L’Assemblea Constituent del Separatisme Català aprova la Constitució Provisional de la República Catalana

Aquesta Constitució va ser un text constitucional aprovat a l’Havana el 2 d’octubre de 1928. Va ser redactada per Josep Conangla i Fontanilles i estava dividida en 36 títols i tenia 302 articles.

Definia la República Catalana independent com a tècnica, democràtica, representativa i basada en els principals de la democràcia liberal. Establia el vot universal i secret, l’elecció indirecta del cap d’estat, un parlament unicambral, abolia les províncies i instaurava els consells comarcals com a divisió administrativa. Separava església i estat i estructurava les forces armades en exèrcit o sometent.

Entre altres coses, declarava el català com a única llengua oficial i prohibia els toros i els rings de boxa.

Tanmateix, en desconvocar Francesc Macià la República Catalana, que havia proclamat el 14 d’abril de 1931, tot plegat va quedar en paper mullat.

No va ser el 2, però sí un 1 d’octubre, quan La Segona República espanyola va reconèixer el dret de vot a les dones

L’any 1931, diputades com Clara Campoamor o Victòria Kent, membres de l’Asociación Nacional de Mujeres Españolas, van intentar incloure el sufragi femení a la Constitució de 1931. Campoamor es va quedar sola, ja que Kent al final s’hi va oposar seguint la disciplina del partit, al·legant que el vot de les dones, donaria la victòria als partits de dretes, per estar massa influenciades per l’església. Tot i això, Campoamor va defensar, a costa de la seva pròpia posició al Partit Radical en el qual militava, el vot de les dones i enfrontant-se a les campanyes que argumentaven la insuficiència en voluntat i intel·ligència del sexe femení.

Finalment va guanyar el sufragi femení per 161 vots a favor i 121 en contra.

Neix, Antonio Ángel Custodio Sergio Alejandro María de los Dolores Reina de los Mártires de la Santísima Trinidad y de Todos los Santos

Com que no hi havia espai al DNI, finalment va decidir posar-se Antonio Gala i és molt curiós que el seu any i lloc de naixement són diferents depenent de la font bibliogràfica on es consulti.
És un escriptor espanyol, especialitzat en poesia i guanyador entre altres del Premi Quijote de Honor l’any 2011.
Entre les seves obres destaca Anillos para una dama, Petra regalada, El hotelito o El poema de Tobías desangelado.