant la dependència dels crèdits externs.

El servei municipal més deficitari és la Residència Geriàtrica Zoilo Feliu, que va registrar un dèficit directe de més de 450.000 euros l’any 2023, o 550.000 euros si es compten els dèficits indirectes. Aparicio va expressar sorpresa pel fet que aquest servei presentava superàvit durant la legislatura 2011-2015, quan ell n’era alcalde. Malgrat ser gestionada directament per l’Ajuntament, la situació es complica pel fet que el centre atén també població de la comarca i no assegura que les places siguin per als residents de la Bisbal d’Empordà.

Analitzant les despeses, s’ha detectat un increment del 42% en el capítol de personal i un 7% en les despeses corrents. Aparicio destaca la necessitat d’incidir en el capítol de personal, ja que diverses causes, com l’increment de personal per sobre de la ràtio, la reducció de la jornada laboral, la manca de planificació de les vacances i les baixes, entre d’altres, han contribuït a aquest augment del dèficit.

Per millorar la gestió i reduir el dèficit, l’equip de govern està considerant diverses accions, com la licitació dels consumibles per reduir despeses, la instal·lació de plaques solars, la realització de cursos formatius per atraure personal jove, i millores en l’organització dels torns de vacances i la redistribució de les càrregues de treball.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -