7.4 C
Pals
Dissabte, 16 gener 2021

L’exalcalde Pere Servià nega que Josep Pla volgués una central nuclear a Pals

El més llegit

Un jutjat ordena a l’Ajuntament de Palafrugell que obri un expedient al nou Càmping Calella

La disputa entre els propietaris de la parcel·la embrionària Càmping La Siesta de Calella (la família De Vehí) i els fins l'octubre arrendataris del terreny i responsables de l'activitat (la família Cruz) ha acabat en un jutjat.

Un terratrèmol sacseja alguns punts del Baix Empordà

Ha tingut l'epicentre a Cassà de la Selva, tot i que s'ha pogut detectar a Santa Cristina d'Aro o Calonge

El restaurant La Gamba de Palamós tanca temporalment després de ser sancionat per incomplir les restriccions

El restaurant La Gamba de Palamós ha decidit tancar temporalment després d'haver estat sancionat per la policia per no complir les restriccions de la Covid-19. Ara, a la porta del restaurant, s'hi troba el rètol: "Tancat per força". 

La Garoinada de Palafrugell tira endavant tot i les restriccions

Tot i les restriccions imposades els establiments participants han decidit tirar endavant la campanya.
Avatar
David Parreño Mont
Productor i redactor de Ràdio Capital de l’Empordà.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

L’exalcalde de Pals Pere Servià ha negat a Ràdio Capital que Josep Pla hagués pressionat per instal·lar una central nuclear a la platja de Pals, en uns terrenys propers a les instal·lacions de Radio Liberty. En una tertúlia amb la resta d’alcaldes de Pals pel programa especial Govorit Radio Svoboda, Servià ha desmentit que l’escriptor s’hagués posicionat a favor d’una central nuclear a la Costa Brava, com s’ha afirmat a partir d’alguns dels seus escrits i com recollíem en aquesta publicació.

Servià explica que ell va assistir a una reunió a l’hotel La Rotonda, de Barcelona, amb les “principals forces vives de la Costa [Brava]”. Hi eren presents el seu pare —que també va ser alcalde, ell tenia 18 anys aleshores—, Josep Ensesa, Miquel Mateu, Salvador Andreu, l’alcalde de Palafrugell Joan Gich i el mateix Josep Pla. “Tothom va exposar les seves opinions, evidentment totes contràries a aquesta central nuclear”, afirma Servià. D’aquella trobada, va sortir l’acord per traslladar a Francisco Franco el “disbarat” d’instal·lar una central nuclear a Pals. Ja el 1979 s’elaboraria el primer general d’urbanisme de Pals per establir un aprofitament del 10% de la zona de la platja de Pals per evitar qualsevol altre “perill” i, més endavant, seria declarat espai verd.

Tanmateix, el dia de la trobada a Barcelona,  Josep Pla escriuria en el seu dietari: “Servià amb Gich i el seu fill em vénen a buscar i marxem a Barcelona a les 4. […] El mal esperit de la reunió -el seu arcaisme. No crec que hagin fet cap cas ques podria lligar l’agricultura i la hidrologia de la platja amb la central atòmica. Interessos particulars turístics. Probablement res a fer. Tornem. Sopem a Arenys. La pluja a l’Empordà. Al llit a les 2. Viatge inútil. Llevant”.

Els alcaldes de Pals, durant l'emissió del programa Govorit Radio Svoboda
Els alcaldes de Pals, durant l’emissió del programa Govorit Radio Svoboda

Josep Pla i la platja de Pals

Radio Liberty es va construir a finals dels anys 50 a la platja de Pals amb l’oposició d’alguns prohoms del Baix Empordà. Com explica Ramon Alcoberro a “La paradoxa de Ràdio Liberty”, un dels intel·lectuals nostrats que es va posicionar en contra l’establiment de l’estació de Radio Liberty a la platja de Pals va ser Josep Pla. Tot i això, la seva opinió aleshores no va ser escoltada.

Pocs anys més tard, es va produir un debat entorn on situar una central nuclear a Catalunya, que havia de tenir tecnologia francesa. Una comissió, presidida per l’enginyer Pere Duran Farell, va plantejar les opcions de Vandellòs, Ascó i una altra de menys coneguda, Pals. Finalment es va descartar la possibilitat de situar una central nuclear a la Costa Brava perquè, segons diria el mateix Duran Farell, no era “aconsellable ni geològicament ni per les dificultats per a l’obtenció d’aigua refrigeradora“. Aquella decisió va satisfer a molta gent de la zona, que havia pressionat perquè no s’instal·lés una central nuclear a la platja de Pals. Això, segons afirmaven, hauria afectat greument al turisme.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Els comerços de Platja d’Aro tornen a obrir simbòlicament per reclamar ajudes i deixar de sentir-se “abandonats”

Asseguren que el confinament perimetral i el tancament de cap de setmana els "arruïna"

Altres notícies