Agustí Alcoberro
Agustí Alcoberro en una imatge d'arxiu

Amb la detenció dels presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, un palsenc ha saltat a primera línia política. És Agustí Alcoberro, escollit vicepresident de l’ANC el cap de setmana passat.

Alcoberro va néixer a Pals el 1958. És historiador i escriptor, i professor d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, i durant més de vint anys va ser mestre de secundària a l’Institut Mercè Rodoreda de l’Hospitalet de Llobregat.

Com historiador, s’ha centrat en explicar episodis clau de la història de Catalunya. Sobretot, les guerres dels Segadors i de Successió.

El seu estil no és només el d’un professor universitari que fa servir un llenguatge especialitzat. En la seva carrera, ha buscat divulgar la història de Catalunya. Ho va fer l’agost de 2015 al llibre “100 episodis clau de la història de Catalunya”.

Entre el maig de 2008 i el setembre de 2014 va ser director del Museu d’Història de Catalunya.

Al seu llibre “Pirates, corsaris i torres de moros. Passat i present de les torres de Palafrugell i Mont-ras” fa un inventari exhaustiu de les torres de moros i reconstrueix la història de l’amenaça de pirates al litoral empordanès, que va ser particularment intensa del segle XIV al XVIII.

Dissabte 14 d’octubre de 2017 va esdevenir el número dos de l’Assemblea Nacional Catalana, l’entitat que ha organitzat les manifestacions independentistes de les diades de l’11 de setembre.

Va ser escollit per més de dos tercos dels vots del secretariat nacional. Dos dies després, detenen el número 1 de l’entitat i ell passa a ser la cara visible d’una organització que ha mogut milions de persones al carrer i que serà determinant els propers dies. Agustí Alcoberro és un d’aquells historiadors que tenen el privilegi de viure la història en primera persona.