10.1 C
Pals
Diumenge, 5 juliol 2020

Soldats

L'escriptor empordanès Adrià Pujol
L’escriptor empordanès Adrià Pujol

Hi ha un tema que em passa pel cap de manera recurrent. Es tracta dels exercicis militars, dels que es fan prop de la base militar de Sant Climent Sescebes.

Ja ho sabeu, de tant en tant els soldats surten expel·lits de la base i se’n van a fer pràctiques pels voltants. Maniobres, trets, tot això que fan els soldats.

Aquesta vegada ha estat a Canet d’Adri. Es veu que fa uns mesos la Subdelegació de Defensa del Govern va avisar, però l’alcalde diu que no en sabia res. És igual. Si els exèrcits han d’existir o no (un tema que excedeix aquest espai que tinc), si la base de Sant Climent ha d’existir, doncs, el que no és normal és que necessitin sortir-ne per anar a fer pràctiques, entrenar-se i fer punteria a les ampolles de plàstic.

Amb altres paraules, que els muntin un lloc i que d’allà no surtin. Igual que fan amb els esplais als estius, aquells esplais de pujar i baixar coses i arrossegar-se (Rosa dels Vents en té un a la Gola del Ter, per exemple). Vet aquí, si els soldats de plom, perquè són uns ploms, han de fer pràctiques, estar en forma, ja ho entenc, i dur motxilles de 80 quilos i arrossegar-se pel fang, com és que no els preparen un circuit?

Fins i tot és millor per ells, un circuit animat, amb extres fent de dolents, no sé, una mena de paintball (que també n’hi ha, a l’Empordà sobretot), on tota aquesta gent que fa el servei i es mor de ganes d’esdevenir soldat professional tingui un marc, un ambient on puguin desenvolupar i millorar tot el que serien els requisits del gran soldat universal. I que si us plau deixin en pau els veïns de Canet d’Adri i de les poblacions properes a la base.

No pot ser que vagis a comprar el pa i que darrere la cantonada trobis quatre soldats parapetats fent veure que estan a Iraq.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios