13.1 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

Maurici Jiménez: “El tancament de Solius es va fer de manera precipitada i ha acabat derivant en un augment de costos que no podrem assumir”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Maurici Jiménez: "El tancament de Solius es va fer de manera precipitada i ha acabat derivant en un augment de costos que no podrem assumir"
Loading
/

A principis d’aquesta setmana els ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro i Calonge i Sant Antoni es van reunir per parlar de l’evolució del tancament de l’abocador de Solius. De moment, els tres consistoris estan veient com els costos de tancament d’aquest abocador van augmentant. A més, també reclamen una reunió formal amb l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà per abordar la problemàtica. L’alcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró, Maurici Jiménez, ha desvelat alguns detalls més sobre la reunió que es va fer aquest dilluns.

Aquest augment de costos prové de la decisió de l’ARC de fer un tancament executiu de l’abocador de Solius, és a dir, no pot rebre més residus per part dels ajuntaments consorciats ni dels consistoris que hi abocaven fins ara. Tal com explica Maurici Jiménez, Solius ara per ara és una planta de transferència on es compacten els residus que es transporten fins a l’abocador de Vacarisses.

Els tres ajuntaments van explicar que tot i haver-hi la sentència del tancament de l’abocador de Solius, creuen que aquesta maniobra es va fer de manera precipitada. Tot i això, ja la tenen assumida. Maurici Jiménez explica que l’augment que van plantejar als 15 ajuntaments en l’última reunió formal a la Bisbal d’Empordà, se’ls va dir que la taxa augmentaria fins els 18 euros per tona. Però, ara per ara, explica l’alcalde, aquest sobrecost s’ha traduït en un augment de més de 100 euros.

Des dels ajuntaments afirmen que el pla “no estava gaire clar” i els ha donat la sensació que “no hi havia un exercici de reflexió fet” per part de l’ARC. L’alcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró ho exemplifica amb la intenció que tenia l’ARC en un primer moment d’anar a abocar part de les deixalles a l’abocador de Lloret de Mar. Tot i això, el consistori d’aquest municipi es va negar a rebre aquests residus. Per això, abans de donar cap més pas, els ajuntaments demanen una reunió formal amb l’ARC i Teresa Jordà.

Els costos del tancament de Solius

Els tres ajuntaments també reclamen que l’ARC assumeixi tant el cost que té tancar el dipòsit de Solius com el seu manteniment durant els pròxims 30 anys. L’alcalde de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró explica que l’any 2005 ja es va parlar de què l’Agència afrontés el tancament de Solius.

Avui dia, els ajuntaments encara estan esperant una resposta formal per part de l’ARC. Maurici Jiménez explica que la intenció final és millorar l’acord i el consens i trobar una solució viable pels diferents municipis afectats.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios