Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

9.8 C
Pals
Dimecres, 14 maig 2025
- Publicitat -

Aitor Sumoy: “Estem contents de continuar en un local tan emblemàtic com aquest”

El restaurant de Begur, Cal Bandarra, ha rebut el Premi Nacional d’Establiments Comercials Centenaris, el reconeixement que la Generalitat ha atorgat als locals amb més de cent anys d’història. Per parlar-nos més d’aquest emblemàtic restaurant del centre del municipi,al Supermatí de dijous passat ens va visitar el seu fundador i xef, Aitor Sumoy.

Les arrels del restaurant tenen cent quatre anys d’història. La casa es va fundar el 1918 per Mesó Plaja i es va convertir en el restaurant de la Fonda Plaja, que durant vuitanta anys consecutius va aixecar la persiana fins i tot durant la Guerra Civil. Segons ens va explicar Sumoy, era un lloc molt conegut pel seu suquet de llagosta. “El 99% d’aquest reconeixement que hem rebut és per ells”, va afirmar el xef. Al llarg de la història han passat diferents bars pel local, fins que va acabar portant el nom de Cal Bandarra.

Sumoy va estudiar cuina i des de sempre havia volgut tenir el seu propi establiment. “Sempre he tingut la intenció de muntar alguna cosa per mi, i va ser així”. El local arrossega una gran història, és un lloc on hi han passat famosos com l’actriu britànica, Elizabeth Taylor. El xef no s’hauria pensat mai que acabaria comprant un establiment tan emblemàtic

Reproductor d'àudio

Va ser quan, revisant els registres, es va adonar de l’antiguitat del local, que segons va explicar Sumoy, havia calculat que arribaria al centenari l’any que ve. Però l’any passat van rebre una carta del Departament de comerç de la Generalitat, animant-los a presentar-se al premi centenar. Aleshores van reprendre la investigació fins a descobrir que l’establiment tenia cent quatre anys. “Estem contents de poder continuar en un local amb tanta història com aquest”, va reconèixer el xef.

Reproductor d'àudio

Com va passar amb Cal Bandarra, al començament mai s’haurien imaginat tots els anys que arrossegaven aquelles parets. Begur és un poble amb moltes sorpreses encara per descobrir, amb fils que porten a històries emblemàtiques. “Crec que és important mantenir els locals, ja que per una part pot animar a emprendre, i també perquè es poden convertir en establiments icònics, que en queden pocs”. És història viva. És cultura.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios