
Calonge i Sant Antoni estrenen aquest agost un nou esdeveniment per posar en valor la seva identitat vinícola i gastronòmica, l’Empordà Wine and Food Festival, que se celebra del 13 al 17 d’agost, de 18 h a 24 h, al Parc del Collet de Sant Antoni.
Segons el regidor de Turisme i Promoció Econòmica de Calonge i Sant Antoni, Albert Ros, la iniciativa neix amb la voluntat de diferenciar-se d’altres festivals de la Costa Brava: “Volíem fer un festival diferent, que no fos només música i artesania, sinó que donés protagonisme al producte local, especialment al vi de l’Empordà”.
Productors i cellers de la DO Empordà com Clos d’Agon i Viníric participen a la barra de vins i ofereixen tastos i xerrades. També hi intervé Martí Comas, de Mas Ponsjoan, amb una conferència el dissabte. A més, s’ha preparat una programació àmplia que inclou activitats per a infants, showcookings, tastos guiats, música en directe i sessions de DJ per ballar al vespre.
El xef Tomàs Brull, de Palamós, també hi participa amb propostes gastronòmiques. Els espais es complementen amb una barra de cerveses i refrescos, zones de degustació i racons dedicats a la cultura i l’ecologia.
Ros destaca que la ubicació del Parc del Collet s’ha triat per la seva accessibilitat des del passeig marítim i perquè és un punt estratègic per aprofitar l’alta afluència de visitants estivals: “És important que els estiuejants coneguin el producte local i la història vinícola del municipi”.
Un altre objectiu del festival és divulgar el patrimoni enològic singular de Calonge, com les noves varietats de raïm autòcton descobertes recentment. Aquestes no formen part de la DO Empordà, però desperten un gran interès: “Són varietats úniques al món, una novetat que volem que el públic conegui”. Per fer-ho possible, ja s’ha començat a obrir parcialment el futur Centre d’Interpretació del Vi, situat al carrer Major. Està previst que estigui totalment operatiu el 2027, amb sales immersives, exposicions i activitats formatives.
I tot i que el festival comença avui mateix algunes de les activitats de pagament ja han exhaurit places. “És un bon senyal de que la proposta genera interès”, afirma Ros, que també destaca que l’esdeveniment s’ha pensat per complementar l’oferta dels restaurants locals, molt demandats durant aquestes dates.
Sobre la temporada turística, Ros assegura que l’estiu està sent intens: “Aquest agost tenim una ocupació altíssima, gairebé desbordats. Però és una gran oportunitat per donar a conèixer Calonge i Sant Antoni més enllà de la platja”.