13.3 C
Pals
Diumenge, 28 abril 2024
- Publicitat -

Aitor Sumoy: “El festival recorda a Camen Amaya i la seva implicació amb Begur”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Aitor Sumoy: "El festival recorda a Camen Amaya i la seva implicació amb Begur"
Loading
/

Aquest divendres, dissabte i diumenge arriba a Begur la 7a edició del festival Carmen Amaya. Aquest esdeveniment, organitzat per l’Associació de Comerç i Turisme de Begur, i amb el suport del Consistori, vol retre homenatge a una de les més reconegudes ballarines de la història del flamenc, Carmen Amaya, que va passar els seus últims anys de vida al municipi. Per parlar-nos de l’edició d’enguany, al Supermatí de dimarts ens va visitar el membre de l’organització del festival, Aitor Sumoy.

Amaya és una de les més grans bailaoras de flamenc que hi ha hagut a l’època, sobretot per la tècnica, i també per la seva implicació que tenia amb els begurencs. “El festival és una forma que tenim de tornar-li el gest”, va expliar Sumoy. Carmen Amaya, que coneixia bé el món de Hollywood de primera mà, va acabar passant els seus últims dies a Begur, el poble que la va enamorar i on també ella va deixar petjada.

Sumoy ens va explicar que l’últim ball d’Amaya va ser també al municipi per subvencionar la il·luminació del castell de Begur, on fins i tot hi va assistir Dalí. “Tot això demostra la implicació que tenia ella i l’amor que sentia pel poble”.

El Festival Carmen Amaya comença divendres i s’estendrà fins diumenge. El primer dia tindrà lloc l’acte inaugural que serà a la tarda davant de l’església i l’Ajuntament. Hi haurà uns parlaments i un espectacle de dansa contemporània de flamenc, Tòxic, a càrrec d’un ballarí palafrugellenc.

Però aquest any el festival porta una gran sorpresa, ja que ha aconseguit portar a la Concha Madridejos, la bibliògrafa oficial d’Amaya, que farà una conferència al ple de l’Ajuntament. “Més que ella només sabia la pròpia Carmen Amaya de la seva vida”. A més, Sumoy va destacar una possible taula rodona amb gent que va conviure quan Amaya estava a Begur.

Dissabte és el dia fort del festival, i començarà amb la ruta matinera de cada any per visitar els llocs més icònics de Carmen Amaya dins el poble. Després tindrà lloc un taller de pintura al Mas d’en Pinc, l’antiga casa de la ballarina, i un altre taller de cajón flamenc, a càrrec d’un professor de l‘Escola de Barcelona de Flamenc per fer aquesta masterclass de tres hores.

Al migdia hi haurà una actuació de flamenc àrab, que es farà a una carpa muntada a la Plaça Esteve i Cruanyes en comptes de fer-lo al cinema casino com habitualment, ja que està en reformes. Per la carpa també aniran passant totes les activitats. D’altra banda, a la tarda, hi haurà dos tallers més, un de Tangos i un altre de Farruca, impartits per l’Eric Ostwald.

Els espectacles forts començaran a la nit. Enguany les propostes són més contemporànies i no de flamenc tradicional. El primer espectacle serà de José Maldonado, un pintor i ballarí de flamenc. El seu espectacle, Galería, en què rendeix homenatge a grans figures de la cultura del país, com Lorca, Dalí i Amaya. Durant el seu espectacle també pintarà una obra, que servirà pel cartell de l’any que ve pel festival. Així ho explicava Sumoy.

El segon espectacle serà a càrrec de Isaac Barbero, La Raíz del Grito, amb un estil més clàssic, i que parla de la vida d’un ballador flamenc i tot el que envolta la professió. Per tancar la nit del dissabte s’organitzarà un after-show a la carpa amb el DJ Jano, que portarà una sessió fusionada amb flamenc.

L’últim dia del festival tindrà lloc una “rumba canalla” amb Toni Cayena i Caiman Band. I a l’hora de dinar s’organitzarà la mítica sardinada de cada any, un dels plats preferits de Carme Amaya, a la mateixa línia de la “tortilla de patatas con chorizo”. “És una cosa que no ens cansarem de dir cada any i farem cada any”, va destacar Sumoy.

 

Totes les entrades i reserves pel festival Carmen Amaya estàn disponibles aquí.

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios