16.2 C
Pals
Dimecres, 17 abril 2024
- Publicitat -

Peratallada es prepara per viure una nova Fira Medieval

Les activitats arrencaran el divendres 30 de setembre, amb dues propostes de caire cultural.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Després de dos anys de parada obligada per la pandèmia, el poble retornarà per uns dies a l’edat mitjana i cap de setmana els carrers i places del poble s’ompliran d’espectacles, personatges d’època, música i un munt d’activitats per a tots els públics. La fira, doncs recuperarà el seu format habitual.

Carles Frigola, regidor responsable de la fira, assegura que un any més des de l’Ajuntament s’ha treballat intensament per mantenir l’atractiu i la singularitat d’una de les fires d’època més arrelades al nostre país. Novament s’ha cercat la màxima implicació i complicitat amb els veïns i veïnes, i amb els establiments del conjunt històric. En aquest sentit, s’ha convidat la població i els establiments a contribuir en l’ambientació del poble durant els dos dies. També convida els visitants perquè incorporin algun element medieval durant la seva visita. En aquest sentit, de divendres a la tarda fins diumenge hi haurà a la plaça del Castell una parada de venda i lloguer de domassos i sobrevestes medievals amb diferents preus, molt assequibles, segons models i mides.
Reconeix que la fira és un actiu molt important del poble i del municipi, que cal posar en valor com a instrument no només de promoció econòmica, sinó també com a element de difusió del passat històric del poble. Recorda que durant l’edat mitjana Peratallada va ser una de les poblacions catalanes més importants i que actualment és un dels conjunts històrics més ben conservats, motiu pel qual està catalogat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN).

Les activitats arrencaran el divendres 30 de setembre, amb dues propostes de caire cultural. A les 19 h, una xerrada d’història i arqueologia, amb degustació de vins medievals, a càrrec de l’historiador i arqueòleg, Daniel Punseti. Més tard, a les 20 hores, s’organitzarà una visita guiada al voltant de les pors medievals (pestes, esperits i forques), a càrrec de Nik Duserm.

En l’apartat cultural, també cal destacar la conferència que pronunciarà el doctor en arquitectura Joan Albert Adell, sota el títol “El castell de Peratallada, des del segle II aC. fins al segle XVI”, el diumenge a les 10.30 hores, a la Sala Municipal El Teatret de Peratallada. Adell és un dels principals experts catalans en arquitectura medieval i és, segurament, qui millor coneix la història de Peratallada, vila amb la qual ha estat estretament relacionat al llarg de la seva dilatada carrera professional. Entre d’altres,  va ser el director dels treballs de restauració de la Torre de l’Homenatge.
Enguany, amb el propòsit d’aprofundir en el coneixement de Peratallada durant l’edat mitjana,  l’Ajuntament continua reforçant els espectacles d’època i la tematització al voltant de personatges i històries reals del poble. Amb aquest objectiu, es recrearan diverses representacions basades en personatges i fets reals, com per exemple, el casament reial entre Guilleuma, pubilla de Peratallada, i Gilabert, hereu de la baronia de Cruïlles.Aquest casament entre els hereus de dues les famílies més riques i poderoses de l’Empordà, es va celebrar a mitjans del segle XIII i va donar origen a una de les nissagues més importants del Principat.En aquest sentit, la desfilada inaugural de dissabte, a les 10.30 hores, consistirà en l’arribada de nobles, dames, cavallers i gent d’arreu que assistiran a l’enllaç. La representació de la cerimònia es farà el diumenge, a les 12 hores, a la plaça del Castell.
En aquesta línia de divulgació històrica, els visitants també podran assistir als torns de guàrdia dels soldats del reis, es podrà conèixer com es vestia un cavaller al segle XIV i es recrearà un torneig d’armes. Així mateix, s’ha programat una sessió de contes de temàtica medieval, per als més petits i les seves famílies, dissabte i diumenge a les 17 hores, a la plaça de l’Oli.

Com ja és habitual, dissabte al vespre s’ha tornat a programar un espectacle de pirotècnica. En aquesta ocasió, es farà a les 20.30 hores a la plaça del Castell i el fil argumental girarà a l’entorn del senyor Gilabert que, abans del seu casament, demanarà consell al gran mag Arcanus, per saber que li oferirà el futur.
Enguany els espectacles d’animació i recreació històrica aniran a càrrec dels Joglars de la Bota, Alma Cubrae i el grup Taraska.
Durant tot el dia, a banda de les parades d’artesans i demostració d’oficis artesans distribuïts pels carrers del conjunt històric, hi haurà un munt d’activitats: campament militar, taller infantil, tir amb arc, taverna, passejades en burro, entre d’altres.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palamós iniciarà la reforma del passeig del Mar aquesta tardor i tindrà un cost d’uns 8 MEUR

El ple municipal ha aprovat inicialment aquest dimarts la fase 1 del projecte que supera els 6,6 MEUR i es vol executar entre 16 i 18 mesos.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -