18.1 C
Pals
Divendres, 6 desembre 2024
- Publicitat -

11 inspeccions fetes a pescadors de garoines durant el darrer any acaben en denúncia

A les comarques gironines, avui dia hi ha una desena de mariscadors professionals que es dediquen a la pesca de les garoines

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Les garoines causen furor a les comarques gironines i al Baix Empordà durant la temporada d’hivern. I és que la qualitat d’aquest producte fa que s’impulsin garoinades i jornades gastronòmiques inspirades en aquest producte marítim. Tot i això, no tothom està autoritzat a pescar aquesta espècie. A més, la pesca de les garotes està limitada segons la llicència de la qual es disposi. 

La pesca furtiva

La inspectora de Pesca i Afers Marítims, Begoña Cervera, detalla que la pressió de la pesca furtiva s’estén a tot el litoral gironí, tot i que en destaca les zones del Baix i l’Alt Empordà. A més, destaca que l’any passat es van fer 70 inspeccions de les quals 11 es van acabar tramitant com una denúncia.  

Les infraccions, normalment, són per excedir la quota de garoines permesa, per pescar fora de temporada, per no tenir llicència o per comercialitzar-les. La sanció, per exemple, per excedir quota pot variar dels 151 € fins als 30.000 €, en funció de si se’n pesquen més o menys. 

Begoña Cervera destaca que, tot i que no és habitual, es venen garoines sense la llicència de mariscador. “La venda es fa a particulars, bars o restaurants”, apunta la inspectora de Pesca i Afers Marítims. Tot i això, creu que aquesta activitat acaba sent “deshonesta” amb el mariscador, ja que “viu d’aquesta feina”. Per intentar detectar aquest tipus d’activitat s’impulsen diverses accions per part de l’administració. 

Begoña Cervera apunta que la pesca de les garoines ha de servir per mantenir aquest equilibri per evitar la sobrepoblació, però alhora preservar l’espècie. 

Denuncien 2 pescadors per excedir el límit de garoines extretes per dia

L’obtenció d’una llicència

Per poder pescar garoines durant la temporada, que va de l’1 d’octubre fins al 31 de març, s’ha de comptar amb una llicència de pesca. Begoña Cervera destaca que n’hi ha de dos tipus: la de pesca recreativa amb canya o de pesca submarina. 

La primera és la que es fa des de la costa, amb una garotera tradicional i sense haver-se de submergir sota l’aigua. La segona és la que es fa servir quan el pescador s’ha de submergir sota l’aigua i ha de fer apnees per aconseguir les garoines. En aquest últim cas per obtenir la llicència cal comptar amb una revisió mèdica i una assegurança. 

En ambdós casos, la llicència permet la captura de 150 garotes per dia i per consum propi. A més, en el cas d’aquestes llicències els pescadors només poden pescar de 8 h a 13 h. 

Els mariscadors

També existeix la figura del mariscador professional a les costes catalanes. A les comarques gironines n’hi ha més d’una desena que estan autoritzats. Aquesta figura pot pescar 150 quilos de garoines al dia. Tot i això, Begoña Cervera apunta que els mariscadors professionals han de complir amb més condicions per poder capturar aquesta espècie. 

Els mariscadors també veuen limitada la seva temporada de pesca de garotes de l’1 d’octubre al 31 de març. Begoña Cervera explica que l’època de veda que s’aplica en aquesta espècie respon a una necessitat de preservació. Afirma que les gònades (òrgans sexuals) de la garoina estan més desenvolupats entre aquests mesos en què es permet la seva pesca. Per controlar les zones de pesca d’aquests mariscadors professionals, hi ha plans i estudis que delimiten la quantitat de garoines que es poden pescar. 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Javi López demana a la Comissió Europea que retiri la proposta de pesca al Mediterrani

El vicepresident de l’Eurocambra, Javi López, i altres eurodiputats socialistes han enviat una carta al comissari de Pesca per exigir la retirada del reglament de pesca al Mediterrani previst per al 2025. La proposta planteja una reducció dràstica dels dies de pesca, fet que, segons López, posa en risc el sector pesquer i les comunitats que hi depenen.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -