Altamar Talks 1X02: Daya Comas sobre el talent, la motivació i l’acompanyament com a motor professional

La Daya Comas és la convidada del segon episodi d’Altamar Talks, on comparteix la seva trajectòria com a experta en recursos humans i fundadora de Homolojobs. Parlem de motivació, orientació laboral, captació i retenció de talent, i de com l’acompanyament personalitzat pot marcar la diferència per a professionals i empreses del sector sanitari.

En aquest segon episodi d’Altamar Talks, parlem amb la Daya Comas, psicòloga especialitzada en recursos humans i emprenedora al capdavant de Homolojobs, una consultoria especialitzada en acompanyar professionals del sector sanitari formats a l’estranger en processos d’homologació i inserció laboral.

La Daya, originària de Cuba, es va establir a Catalunya fa 25 anys per cursar un màster en Direcció de Recursos Humans a la UPF. Des d’aleshores ha treballat tant en el sector privat com en l’administració pública, desenvolupant projectes vinculats a l’ocupació i la formació per a col·lectius com joves, dones, i aturats de llarga durada. El seu pas per institucions com l’Ajuntament de Palamós, el Consell Comarcal del Baix Empordà o l’Oficina de Treball del SOC li va permetre conèixer de prop les necessitats de persones desorientades laboralment, i trobar eines per reorientar-les.

Parlem de motivació i d’autoestima, però sobretot d’escoltar. “Hi ha molta gent amb motivació, però els falta orientació i informació veraç. A vegades només cal que algú els posi les eines a l’abast”, diu. Aquesta visió l’ha dut a crear Homolojobs, una empresa de serveis personalitzats que atén professionals sanitaris que volen homologar els seus estudis per treballar a Espanya. L’acompanyament inclou gestions amb l’administració, preparació curricular, selecció de personal i orientació integral.

Amb una visió molt clara de com funciona el sistema des de dins, la Daya també identifica mancances: lentitud administrativa, manca de resposta motivada en expedients, i descoordinació institucional. Malgrat això, defensa una actitud proactiva i empàtica que s’adapti a cada cas. “Cada persona està en un nivell diferent del seu propi videojoc vital”, explica, i la seva feina és ajudar-los a superar pantalles.

També ha treballat amb empreses, sobretot del sector sanitari, ajudant-les a captar i fidelitzar talent. Identifica dos grans reptes: trobar el professional adequat i retenir-lo. El secret, diu, és entendre les necessitats reals dels equips i dels candidats. “Les empreses han de preguntar-se què necessiten ara, però també d’aquí a cinc anys”, i tenir mecanismes per escoltar el personal.

A la part final del podcast, reflexiona com a mare sobre el sistema d’orientació professional juvenil: “Els currículums dels instituts es poden millorar i falta informació clara sobre les sortides laborals de cada itinerari formatiu”. També posa el focus en la necessitat de formar joves en competències tecnològiques i actituds transversals.

Amb Homolojobs, la Daya ha aconseguit fer d’una feina vocacional un servei de gran valor per a persones i empreses. Sense grans campanyes de màrqueting, la seva reputació s’ha construït amb confiança, resultats i empatia. El seu model d’atenció personalitzada, basat en escoltar abans que receptar, és el reflex d’un nou enfocament en la gestió de recursos humans i orientació professional.