26.2 C
Pals
Dissabte, 28 maig 2022
- Publicitat -

No hi ha pitjor sord que qui no vol oir

No terra perquè terra,
Sinó
Perquè poble,
Homes, llengua i llibertat.
No terra perquè terra,
Sinó
Perquè història.

Avui començo amb uns versos de Jordi-Pere Cerdà, perquè em sembla que cal recordar -especialment alguns que fan titulars a la babalà- que som poble, llengua i història.
Aquesta setmana pasada van publicar els resultats d’una enquesta – només feta a 1.200 persones- . on els resultats mostraven un descens del suport social a la independència de Catalunya fins al 38,8%. Peridodistes de diferents mitjans han destacat aquest fet com a catastrofic I passant només de puntetes per una altra dada que reflecteix l’enquesta: Quan es pregunta si els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum, el suport a aquesta opció s’enfila fins al 72% dels enquestats. Malgrat tot, l’essència de l’1-O continua vigent i malgrat el pas del temps, els cops, i les humiliacions, la idea s’imposa en l’imaginari col·lectiu. Als no independentistes també els convenç el fet de votar i acceptar els resultats.
L’anhel independnetista va lligat en gran part a la construcció d’una societat més justa, igualitària i solidària i, per tant, va lligada íntimament a la millora social del conjunt de la població

La societat catalana en el seu conjunt, i especialment la part independentista, se situa a l’esquerra, i comparativament molt més a l’esquerra que la societat espanyola, fet que permet construir consensos bàsics molt més progressistes I socials, que allò que previsiblement pot permetre l’Estat espanyol.

Ni el projecte nacional espanyol, centralista i unitarista, pot permetre el desenvolupament del projecte nacional català, ni aquest últim té cap possibilitat de cabuda, ni de canviar, el projecte majoritari a Espanya. En una situació democràtica aquesta contradicció s’hauria de resoldre normalment donant la veu als ciutadans per tal que triïn lliurement quin és el projecte que volen. I si després de cinc anys de repressió, una pandèmia I una situació de crisi econòmica mundial els catalans es mantenen ferms en els seus valors, I els que llegeixen es dades treuen les conclusions que he sentit els darrers dies, es ben bé que no hi ha pitjor sord que qui no vol oir.

[rt_reading_time label="Temps de lectura:" postfix="minuts" postfix_singular="minut"]

Més àudios