16.4 C
Pals
Dissabte, 27 abril 2024
- Publicitat -

Alexandre Weltz:” No podem renunciar a la nostra memòria col·lectiva”

Supermatí - entrevistes
Supermatí - entrevistes
Alexandre Weltz:” No podem renunciar a la nostra memòria col·lectiva”
Loading
/

Tal dia com avui fa noranta anys es va proclamar la Segona República Espanyola i és precisament avui que Alexandre Weltz presenta al Parc dels Països Catalans, amb la presència de l’alcalde Lluís Puig, el seu darrer llibre: Palamós. República, Guerra Civil i Dictadura, un recull de 170 fotografies del municipi. Al Supermatí d’avui hem tingut l’oportunitat d’entrevistar l’autor que, després de cursar estudis d’antropologia es va posar en contacte amb gent del municipi que li van aportar un coneixement mig oblidat i fotografies amb les quals va descobrir tot un món.

La majoria de les 170 imatges són inèdites si bé es poden trobar algunes penjades a la web de l’Arxiu Municipal. Les fotografies venen en gran part de famílies palamosines i Alexandre Weltz ja n’havia recollit unes 5.000 de 300 famílies el 2006 per al seu primer llibre l’Abans de Palamós.

Per a l’autor, l’objectiu d’aquest llibre és que sigui un punt de partida per despertar la curiositat històrica de la gent. Li agradaria que els palamosins anessin buscant més imatges a les seves pròpies cases i preguntessin a la gent gran per tal que no es perdés la memòria del poble. El testimoni oral és important i li sembla  d’interès de tothom centralitzar i estudiar tota la documentació que es trobi a les cases particulars ja que “no podem renunciar a la nostra memòria col·lectiva”.

El període comprès en la obra, des de la Segona República fins a la dictadura, no és gaire estudiat a les escoles i a l’autor li sembla que com a memòria històrica l’hauríem de tenir més present. Ha destacat que el municipi va ser bombardejat una trentena de vegades entre novembre 1936 i febrer 1939. Va rebre bombardejos marítims i sobretot aeris, el darrers tan nacionals com italians i de la legió Condor alemanya. També ens ha explicat que durant la guerra civil, Palamós va ser un punt molt important de rereguarda gràcies al port i a la presència del tren ja que d’aquesta manera podia rebre material de guerra. Finalment, pel que fa a la desfeta militar al Baix Empordà, globalment no hi va haver gaire resistència i només destaca unes emboscades a Fanals d’Aro i Sant Antoni.

Obres d’Alexandre Weltz:

L’Abans de Palamós, 2006 – Memòria i història gràfica de Palamós amb fotografies inèdites compreses entre els anys 1887-1965.

Palamós desaparegut, 2014 – Textos d’Alexandre Weltz  i recull de fotografies fins a la primera meitat del segle xx.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios