Mònica Alcalà: “Hem de fer una aposta clara per la preservació de la costa i del patrimoni de Palafrugell”

- Publicitat -

Avui ens visita Mònica Alcalà, alcaldable de Palafrugell per Esquerra Republicana de Palafrugell, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyora Alcalà.

Bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es definís amb tres adjectius.

Bé, sóc una persona que de sempre ha estat molt implicada en el poble. Sóc molt, molt treballadora. La feina és una cosa que no m’ha espantat mai. M’agraden els reptes i crec que sóc capaç d’afrontar-los. I també penso que sóc una persona molt humil. Sempre he pensat que les persones soles, doncs hi ha vegades que no som capaces de fer-ho tot. Per tant, busco recolzament en l’equip per al treball conjunt i també crec que sé reconèixer quan m’he equivocat i busco la forma en poder-ho rectificar i reconduir les situacions.

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que hagin assolit durant aquests quatre anys de mandat dins el govern del municipi.

Sí. Durant aquest aquests últims quatre anys de mandat nosaltres hem intentat anar avançant en tot el tema de la pacificació del centre a la part del centre, alliberar-lo del trànsit de vehicles a motor i així poder tenir espais i carrers amables destinats als vianants que vulguin passejar i caminar pel nostre poble.

Seguint aquesta línia, ens hem pogut veure com l’última de les accions ha estat la plaça del Priorat Santa Anna. Que ha estat un espai de molt bona acollida per als espectacles i actes del Flors i Violes. Per tant, aquests creiem que la cultura és una altra cosa que ha sigut un fet destacable. Hem consolidat aquest cap de setmana cultural del Flors i Violes. I també hem de recordar el reconeixement del Carroussel Costa Brava que ha estat reconegut durant aquests últims quatre anys com a element festiu, tradicional d’interès nacional.

I, per últim, bé ens ha tocat fer la gestió de la pandèmia, que també ha estat extremadament difícil, però aquí sí que voldria destacar que vam tenir la capacitat de buscar i trobar-nos, amb acord amb tots els grups del plenari, en un paquet important de mesures destinades a la població i en un altre segon paquet amb un acord més en concret amb un grup.

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que no s’hagin acabat d’assolir durant aquests quatre anys de mandat.

Són tres aspectes que voldria apuntar al principi que els hem estat treballant durant aquests quatre anys i aquests últims d’aquest últim any, podríem dir, els hem començat a treballar que quedaran a punt per desenvolupar-se de cares a endavant.

Llavores, l’Ajuntament ha anat treballant per deixar preparat el Pla Local d’Habitatge, el qual serà molt important per fer front amb aquestes mesures. També hem començat amb el Pla de Salut Comunitària. Per tant, estem en fase diagnòstica, la qual cosa també celebrem que puguem treballar en el municipi. I també deixarem plantejat com a projecte transversal de les diverses àrees de l’Ajuntament el projecte de l’Escola de Noves Oportunitats. Això com a accions que les deixarem sobre la taula, molt embastades per poder-les desenvolupar en els propers anys. I evidentment, la gran assignatura pendent que ens ha quedat és el contracte d’escombraries i de neteja viària. Que això sí que ho tenim també sobre la taula, bastant definit, i quedarà per acabar de tancar i polir per al nou govern i poder lo tirar endavant.

Llavors, quines són les iniciatives o projectes que creu que són prioritaris per a un municipi com és Palafrugell?

Les iniciatives i projectes que són prioritaris per a Palafrugell sempre han d’estar enfocades a les persones i el desenvolupament per tenir els drets bàsics garantits i pel seu benestar en el municipi. Per tant, aquí necessitem fer una aposta clara i directa per l’habitatge social, per a totes les etapes de la vida i per a les persones que estiguin en algun tipus de situació en risc. Hem de treballar per continuar apostant per la formació, per l’ocupació per garantir les majors possibilitats d’èxit en tots els habitants del nostre municipi a l’hora de la seva inserció laboral. I hem de treballar per tenir un poble, un poble net.

Llavors també m’agradaria preguntar ¡-li què és el que diferencia la seva candidatura política de la resta de partits que es presenten a les eleccions municipals d’enguany.

Nosaltres creiem que som un equip que entre tots hem conformat el projecte. No és un projecte que jo hagi definit i que totes les persones de l’equip el segueixin, sinó que ha sigut un projecte treballat entre tots. I entre tots vull explicar que les persones que formen part d’aquesta candidatura són persones del municipi molt coneixedores i una part molt important sortim del teixit associatiu. Llavors això ens permet, doncs, traslladar en aquesta candidatura el que hem anat fent cadascun de nosaltres individualment amb les nostres associacions, que és fer xarxa, fer equip, tirar endavant accions de forma conjunta. I jo crec que això és un tret diferencial que tenim vers les altres candidatures.

Llavors ja entrant en una mica en el programa polític. No sé si podria destacar-ne, fer-nos unes quantes pinzellades.

Sí. Nosaltres vam treure un primer, un primer recull de les deu idees clau. Nosaltres, el nostre projecte, sí que s’articula a través de tres eixos principals que són la transició ecològica, l’econòmica i la social. I a partir d’aquests tres eixos hem desenvolupat diferents àmbits en què recollim 223 propostes. Però així, per fer-ho, a grans trets, podríem parlar, si ho prefereix, de les deu idees clau que vam anunciar fa uns dies i llavors, a partir d’aquí podem anar treballant. Podem anar explicant una mica les altres.

Primerament, una de les primeres propostes és desenvolupar en la seva totalitat el projecte del Centre de les Noves Oportunitats ha de ser un projecte que no pot ser tancat, sinó que ha de ser molt dinàmic, ha de ser ampli i ha de ser flexible perquè ha de permetre tots els itineraris individualitzats per les persones que puguin formar-se en diferents aspectes i es puguin anar connectant les diferents formacions per arribar a assolir l’objectiu que sempre serà la inserció laboral.

Està molt focalitzat per persones joves, majors de 16 anys, però també amb itineraris individuals. Podem acollir persones adultes que vulguin formar-se per canviar d’ofici, mpliar coneixement llavors permet un ventall ampli de possibilitats. Nosaltres apostem per el Centre Cultural a l’Escorxador. Volem que aquell espai sigui un espai d’acollida per a les diferents disciplines artístiques que pugui acollir espectacles de petit i mitjà format. Que sigui capaç també d’acollir estades de formació i d’intercanvi, que pugui ser una aposta i, sobretot, posar a l’espai de l’Escorxador, un altre cop obert a la població en general. Evidentment hem de treballar per millorar i per canviar tot el sistema de neteja viària i la recollida de residus.

Això sí que amb les exigències i com va evolucionant. Evidentment, aquest contracte ens portarà a una nova manera d’entendre com hem de recollir, de fer la selectiva. Haurem d’implementar el porta a porta haurà de ser més extensiu. Hi haurà tota una tecnologia que acompanyarà tot aquest procés de canvi. És a dir, que aquest nou contracte contempla una varietat àmplia per ajudar-nos a millorar tots aquests aspectes que necessitem que el nostre municipi tingui.

Volem fer un impuls del comerç local en tant que volem definir en quin pla d’usos serà el que es gestionarà. Els locals que ara mateix estan buits i quin tipus de comerç voldrem que aquests locals ocupin. Creiem que tenim un comerç de qualitat, diferenciat. Llavors hem de continuar oferint aquest estil i hem de definir entre tots com volem que sigui aquest Pla d’usos perquè el comerç sigui sobretot, sobretot de proximitat, que sigui d’aquesta qualitat que ara ja tenim. Volem estar al costat del mercat diari, també. Per ajudar-lo a que pugui desenvolupar les accions que que ells consideren.

Amb el vial nord acabat veiem com el polígon industrial acull noves empreses que s’hi van posant. O sigui que aquí si que nosaltres també volem acollir noves propostes que que vinguin en aquest polígon. I volem definir l’estratègia turística que tenim com a municipi més a llarg termini. Aquí ha ajuntat tot el que és l’impuls del comerç amb el desenvolupament del polígon. 

Hem de fer una aposta clara per la preservació de la costa i del patrimoni. Vivim en lloc, preciós. I hem de ser capaços de viure’n, però també de preservar-lo. Llavors, aquest equilibri, que a vegades és molt difícil, és aquí on hi volem tenir molt a dir i volem que sigui una explotació molt respectuosa, sobretot, i que sigui molt ajustada i vagi, vagi bé.

Llavores, nosaltres creiem que s’ha de treballar per una acció coordinada i conjunta de forma comunitària entre diferents cossos que tenim al municipi policia local, agents cívics i educadors de carrer. És important perquè el que hem d’conseguir amb això és, que la població vegi aquests tres cossos com una eina de connexió i comunicació i que puguin traslladar preocupacions, coses que creuen que no estan funcionant. Llavors, en tots tres, en tots tres cossos cal augmentar el nombre d’agents de policia, cal augmentar el nombre d’agents cívics i cal augmentar el nombre d’educadors de carrer perquè puguin fer correctament aquesta acció comunitària. Aquests quatre anys de mandat que ara tancarem, diríem que hem passat molt per la reestructuració i ordenació i ara haurem d’afrontar de cares als pròxims mandats, doncs l’ampliació de la plantilla.

Definitivament, com ja hem parlat molt a l’inici, l’habitatge és un punt molt important, per tant, aquí haurem de buscar en el Pla Local d’Habitatge com desenvoluparem aquestes línies d’habitatge nou. I aquí hi ha dues vessants la construcció de nou habitatge i la recuperació d’habitatges buits que ara formen part de de fons voltors, per exemple. No? I no és fàcil. No és fàcil perquè és molt difícil accedir hi i administrativament és complexe poder-los adquirir. Però sí que nosaltres creiem que també alineats amb l’Estat i la Generalitat, podrem tirar endavant d’una forma més àgil a aquestes formes d’habitatge.

Volem implementar un servei de transport porta a porta per als per a les persones més grans del municipi. Creiem que el fet de que els pàrquings cada vegada quedin més a la perifèria i les persones tinguem menys possibilitats d’accedir al centre amb cotxe hem de procurar, sobretot, que la gent més gran del municipi pugui accedir-hi de la forma més fàcil possible i llavors dissenyarem un transport que s’anomena el porta a porta. Ara ja està existint, però volem ampliar en franja horària. I llavors, a partir d’aquí les persones podran sol·licitar que se’ls vagi a buscar a casa, quina és la destinació, on volen que se’ls deixi dins del municipi de Palafrugell i anar-los a recollir per poder poder tornar al seu domicili.

I per últim, crec que tenim un repte que és obrir a la ciutadania a formar part d’una manera més activa de la participació de la presa de decisions de l’Ajuntament. Llavors existeixen mecanismes. Per poder fer processos participatius i fer el seguiment de com es desenvolupen les decisions preses d’aquests processos. No és només fer el procés participatiu per prendre la decisió, sinó després, un cop s’ha pres la decisió, poder fer el seguiment de com es va desenvolupant.

I aquests serien les deu postes claus que nosaltres portaríem així a destacar. I a partir d’aquí ja li he comentat que tenim 223 accions que em sembla que no, no es tracta de llegir-les totes.

Doncs convidem a llegir el programa, doncs. Finalment, m’agradaria preguntar-li si és el cas que no assoleixen una majoria absoluta a les eleccions d’enguany, estarien disposats a pactar amb altres formacions polítiques?

Nosaltres estem oberts a establir converses. Crec que ara ja coneixem tots els caps de llista, coneixem tots els equips, coneixem els programes i nosaltres ens alinearem amb els partits que s’assemblin a un projecte de poble molt similar al nostre. Llavors es tracta aquí de veure com arribem al dia 28, quin és l’escenari numèric que queda després de que les persones facin la seva acció de votar i a partir d’aquí establirem la comunicació pertinent.

Així doncs, li volem donar les gràcies per la seva visita als estudis de Ràdio Capital i també esperem que tinguin molta sort i encerts en les eleccions d’enguany.

Moltes gràcies a vosaltres!

- Publicitat -