17.5 C
Pals
Dijous, 28 setembre 2023
- Publicitat -

Un terratrèmol de 3,9 graus, davant la costa de Palafrugell sacseja el Baix Empordà

Malgrat que l'Institut cartogràfic i geològic de Catalunya l'ha qualificat de grau 2 en la seva escala d'intensitats percebudes, el sisme s'ha fet notar a diferents punts de la comarca

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Un terratrèmol de 3,9 graus a l’escala de Richter ha sacsejat el Baix Empordà. A un quart i mig d’onze de la nit, a 54 quilòmetres de la costa de Palafrugell, s’ha registrat un moviment sísmic a una profunditat de 5000 metres.

Malgrat que l’Institut cartogràfic i geològic de Catalunya l’ha qualificat de grau 2 (poc percebut) en la seva escala d’intensitats percebudes, el sisme s’ha fet notar a diferents punts de la comarca, com així ho han testimoniat nombrosos usuaris a les xarxes socials, qua han reportat el moviment des de múltples punts, des de la costa, fins a la zona de les guilleries, o fins i tot al Principat d’Andorra.

Les xarxes no han trigat a fer-se ressò del sisme i estan esdevenint el principal focus de seguiment dels indrets des d’on s’ha pogut notar.

No és tan estrany que es registrin moviments sísmics de baixa intensitat a la nostra zona. El darrer es va produïr l’any 2021, quan un sisme de 2,3 graus es va fer notar davant la costa de Palamós i des de l’any2017 s’han registrat fins a 4 petits terratrèmols al Baix Empordà.

Quin impacte té un terratrèmol d’aquesta magnitud?

L’escala de Richter és una mesura que s’utilitza per quantificar la magnitud dels terratrèmols, basant-se en l’amplitud de les ones sísmiques registrades en sismogrames. Un terratrèmol de 3,9 graus a l’escala de Richter és considerat un terratrèmol de baixa magnitud.  No obstant això, és important destacar que la percepció d’un terratrèmol pot variar en funció de la ubicació geogràfica i altres factors locals.

En general, un terratrèmol de magnitud 3,9 a l’escala de Richter sol tenir les següents característiques:

  • Vibració lleugera: En àrees properes a l’epicentre, es pot sentir una vibració suau, similar a la provocada per un camió pesat passant pel carrer.
  • Poca o cap destrucció: Per regla general, un terratrèmol d’aquesta magnitud no provoca danys estructurals significatius en edificis ben construïts. No obstant això, estructures més febles o mal construïdes podrien experimentar petites fissures.
  • Baix risc: La probabilitat de ferides o danys greus és baixa en terratrèmols d’aquesta magnitud. Per tant, les mesures de seguretat i evacuació no solen ser necessàries.
  • Poden passar desapercebuts: En àrees amb alta activitat sísmica, els terratrèmols de 3,9 graus poden ser tan comuns que la gent podria no donar-los gaire importància.
  • Activitat sísmica prèvia: Els terratrèmols de baixa magnitud sovint són rèpliques o part d’una sèrie d’esdeveniments sísmics.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Temps assolellat i ambient diürn calorós

Sense novetats a la previsió un dia més continua l'estabilitat meteorològica amb predomini del temps assolellat, matí fresc i ambient càlid o calorós durant el dia.
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -