Toni Carrión: “Volem reactivar l’economia a Sant Feliu, desestacionalitzar el turisme i recuperar la identitat ganxona”

- Publicitat -

 Avui ens visita Toni Carrión, alcaldable de Sant Feliu de Guixols per Junts per Catalunya – Sant Feliu de Guíxols, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Carrión. 

Hola, bon dia. 

Primer de tot m’agradaria que es definís en tres paraules.

Amb això està complicat resumir-ho, resumir-ho així. M’agafes una mica, però jo diria potser primer treballador, o sigui dir que potser són molt bàsiques, però, però no és així, eh? El primer treballador, tossut, persistent i lleial. Potser potser seria això sense, per resumir-ho, agafnt-ho una mica ràpid, però jo crec que sí. Això treballador, persistent, tossut i lleial.

Llavors podria dir-nos 3 coses positives que hagi fet el govern durant aquest mandat.

Em costa costa perquè. Bé, de fet, si em presento i acompanyat amb l’equip ens presentem és perquè creiem que cal que cal un canvi de debò i un canvi gran a Sant Feliu, sobretot de lideratge. Les formes, les formes, sobretot també amb el pla estratègic, amb la direcció estratègica i per tant trobar tres coses bones em costarà. Potser diria alguna cosa relacionada amb les àrees que tenen a veure amb la part més d’interna de l’Ajuntament i organització interna de l’Ajuntament. Ens consta que s’està treballant amb una organització nova, tant en quant edifici per centralitzar el que és el personal. Més més en l’operativa interna crec que és la part que s’està fent bé o que s’està avançant.

Han avançat també en la elaboració del pla que tenien o que també jo compartia de la policia a la part més de seguretat al voltant de l’equip de la policia. I sincerament, fins aquí. Fins aquí. No en tinc més i més perquè crec que hi ha molta cosa i que hi ha molta cosa a fer que crec que ho estan, s‘està enfocant d’una manera que en que hi ha molta feina que s’està deixant de fer. Sembla que se’n fa perquè perquè l’aspecte és de moltes obres, no hi ha moltes a última hora i llavors el record que es pot tenir és d’última hora, que s’està fent molta obra pública. Però que creiem que que no té un retorn directe o és no és una palanca per millorar de veritat la vida dels ciutadans, és a dir, no s’està treballant per les persones.

Llavors ja ho ha avançat una miqueta, però ara m’agradaria que destaqués tres coses que no són tant positives aquesta, aquest mandat.

Sí, jo crec que per part del mandat, si parlem del mandat del govern actual, que és el que a Sant Feliu està conformat per un partit que és de Tots per Sant Feliu i els socialistes, el PSC que governa. Creiem que el punt número 1 és que és incomplidor, és a dir, és un govern que no compleix amb els amb els acords o amb les promeses que en el seu moment va fer l’any 2019 per presentar-se a les eleccions i per tenir els resultats que van tenir, que llavors li van donar la possibilitat de fer un govern. I creiem que el primer és incomplidor clarament perquè hi ha sobretot els punts principals amb els que es presenta aquest govern sobretot el partit majoritari, el partit gran Tots per Sant Feliu, amb el que ja és alcalde Carles Motas, doncs incompleix els punts principals de forma flagrant com eren la reforma de l’Asil Surís, el Museu Thyssen, que era un altre dels seus punts troncals.

No hi ha Museu Thyssen i costa de veure quan quant hi serà. Sí que hi ha molta obra pública al voltant, però per exemple, al voltant de l’Asil, doncs hi ha molta obra pública i una plaça que es va fer l’any 19 molt gran. Que estem veient que els veïns ens expliquen el resultat de la plaça no és el que s’esperava. És a dir, no és aquell eix vertebrador de Sant Feliu que uneix a dalt i a baix, sinó més aviat ha quedat en una plaça arraconada i amb foscors, on veiem zones i zones on realment la policia hi va i va molt sovint. Per tant, jo diria que un dels punts són els incompliments.

Segon punt potser és l’endeutament, l’excessiu endeutament amb què deixaran l’Ajuntament i després de no haver fet, segons el nostre punt de vista, els punts principals que sí que necessita Sant Feliu i potser jo diria un tercer punt que és les formes, no? Les formes que avui dia a dia d’avui al capdavant de l’Ajuntament són unes formes que no representen Sant Feliu de Guíxols sota el nostre punt de vista. Creiem que en aquest cas l’alcalde és el nostre representant o representant de la ciutat dels 22.149 persones que viuen a Sant Feliu crec que les formes tant internes com externes, tot i que, fa molts vídeos i es projecta, i sembla que com com si fos un actor, no és i sembla que tot va molt bé i tot és espectacular, però el que grates una mica i veus realment hi ha alguna desconnexió molt gran entre entre el govern actual de Sant Feliu i la ciutadania i no escolten, fan, fan el que ells creuen.

La part de comunicació política. El punt 4 seria la comunicació és la part que nosaltres creiem que debilita fins i tot la democràcia o la representació pública o el coneixement que ha de tenir la ciutadania del que passa a Sant Feliu. Els mitjans de comunicació s’han convertit de Sant Feliu en un canal d’informació de l’Ajuntament. Per tant, tothom només només pot escoltar l’opinió del govern i de l’alcalde concretament que per cert, us haig d’agrair que ens convideu a Ràdio Capital perquè des de Ràdio Sant Feliu no ens han convidat em consta a mi ni tampoc als companys de l’oposició. Portem quatre anys de regidors i encara no he fet ni un segon a Ràdio Sant Feliu, per tant, us haig d’agraïr la invitació.

Gràcies a vostè per venir també. Seguint amb l’entrevista, ens agradaria saber quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per a un municipi com Sant Feliu.

Si Sant Feliu, sota el nostre punt de vista i el model de Junts, el nostre el nostre model té tres eixos principals. Un, que és el que ens ha de fer sentir orgullosos de Sant Feliu. Per tant, el sentiment ganxó que llavors ve reforçat, evidentment, amb una potenciació, un reforç de la part de serveis bàsics, és a dir, l’ajuda d’un ajuntament té uns unes funcions bàsiques per llei i les ha de complir. I aquestes no s’estan complint a Sant Feliu, com per exemple la part de la il·luminació, seguretat ciutadana, neteja viària, escombraries.

Ja us deia abans la part de l’Asil de la reforma de les instal·lacions d’un equipament que és municipal, que sabem i veiem que no estem en les condicions que ha d’estar. És a dir, primer, per poder-nos sentir orgullosos de Sant Feliu, primer hem de reforçar els els serveis bàsics, és a dir, allò amb què realment quan vius a Sant Feliu i dius amb això sí que estic orgullós. Puc presumir de ciutat i serveis bàsics. L’entorn, l’urbanisme, és fonamental. L’urbanisme pot ser pot fins i tot arribar a ser urbanisme em refereixo a l’arquitectectura no? És a dir, la part ambiental de la ciutat, és a dir, l’accessibilitat, la facilitat de poder transitar per les voreres, transitar pels carrers i l’espai, les places públiques ben il·luminades, el poder travessar els passos de vianants que estiguin il·luminats i que no t’hi juguis la vida.

Com ja ha passat, malauradament els darrers mesos que hi ha hagut atropellaments en els passos de zebra de Sant Feliu per no estar prou il·luminats, és a dir, primer. El que al l’eix principal del nostre programa és veure i reforçar allò que és bàsic que estigui bé. I en aquest moment ens consta. Ja heu vist fotografies de les escombraries de Sant Feliu com com estan en neteja viària. És a dir, en aquest moment, tot i que sembli mentida, perquè estem endeutats més que mai i es fan més obra pública que mai, però es descuida en gran part el que són els serveis bàsics.

Aquest és el nostre eix principal. Que va acompanyat de la creació d’economia i, sobretot, el reforç de la part d’activar tots aquells aspectes de Sant Feliu que encara a dia d’avui estan desordenats o que potser no s’estan enfocant prou, que és la creació d’economia, la creació d’ocupació va tot això relacionat. La suma de les dues, la creació d’economia i els serveis bàsics. En què ens sentirem realment orgullosos de pertànyer a Sant Feliu de Guíxols, segons les dues. Ni una ni l’altra són les dues alhora. Són dos plans que els tenim ben treballats i que els portarem endavant en paral·lel. Però sí que hi és, evidentment és evident que l’economia també reforça l’estat del benestar, és a dir, la gent, els nostres familiars, veïns, amics. Nosaltres, si tenim possibilitats de treballar, de desenvolupar el nostre projecte a Sant Feliu, que no haguem d’anar a treballar a fora, que no haguem d’anar a comprar a fora, que no haguem d’anar a disfrutar a fora. Si tot això ho podem fer a Sant Feliu, ens sentirem més orgullosos i hi haurà una identitat ganxona, que és que és realment el perquè pel que treballem, perquè ens estimem Sant Feliu i al final creiem que hi ha moltes coses a fer.

Com us deia, és a dir, hi ha molts eixos amb la part d’economia, per exemple la part de turisme que ja és coneguda però que està molt enfocada a l’estiu amb sol i platja. Doncs Sant Feliu té grans potencials per desenvolupar amb la part del turisme, com pot ser el turisme esportiu. Altres turismes com poden ser els turismes sènior per la gent gran per desestacionalitzar. El turisme cultural. És a dir, hi ha moltes, moltes palanques que podem activar, que les tenim i que creiem que treballant-les es poden, es poden dur a terme. I hi ha moltes coses que el que voldria dir no en vull. No em vull entendre prou, però com poden ser. El polígon industrial, és a dir, Sant Feliu. Està perdent empreses, tant que està expulsant. És una ciutat que és que expulsa els seus ciutadans, els veïns que han de marxar fora a viure i expulsar les empreses. I ho hem d’intentar, això, el primer és revertir aquesta situació. Amb la part d’empreses, doncs amb si o si, ampliar el polígon industrial. I això ho pot liderar l’Ajuntament. Però un sistema de cooperació i que no s’està fent. I si ara a última hora us sentiu que es diu és purament perquè arriben eleccions per l’actual govern porten molts anys, portem 8 i 9 anys d’alcalde i no ho ha fet. No ha desenvolupat el polígon des d’on creiem que és que és fonamental, entre altres coses, eh? Però en el fons és creació d’economia. Per increment del benestar i per reforçar el sentiment d’orgull ganxó.

I què diferencia la seva candidatura política respecte a altres candidats que es presentin en aquestes eleccions?

Jo crec que precisament això, això darrer que us explicava no és a dir. De les altres candidatures que encara no s’han o no les he pogut conèixer totes al detall, però que pel que veig i conec que es presentarà dels companys. Que al final, és presentar cadascú la seva idea de Sant Feliu i que serà escollida pels nostres conciutadans. Però jo pel que crec i veig que s’està presentant és la distinció de Junts o de Toni Carrion. És l’aposta clara i ferma per la creació, l’economia, la de l’activació dels motors econòmics. Com us deia des de començant. Començant pel que us deia, de les diferents línies de turisme que estan per poder desenvolupar, la creació del que és la marca Sant Feliu de Guíxols i portar-la cap a l’exterior. M’agradaria el fet de que realment això s’ha de treballar amb hotelers, s’ha de treballar amb comerciants i ho tenim embastat, però s’ha de poder posar Sant Feliu al mapa. I això a Sant Feliu. El seu ajuntament ho pot fer, pot coordinar o no. És a dir, jo crec que el diferencial de Junts i al capdavant amb mi és l’aposta per sí o sí, deixant darrere el model de ciutat dormitori que fins ara no hi ha hagut cap de les candidatures que ho diuen, però a l’hora de la veritat, quan han tingut accions de govern no ho han fet. La nostra és decidida i ho tenim estudiat, treballat, parlat.

Per exemple, un aparcament al centre de Sant Feliu de Guíxols. Ara ja sembla que si escoltem l’alcalde, això ja és passat. Home, no, no és passat. És a dir, que si ens descuidem serà passat el centre de Sant Feliu perquè quedarà desert. Llavors hem de treballar fonamental per els eixos comercials de Sant Feliu, tant el l’eix més a prop del mar com l’eix a la part nord de Vilartagues i avinguda de Catalunya. És a dir, hi ha diversos eixos comercial de Sant Feliu. Llavors els hem de potenciar, no els podem oblidar. I un element fonamental és la creació de nou aparcament, que nosaltres el tenim molt clar que ha d’anar al centre, a tocar del centre de Sant Feliu tota la vida. Perquè és veritat que ciutats que s’ho poden permetre ho poden organitzar. Poden fer un aparcament dissuasori a les afores, però a Sant Feliu, si veiem la història com ha anat, veiem que ja, ja aquest estiu s’ha fet una fase de l’aparcament. Està a 800-900 metres del centre, que és una distància que cap ciutat del nostre entorn s’atreveix a tenir un aparcament central a 900 metres del centre. És a dir, qualsevol ciutat del nostre entorn dius Blanes o Lloret, Girona, Figueres. Siguin del nostre tamany. Olot són ciutats que han dissenyat l’eix comercial amb aparcaments molt a prop del centre.

Llavors hem de conviure amb les dues coses, és a dir, amb més transport públic. És cert, però també hem d’estudiar i hem de ja impulsar un aparcament al centre. Llavors jo crec que el diferencial nostre que em preguntava si aquesta és una mica. Doncs ve per aquí, bé, de manera desacomplexada dir que volem ser una ciutat que no sigui dormitori. No estem dient que volem que sigui ara un de cop i volta Sant Feliu de Guixols, disbauxa i ja m’enteneu. Però hi ha un punt mig entre ser un un lloc on la gent només hi anem a dormir i a l’estiu una mica de moviment. Però llavors tornem una altra vegada a caure i sortir d’aquest esquema que sembla que no, que és impossible a Sant Feliu fer res més que sigui això. I no, no cal ni que t’hi posis perquè no és possible. Tampoc no vinc amb un plantejament de fer grans de cop i volta una ciutat on realment no es pugui viure, perquè de tanta activitat que hi hagi hem de buscar un punt mig. L’activitat l’hem de generar de qualitat hem de fomentar. Hem de treballar d’acord amb els hotelers perquè es puguin desenvolupar més places de qualitat per a la ciutat i llavors també l’Ajuntament aquí ha de posar l’entorn, ha de posar les condicions de qualitat perquè realment aquest tipus de turisme, aquestes persones que ens visitaran de fora, que injectarà nova economia i que al final revertirà sobre una millora de la vida dels ciutadans de Sant Feliu de Guíxols.

Hi ha molts de punts i a molts el punt del talent també. Per exemple, és a dir, de la d’impulsar el talent, aquelles persones que realment volen emprendre tenen capacitat, tenen idees. Hem de facilitar des de Sant Feliu que aquestes persones, els ganxons i ganxones que es puguin quedar a Sant Feliu i que des d’aquí puguin puguin ser una palanca cap al món. És a dir, que ja hi tenim. Tenim escultors, tenim pintors, tenim arquitectes, dissenyadors, dissenyadores. Tot això ha de ser de tot tipus. I de tot això jo crec que hem de posar les condicions perquè tot sumat el que us deia. Potenciació del comerç, més turisme o més. Segell clar de les diferents possibilitats del turisme, no només cultural, sinó també, com us deia, Esportiu sènior hi ha moltes possibilitats que jo crec que és el distintiu de la nostra candidatura, que va orientada sí al benestar per a les persones. Primer, però a través d’activar els motors econòmics de la ciutat.

Llavors la següent pregunta era si podria destacar algun apartat més sobre el seu programa polític, però veig que ha destacat diversos punts.

Jo crec que sí i em deixo coses, segurament perquè no porto res escrit i ja vam, que així és que al final és com a cegues que és pregunta i resposta natural. Em deixo moltes coses. Hi ha un programa que és que és extens però que té aquests eixos principals que és el reforç del sentiment de potenciació, millora del que és, serveis bàsics i la creació d’economia i creació d’oportunitats.

Perquè les ganxones i els ganxons puguin desenvolupar el seu projecte a Sant Feliu. És un projecte que no és immediat és evident que tot això no es pot fer en dos anys. Amb 4 si que podrem assentar les bases, però no ens creiem que dos amb dos legislatures en vuit anys això ha d’estar activat i funcionant però evidentment que la recuperació hem de treballar per més anys vista, no? Però si no el fet de la candidatura de la candidatura de l’equip. És a dir, que la nostra forma de treballar és un treball en equip alineat. Creiem que és fonamental amb la ciutadania. Hi ha d’haver una alineació amb el que fa el alcalde en aquest cas, o el govern o el partit o la institució.

És a dir, ha d’estar alineada als missatges que doni el govern amb realment el que es fa. I explicar-ho bé a la ciutadania. Què anem a fer. I és que amb aquesta línia de treball que sempre l’equip pensem les coses, no, es a dir, d’explicar-nos bé, hem de saber a on volem anar. Això ja ho sabem, però hem d’explicar ho molt bé als nostres conciutadans, que sovint intentem de fer el màxim que puguem i que ens deixeu. I amb xarxes i publicacions ho anem explicant el màxim de bé que puguem. I un cop a govern hem de continuar així. És a dir, per exemple, hi ha una alineació molt gran que veiem en el govern actual, que és implementar el nou contracte d’escombraries, però sense haver explicat bé a la ciutadania. En què consisteix aquest nou contracte? Aquestes noves bateries de contenidors de la recollida selectiva en diferents fraccions. S’ha posat en marxa un dia hi havia molts contenidors aquí l’altre dia en el carrer del darrera, sense sapiguer molt bé, hi ha un. Es percep una certa improvisació. No? I llavors tot això crec que que ho tenim clar des de l’equip estic molt content perquè és un equip. Extens, gran i a més a més, que es va es va ampliant com més coneixen el que el que anem a fer. Per tant, està tenint una bona acceptació i estic molt content per la bona rebuda, per tant em sento molt ben acompanyat.

És la meva forma de liderar i de treballar. És un lideratge. Compartit no és jeràrquic com el que potser estem veient fa molts anys a Sant Feliu, que és un senyor que és el que decideix, mana, opina i la resta segueix. I si fa mala cara, doncs tots canvien d’opinió. No? Llavors no creiem. És important tenir les idees clares. El lideratge hi ha de ser. En aquest cas jo estic al davant. Però és una forma de fer, sempre escoltant tothom, sempre escoltant tothom. Això ho veureu sempre que m’escolteu i ho veieu en diferents llocs de Sant Feliu. Ara que m’escolteu. També els veïns de Sant Feliu. Doncs escoltant sempre a tothom, prenent nota de realment el que cal millorar. I llavors, exercint evidentment un pla concret, que és el que us deia abans.

Finalment, m’agradaria saber si no aconsegueixen una majoria absoluta a les properes eleccions estan disposats a pactar amb algun altre partit?

Bé, nosaltres creiem i estem treballant per tenir un resultat el més gran possible al més ample possible que això ens doni confiança per part de la ciutadania i força per poder desenvolupar plenament el nostre programa. Però som conscients que en el cas meu, jo entro en joc ara el mes d’agost, juliol, agost de l’any 2022, per tant fa poc regidor. Fa més temps que ho sóc. Fa quatre anys, però com a portaveu del grup de Junts de Sant Feliu de Guíxols, doncs no fa pas tant, relativament fa poc.

I estem competint amb diferents opcions polítiques que, per exemple, la de l’alcalde actual. Doncs bé, l’alcalde actual porta vint i quatre anys en política. El més conegut i de més recorregut. Tot això ja és evident. No se’ns escapa, això ja ho sabem, però jo treballo amb la idea de treure un resultat el més gran possible que crec que pel que escolto, pel que sento amb els ciutadans al carrer hi ha ganes de canvi. Al final tothom veu que si està molt bé. Vuit anys, vint i quatre. En política, no l’actual. Vale, en portes vuit. L’any 19 potser li donaven. Una mica més de confiança perquè demanava més temps per poder acabar el que havia començat.

Però el que hem acabat veient és que no ha ni tan sols començat el que ell va dir que faria i ha incomplert gran part dels seus punts. Jo crec que això la ciutadania ho està veient general i arriba a una voluntat de canvi. Per tant, què vull dir amb això? Que és evident, que la situació el salt és molt gran i el que hem de fer és molt gran i que majoria absoluta és molt difícil perquè si mirem la història de les eleccions a Sant Feliu, molt pocs, molt pocs partits, molt pocs alcaldes, l’han aconseguit a la primera. Per tant, o podem dividir aquest cap, però per tant sé que majoria absoluta és molt difícil. Treballem per aquesta majoria per poder implementar el nostre programa.

Si arribat el punt no, no arribem a aquesta majoria i necessitem de suports d’altres partits polítics, doncs és evident que els escoltarem, parlarem, negociarem si cal, perquè llavors en aquests punts s’entén que el programa no pot ser cent per cent, només el que el que portis tu i has de compartir programa per tant aquí hi ha uns acords que s’hauran d’arribar en el seu moment.

També haig de dir, haig de manifestar la bona relació que tinc tots els portaveus de les demés formacions polítiques en aquest sentit crec que és important que es sàpiga no, és a dir, que hi ha bona entesa personal. Diferent és que bé, les idees cadascú té les seves. Però a nivell de parlar, doncs podrem parlar amb totes les altres opcions i llavors decidirem. Però és evident que dependrà de la confiança de la força que ens donin els nostres veïns Sant Feliu de Guíxols. Tant de bo sigui molta. 

Doncs moltíssimes gràcies per visitar-nos a l’estudi i sobretot per donar nos aquesta visió per a aquestes properes eleccions i esperem que hi hagi molta sort i encerts. Moltes gràcies.

Moltes gràcies a vosaltres per convidar me. Fins aviat.

- Publicitat -